Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024

Βασικός εταίρος η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας σε νέα δράση του «Horizon Europe»

«LILAS4SOILS» για ένα βιώσιμο αγροτικό μέλλον

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος συμμετείχε ως βασικός εταίρος στην εναρκτήρια συνάντηση εργασίας της δράσης «LILAS4SOILS», που πραγματοποιήθηκε στο Μπιλμπάο της Ισπανίας, την Τρίτη 24 και την Τετάρτη 25 Σεπτεμβρίου 2024. 

Πρόκειται για καινοτόμο πρωτοβουλία, που έχει σχεδιαστεί για να διασφαλίσει ένα βιώσιμο αγροτικό μέλλον σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και όχι μόνο.

Η δράση έχει προϋπολογισμό ύψους 11.500.000 ευρώ και είναι χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα «Horizon Europe». Στοχεύει στην προώθηση βιώσιμων γεωργικών πρακτικών και στη βελτίωση της υγείας του εδάφους μέσω της συνεργασίας γεωργών, επιχειρήσεων αγροδιατροφής και ερευνητών.

Συγκεκριμένα, το «LILAS4SΟILS» συγκεντρώνει αγρότες, επιχειρήσεις αγροδιατροφικών προϊόντων, ερευνητές και Περιφερειακές αρχές, από έξι χώρες, για να συνδημιουργήσουν βιώσιμες πρακτικές που ενισχύουν τον οργανικό άνθρακα του εδάφους και βελτιώνουν την περιβαλλοντική διαχείριση.

Στο πλαίσιο της εναρκτήριας εκδήλωσης πραγματοποιήθηκε:

Ø Δικτύωση των εταίρων και καθορισμός της συνεισφοράς τους στη δράση.

Ø Επίσκεψη στο ερευνητικό κέντρο «NEIKER», που εξειδικεύεται στην αγροτική και περιβαλλοντική καινοτομία, καθώς και σε μελέτες φυσικών πόρων.

Ø Ενημέρωση για το βασκικό αγροδιατροφικό οικοσύστημα.

Η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας εκπροσωπήθηκε από την Σύμβουλο του Περιφερειάρχη με αρμοδιότητα τα Ευρωπαϊκά Προγράμματα Ρούλα Κεχρή, η οποία παρουσίασε το αγροδιατροφικό προφίλ της Περιφέρειας και από τον Αν. Προϊστάμενο της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος & Χωρικού Σχεδιασμού Κώστα Μελέτη.

Επιπλέον, από την Ελλάδα, συμμετείχαν στη συνάντηση οι Καθηγητές Θωμάς Μπαρτζάνας από το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Χρήστος Βασιλικιώτης από την Αμερικανική Γεωργική Σχολή Θεσσαλονίκης - «Κολλέγιο Περρωτής», όπως επίσης και η Μαριάννα Λιάρου από την Εθνική Ένωση Αγροτικών Συνεταιρισμών Ελλάδος.

«Συμμετέχουμε σε ακόμη μια καινοτόμο δράση της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την υποστήριξη της αγροτικής παραγωγής και την προστασία του περιβάλλοντος», δήλωσε ο Περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Φάνης Σπανός και πρόσθεσε: 

«Πρόκειται για τη δράση «LILAS4SΟILS», που είναι χρηματοδοτούμενη από το πρόγραμμα «HORIZON EUROPE». Μέσω αυτής, επιδιώκουμε να δώσουμε λύσεις και καλές πρακτικές στους αγρότες μας για τη βελτίωση της καλλιεργήσιμης γης και τελικά της παραγωγής τους».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...