Τρίτη 16 Ιουλίου 2024

Δ.Ο. ΠΑΣΟΚ Δήμου Χαλκιδέων για το αδιέξοδο στη διαχείριση των αποβλήτων και την Ιδιωτική ΜΕΑ Χαλκίδας

Η διαχείριση των σκουπιδιών στην Χαλκίδα, την Εύβοια και την Στερεά Ελλάδα, καθώς η διαχείριση γίνεται σε περιφερειακό επίπεδο, για άλλη μία φορά βρίσκεται σε αδιέξοδο. 

Στις 15 Μαρτίου 2023 οι τοπικοί παράγοντες έφυγαν ενθουσιασμένοι από την σύσκεψη με τον τότε Υπουργό Ανάπτυξης Άδωνι Γεωργιάδη γιατί ο Υπουργός υποσχέθηκε την κατασκευή των δύο Μονάδων Επεξεργασίας Αποβλήτων (ΜΕΑ) της Στερεάς μεταξύ των οποίων και της Χαλκίδας και μάλιστα με Δημόσια Δαπάνη. Την ίδια στιγμή που αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης ματαίωναν ήδη αυτή την προοπτική. 

Σε ποιους άραγε αποκρύφτηκε η αλήθεια; ποιους κορόϊδεψαν ενόψει των επικείμενων τότε εκλογών; Με τις χαρούμενες δηλώσεις τους τότε ευχαριστούσαν τον Υπουργό που έλυσε το θέμα. 

Σήμερα οι ίδιοι τοπικοί παράγοντες φέρονται αγωνιώντες για τα αδιέξοδα που η δική τους αδράνεια και αδυναμία παρακολούθησης των θεμάτων αλλά και η πρόσδεσή τους στις επιλογές της Κυβέρνησης Μητσοτάκη δημιούργησαν.

Επιλογή της Κυβέρνησης εξαρχής εκφρασμένη από τον Γενικό Γραμματέα Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων και μεθοδευμένη από την Ειδική Διαχειριστική Αρχή του Υπουργείου Ανάπτυξης ήταν η ματαίωση κάθε προοπτικής χρηματοδότησης τουλάχιστον της ΜΕΑ Χαλκίδας με δημόσια δαπάνη. 

Οδηγούσαν τα πράγματα στον μονόδρομο των ΣΔΙΤ και μάλιστα αυτό είχε μάλλον «κλειδώσει» όταν ο Υπουργός τους υποσχόταν την ένταξη με δημόσια δαπάνη. Στη συνέχεια δημιούργησαν όλες τις προϋποθέσεις ώστε μονόδρομος να γίνει η αποδοχή της ιδιωτικής ΜΕΑ και μάλιστα στηνΧαλκίδα.

Μοχλός της μεθόδευσης έγινε η απόδοση ευθυνών στις υπηρεσίες του ΦΟΔΣΑ χωρίς όμως να τολμούν να δώσουν συγκεκριμένα στοιχεία γιαυτό γιατί η μομφή είναι αβάσιμη και θρασύδειλη. 

Ο Γενικός Γραμματέας Διαχείρισης Απορριμμάτων και ο Περιφερειάρχης έχουν αναλάβει αυτή την «εργολαβία». Τίποτε όμως δεν μπορεί να κρύψει την μεθόδευση και την βούληση να δώσουν την διαχείριση σε ισχυρό ιδιώτη επενδυτή, ο οποίος μάλιστα έχει ήδη αναπτύξει το σχέδιό του.

Όλα αυτά κατά παρέκκλιση από την κείμενη νομοθεσία που προβλέπει μόνο τη διαχείριση ως δημόσιο έργο και τον Περιφερειακό Σχεδιασμό (ΠΕΣΔΣΑ) που δεν προβλέπει τις ιδιωτικές ΜΕΑ. Βέβαια μεθοδεύοντας το αδιέξοδο όλα αυτά αλλάζουν.

Τέλος, μετά από καθυστερήσεις και αβελτηρίες και αφού τα σκουπίδια ταξίδεψαν σε όλη την Στερεά έως τα Τρίκαλα, μοναδική προσωρινή λύση για τους Δήμους της Κεντρικής και Νότιας Εύβοιας είναι η κατασκευή ΧΥΤΑ στην θέση όπου έχει χωροθετηθεί η ΜΕΑ της Χαλκίδας. Λύση που θα αποδώσει εάν ξεκινήσει αύριο μετά από δύο τουλάχιστον χρόνια. Γυρίσαμε πολλές δεκαετίες πίσω. Ενώ οι ΧΥΤΑ έχουν κλείσει προ πολλών χρόνων εδώ την κατάντια την παρουσιάζουν και ως κατόρθωμα.

Η λύση του νέου ΧΥΤΑ στο Πει Δοκού έχει νόημα εάν εκεί γίνει η ΜΕΑ Χαλκίδας. Προοπτική που πρέπει να «κλειδώσει» μαζί με τον ΧΥΤΑ.

Η Κυβέρνηση, η Νέα Δημοκρατία, οι Δημοτικές Αρχές και ο Περιφερειάρχης έχουν όπως φαίνεται εξαρχής την επιλογή και – για να μην αδικούμε όλους- την ανοχή στην επιλογή η διαχείριση αποβλήτων στην Εύβοια να δοθεί σε ιδιώτη. 

Η επιλογή αυτή δεν είναι μόνο ιδεολογική (είναι!!!) αλλά και επιχειρηματική, συνδέεται με την απώτερη προοπτική της ενεργειακής αξιοποίησης των απορριμμάτων εντός της Εύβοιας όπου λειτουργεί ή όπου λειτουργούσε Τσιμεντοβιομηχανία. 

Η επιλογή είναι καταστροφική για το περιβάλλον και την ζωή των κατοίκων της Χαλκίδας και της Εύβοιας.

Το ΠΑΣΟΚ Χαλκίδας καλεί τους Χαλκιδέους και τους Ευβοείς να μην αποδεχθούν τις μεθοδεύσεις. Να διατρανώσουν ένα μεγάλο ΌΧΙ στην Ιδιωτική ΜΕΑ στην Χαλκίδα και οπουδήποτε αλλού.

Η διαχείριση των στερεών αποβλήτων πρέπει να είναι υπό την πλήρη ευθύνη της Αυτοδιοίκησης και να λειτουργεί ως δημόσια υπόθεση.

Η λύση του νέου ΧΥΤΑ της Χαλκίδας να διασφαλιστεί άμεσα αλλά και ως προσωρινή. Αλλιώς είναι λύση εκτός νομιμότητας και ας υπηρετεί την αναγκαιότητα.

Οι ευθύνες τουλάχιστον οι πολιτικές είναι τεράστιες. Επιμερίζονται στην Κυβέρνηση, στους Κυβερνητικούς Βουλευτές και στα στελέχη της Περιφερειακής και Δημοτικής Αυτοδιοίκησης που συναινούν, σιωπαίνουν ή και συμμετέχουν στην μεθόδευση των επιλογών της Κυβέρνησης. 

Οι ευθύνες αυτές δεν μπορούν να κρυφτούν πλέον. Είναι καθαρές και απροκάλυπτες και απαιτείται λογοδοσία.

ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΙΚΗ ΕΠΙΤΡΟΠΗ
Ο Γραμματέας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...