Σάββατο 3 Αυγούστου 2024

Ανακοινωση της Τομεακής Επιτροπής Εύβοιας για πυρκαγιά στο Πισσώνα

Οι δυνάμεις του ΚΚΕ από την πρώτη στιγμή βρέθηκαν στο μέτωπο της φωτιάς που ξεκίνησε από τον Πισσώνα στη κεντρική Εύβοια και έφτασε στο Αφράτι προκειμένου να συμβάλουν με κάθε τρόπο στην κατάσβεσή της. Στη κινητοποίηση συμμετείχε και ο Γιώργος Μαρίνος μέλος του ΠΓ και βουλευτής Εύβοιας του ΚΚΕ.

Ακόμα μία φορά επιβεβαιώνεται ότι οι πυρκαγιές αντιμετωπίζονται πριν ξεσπάσουν, κυρίως με μέτρα πρόληψης που έπρεπε να είχαν υλοποιηθεί πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου.

Όπως οι ίδιοι οι κάτοικοι καταγγέλλουν τα χωριά είναι πλήρως αθωράκιστα ακόμα και οι ελάχιστες υποδομές αντιπυρικής προστασίας δεν είναι συντηρημένες

Η φωτιά που ξεκίνησε από τον Πισσώνα και απείλησε οικισμούς δεν μπόρεσε να αντιμετωπιστεί εν τη γενέσει παρά την αυτοθυσία των πυροσβεστών και του λαού που για μία ακόμα φορά έπεσε στη μάχη για να σώσει ότι μπορούσε. 
Εχθές και ενώ η φωτιά ήταν σε εξέλιξη διατάχθηκαν μηχανήματα για να ανοίξουν εκείνη την ώρα αντιπυρικές ζώνες κάτι που θα έπρεπε να είχε καιρό πριν. Πυροσβέστες που μετακινήθηκαν από τη Θεσσαλία και άλλες περιοχές της χώρας και ήρθαν στην Εύβοια αφού προηγουμένως έδιναν μάχη με τις φλόγες τις προηγούμενες ημέρες στην Αττική και αλλού. 

Που δεν ήξεραν την περιοχή και ζητούσαν βοήθεια, που εγκλωβίζονταν μέσα σε στενούς και αδιέξοδους δρόμους καθώς δεν υπήρχε κανένα σχέδιο επέμβασης σε ένα δάσος που μάλιστα είχε ξανακαεί περίπου 3 δεκαετίες πριν.

Αντιπυρική προστασία σημαίνει ύπαρξη αντιπυρικών ζωνών, δημιουργία και συντήρηση δασικών δρόμων, δημιουργία και συντήρηση εγκαταστάσεων με διαθέσιμο προς πυρόσβεση νερό, κρουνούς, υδατοδεξαμενές, επανδρωμένα πυροσβεστικά φυλάκια κτλ, με επαρκή υλικοτεχνική υποδομή και επαρκές προσωπικό με μόνιμες και σταθερές θέσεις εργασίας που πριν την έναρξη της αντιπυρικής περιόδου να μπορούσε να εκπαιδευτεί στην περιοχή ευθύνης του.

Όλα τα παραπάνω και πολλά περισσότερα που θα μπορούσαν να υποδειχτούν έρχονται σε αντιπαράθεση με την εφαρμοζόμενη αντιλαϊκή πολιτική που υλοποιείται διαχρονικά από όλες τις κυβερνήσεις, τις περιφέρειες, τους δήμους, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις τις Ευρωπαϊκής Ένωσης θυσιάζοντας τις λαϊκές ανάγκες για τα κέρδη των λίγων.

Αυτό είναι το “επιτελικό κράτος” που έχει διαμορφώσει η κυβέρνηση της ΝΔ και όλες οι προηγούμενες, που η χθεσινή εικόνα δεν αποτελεί την εξαίρεση αλλά τον κανόνα. Το μόνο «σχέδιο» τους είναι η εκκένωση την ώρα μάλιστα που υπάρχουν οικισμοί οι οποίοι λόγω ανυπαρξίας υποδομών και πρόσβασης μπορούν να εξελιχθούν σε νέο «Μάτι».

Ταυτόχρονα με την αντιμετώπιση των ενεργών εστιών της φωτιάς στη περιοχή πρέπει εδώ και τώρα να υλοποιηθούν προληπτικά μέτρα και στις υπόλοιπες περιοχές της Εύβοιας, κυρίως όπου βρίσκονται δασικές εκτάσεις που έχουν απομείνει από τις προηγούμενες καταστροφικές πυρκαγιές, στην οροσειρά της Δίρφυς, στα καταφύγια άγριας ζωής πάνω από τα Ψαχνά, στο Δαφνώντα και στο Ορτάρι στην Κύμη, σε όλη τη διαδρομή μέχρι το Μαντούδι και σε κάθε πράσινη περιοχή που έχει επιβιώσει από τις προηγούμενες πυρκαγιές και την εμπρηστική πολιτική.

Απαιτούμε να παρθούν όλα τα άμεσα μέτρα για την επιτήρηση όλων των πληγεισών περιοχών ώστε να μην υπάρξουν αναζωπυρώσεις το επόμενο διάστημα, να καταγραφούν άμεσα όλες οι ζημιές και να υπάρξει προγραμματισμός για την πλήρη αποζημίωση των πληγέντων. Να παρθούν όλα τα απαραίτητα μέτρα για αντιπλημμυρικά έργα στις περιοχές που κάηκαν ώστε να μην πνιγούν με τις πρώτες βροχές του φθινοπώρου

Δεν πρέπει να υπάρξει κανένας εφησυχασμός από τις διαβεβαιώσεις της κυβέρνησης ότι ο κρατικός μηχανισμός λειτουργεί άψογα! Στην πραγματικότητα, όπως τραγικά διαπιστώνουμε, συμβαίνει ακριβώς το αντίθετο.

Το ΚΚΕ καλεί το λαό της περιοχής σε ετοιμότητα και επαγρύπνηση!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...