Πέμπτη 18 Ιουλίου 2024

Αποχώρησε από την Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας η παράταξη «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ για την Καρυστία»

Ενημέρωση για την Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας και για τον λόγο που η δημοτική παράταξη «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ για την Καρυστία» αποχώρησε εις ένδειξη διαμαρτυρίας από το Δ.Σ.

Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 17 Ιουλίου η Ειδική Συνεδρίαση Λογοδοσίας της δημοτικής αρχής Καρύστου, κατά την οποία η μείζων αντιπολίτευση έθεσε ερωτήματα για διάφορα θέματα και ζήτησε διευκρινίσεις για συγκεκριμένες «σκοτεινές» συμβάσεις που έχουν ανατεθεί και πληρωθεί. Ειδικότερα, ζητήσαμε ενημέρωση για τα εξής:

1) Για ποιον λόγο δεν έχει ολοκληρωθεί η συγκοινωνιακή μελέτη και δεν έχει προχωρήσει η σήμανση, που θα βελτίωνε την οδική ασφάλεια της Καρύστου.

2) Τι γίνεται με διάφορες κακοτεχνίες στη βόρεια περιμετρική και συγκεκριμένα στη συμβολή της με την επαρχιακή προς Μύλους και βόρεια των ιδιοκτησιών Μαστρογιαννοπούλου και κατόπιν Σαρρή, όπου ο κατασκευαζόμενος δρόμος στενεύει με αποτέλεσμα να είναι επικίνδυνο για κάθε διερχόμενο όχημα και μάλιστα σε δρόμο που διέρχονται βαρέα φορτηγά.

3) Γιατί δεν μας έχουν παραδοθεί αναλυτικές καταστάσεις των οφειλών του Πολιτιστικού Οργανισμού «ΑΝΕΜΟΠΥΛΕΣ» του Δήμου Καρύστου, που καταργήθηκε ως Ν.Π.Δ.Δ. και οι οφειλές του πέρασαν στο Δήμο, και

4) ζητήσαμε διευκρινίσεις για δύο συμβάσεις στις οποίες οι ανάδοχες εταιρείες εμφανίζονται να έχουν την ίδια έδρα (ΘΕΣΗ ΑΓΙΑ ΕΙΡΗΝΗ Ή ΑΚΡΩΤΗΡΙ ΚΑΡΥΣΤΟΥ), ενώ οι εκπρόσωποι των δύο εταιρειών που προκύπτουν από τους διαγωνισμούς είναι συγγενικά πρόσωπα. 

Βέβαια, όπως υπογράμμισε ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης Γ. Μανώλης, «η ουσία του ερωτήματος έγκειται στο ότι αμφισβητείται η εκτέλεση των συγκεκριμένων εργασιών που αναφέρονται στις συμβάσεις, κάτι το οποίο δεν το λέμε μόνο εμείς αλλά και Προέδροι των Τ. Κοινοτήτων που προέρχονται από την δημοτική παράταξη της συμπολίτευσης. 

Ειδικότερα, ο επικεφαλής της Μείζονος Αντιπολίτευσης στο ερώτημα του ανέφερε: 

α) Με βάση την σύμβαση με αρ. πρωτ.: 6764/22-05-2024, ανάμεσα στο Δήμαρχο Καρύστου και την εκπρόσωπο της εταιρείας ΕΥΡΙΠΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΙΔΙΩΤΙΚΗ ΚΕΦΑΛΑΙΟΥΧΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ, ανατίθεται στον ανάδοχο το έργο «Συντήρηση κοινόχρηστων χώρων και χώρων πρασίνου στη Δ.Ε. Καρύστου» (πλακοστρώσεις κτλ) συνολικού ποσού 37.198,02 ΕΥΡΩ. 

Παρακαλώ ενημερώστε μας με ποιον τρόπο έγινε η επιλογή της συγκεκριμένης εταιρείας και υποδείξτε μας ποιες ακριβώς εργασίες εκτελέστηκαν βάσει της σύμβασης.

β) Επιπλέον, με την αρ.πρωτ.:6203/13-05-2024 σύμβαση, που υπεγράφη μεταξύ Δημάρχου Καρύστου και εκπροσώπου της εταιρείας ΦΑΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ ΙΚΕ, ανατίθεται στην ανάδοχο εταιρεία η εκτέλεση εργασιών για πυροπροστασία (κόψιμο χόρτων κτλ) στο σύνολο σχεδόν των τοπικών κοινοτήτων της Δ.Ε. Μαρμαρίου (Αγίου Δημητρίου, Καλλιανού, Ακταίου, Κατσαρωνίου, Παραδεισίου και Στουππαίων). Το συνολικό ποσό που ανέρχεται σε 37.199,40 ΕΥΡΩ, καλύπτεται από το κονδύλι για την πυροπροστασία, ενώ βάση της σύμβασης σε κάθε τοπική κοινότητα αναλογεί ποσό 6.199,90 ΕΥΡΩ. 

Παρακαλώ ενημερώστε μας ποιες ακριβώς εργασίες έγιναν, καθώς Πρόεδροι των Τ.Κ. διαμαρτύρονται ότι οι συγκεκριμένες εργασίες ουδέποτε έγιναν.

Κατά την πρωτολογία του, ο Δήμαρχος επιχείρησε να συσκοτίσει τις υποθέσεις δίχως να απαντά επί της ουσίας στο ερώτημα και να διευκρινίζει αν οι συγκεκριμένες εργασίες έχουν γίνει. Αρκέστηκε να πει ότι ο ίδιος προσωπικά «έχει ματώσει οικονομικά». 

Ο Γιάννης Μανώλης επανήλθε ζητώντας να υποδείξει η δημοτική αρχή πότε, που και πώς έγιναν οι συγκεκριμένες εργασίες, ενώ παρουσίασε και δύο ακόμη συμβάσεις με αναδόχους τις παραπάνω εταιρείες. 

Όπως είπε, «αμφισβητώ ευθέως ότι οι συγκεκριμένες εργασίες εκτελέστηκαν όπως αμφισβητώ ότι εκτελέστηκαν και άλλες δύο συμβάσεις. 

Η πρώτη προϋπολογισμού 73.655,99 ΕΥΡΩ υπεγράφη στις 27/12/2023 ανάμεσα στο Δήμαρχο Καρύστου και την εκπρόσωπο της ΕΥΡΙΠΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΙΔ. ΚΕΦ. και αφορά το έργο «συντήρηση αγροτικής οδοποιίας τ.κ. Στουππαίων», ενώ το χρηματικό ένταλμα εξοφλήθη δύο μέρες αργότερα στις 29/12/2023. 

Η δεύτερη προϋπολογισμού 60.000 ΕΥΡΩ (συν ΦΠΑ) υπεγράφη την ίδια ημερομηνία 27/12/2023 ανάμεσα στο Δήμαρχο και τον εκπρόσωπο της εταιρείας ΦΑΡΟΣ ΤΕΧΝΙΚΗ και αφορά το έργο «συντήρηση αγροτικής οδοποιίας τ.κ. Κομίτου», ενώ την επομένη μέρα 28/12/2023 πληρώθηκε προς την εταιρεία χρηματικό ένταλμα αξίας 62.436,06 ΕΥΡΩ και στις 21/02/2024 εκδόθηκε και δεύτερο ένταλμα αξίας 9.299,61 ΕΥΡΩ για την εξόφληση ενός έργου που δεν έχει εκτελεστεί».

Ο Δήμαρχος Καρύστου αρνήθηκε να απαντήσει στα συγκεκριμένα ερωτήματα, ενώ χάνοντας την ψυχραιμία του ανέφερε ότι είναι επιλογή του σε ποια εταιρεία θα δίνει τα έργα και κρίνεται από τις επιλογές του. 

Μετά τη λήξη της Ειδικής Συνεδρίασης Λογοδοσίας, ακολούθησε συνεδρίαση του Δ.Σ. κατά την οποία η δημοτική παράταξη «ΕΠΑΝΕΚΚΙΝΗΣΗ για την Καρυστία» αποχώρησε εις ένδειξη διαμαρτυρίας. 

«Αποχωρούμε από την συνεδρίαση, καθώς αντί για διευκρινίσεις και εξηγήσεις για τα εν λόγω θέματα, λάβαμε αόριστες απαντήσεις. Δική σας επιλογή είναι να δίνετε όπου εσείς κρίνετε τα έργα. Δική μας επιλογή είναι να κρίνουμε τα πεπραγμένα σας και να διασφαλίζουμε τη νομιμότητα. 

Η επιλογή μας, λοιπόν, είναι να αποχωρήσουμε και να προσφύγουμε στις αρμόδιες ελεγκτικές αρχές για να ελέγξουν τόσο την τήρηση της νομιμότητας επί της διαδικασίας, όσο πολύ περισσότερο αν εκτελέστηκαν οι εργασίες που έχουν πληρωθεί», ανέφερε ο Γ. Μανώλης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...