Πέμπτη 25 Ιουλίου 2024

ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ: Ένας χρόνος από την καταστροφική πυρκαγιά στον Πλατανιστό

Ένας χρόνος συμπληρώνεται αυτές τις ημέρες από την καταστροφική και φονική πυρκαγιά στον Πλατανιστό. Πυρκαγιά που κόστισε 3 θύματα, τους δύο ηρωικούς πιλότους που έπεσαν στην προσπάθεια κατάσβεσης της πυρκαγιάς και τον άτυχο κτηνοτρόφο που προσπάθησε να σώσει το κοπάδι του. 

Κόστισε επίσης περίπου 20.000 στρέμματα καμένο δάσος, καλλιέργειες, ελιές, κοπάδια, μελίσσια, στάβλους, βοσκοτόπια, και μελισσοκομεία. Σ’ αυτό τον βαρύ απολογισμό βέβαια προστίθενται και οι άλλες πυρκαγιές όπως της Αμυγδαλιάς.

Ένα χρόνο μετά οι συνθήκες που απειλούν τη ζωή και την περιουσία του λαού και καταστρέφουν το Περιβάλλον είναι ακόμα εδώ…
  • ·Η Πυροσβεστική Υπηρεσία Καρύστου είναι ακόμα πιο υποστελεχωμένη από τα προηγούμενα χρόνια καθώς φέτος προσλήφθηκαν μόλις 7 εποχικοί πυροσβέστες από 22 το 2023! Πρόσληψη μόνιμου πυροσβέστη έχει να γίνει εδώ και πολλά χρόνια!
  • ·Το δασαρχείο συνεχίζει να μην έχει επιστημονικό και εργατικό προσωπικό για να φέρει σε πέρας τα αναγκαία προληπτικά έργα.
  • ·Συνεχίζει να υπάρχει ο εγκληματικός-αντιεπιστημονικός διαχωρισμός πρόληψης (δασαρχείο) και καταστολής (πυροσβεστική) των δασικών πυρκαγιών.
  • ·Η κρατική επιχορήγηση για τον καθαρισμό της αγροτικής οδοποιίας επαρκεί μόλις για το μισό μήκος της στο δήμου Καρύστου για το 2024 αφήνοντας δρόμους απροσπέλαστους.
  • ·Το εκτεταμένο δίκτυο μεταφοράς ενέργειας συνεχίζει να είναι υπέργειο ενώ κυβέρνηση και αρμόδιοι φορείς δεν έχουν κάνει το παραμικρό για να υποχρεώσουν τις εταιρίες να υπογειοποιήσουν το δίκτυό τους.
  • ·Οι πιλότοι μας συνεχίζουν να πετούν τα ίδια πανάρχαια, έως και 45 ετών, αεροπλάνα για πολλές ώρες τη μέρα με κίνδυνο της ίδιας της ζωής τους. Η δεδομένη αυτοθυσία των πιλότων και η μάχη των μηχανικών για να κρατήσουν στον αέρα όσο το δυνατόν περισσότερο τα αεροπλάνα δεν αρκούν για την καταστολή των δασικών πυρκαγιών.
Οι πληγέντες, έναν χρόνο μετά, περιμένουν τις αποζημιώσεις. Οι μελισσοκόμοι μετά από εξαιρέσεις, αποκλεισμούς κλπ έχουν πάρει τα γνωστά ψίχουλα του ΕΛΓΑ, ενώ αγρότες και κτηνοτρόφοι ακόμα περιμένουν έχοντας λάβει μόνο τα μικρά ποσά του προγράμματος κρατικής «αρωγής» που σε καμιά περίπτωση δεν αποτελούν αποζημίωση της ζημιάς.

Ίδια είναι η κατάσταση σε όλη τη χώρα έναν χρόνο μετά τις περσινές καταστροφικές πυρκαγιές σε Έβρο, Ρόδο, Αττική, Κέρκυρα, Βοιωτία, Φθιώτιδα και αλλού όπου συνολικά έχασαν τη ζωή τους 28 άνθρωποι και κάηκαν περίπου 2 εκ. στρέμματα δασικών και αγροτικών εκτάσεων.

Τι έκανε η κυβέρνηση σε αυτό το διάστημα;
  • ·Μετέφερε την ευθύνη του καθαρισμού καθώς και της πυροπροστασίας και της εκπόνησης σχεδίου εκκένωσης από τους αρμόδιους φορείς τους κατοίκους! Έτσι, χρέωσε με μεγάλα ποσά καθαρισμών, αγορά εξοπλισμού και μελετών τους κατοίκους, την ώρα που οι κρατικές επιχορηγήσεις για τους καθαρισμούς που είναι αρμόδιοι οι δήμοι δε φτάνουν ούτε για ζήτω!
  • ·Μετέφερε την ευθύνη, έστω και αυτών των κουτσουρεμένων αποζημιώσεων από τις φυσικές καταστροφές στο λαό με το νόμο για την υποχρεωτική ιδιωτική ασφάλιση των κατοικιών!
Έτσι, απογειώνοντας την «ατομική ευθύνη» και αφήνοντας αθωράκιστους το λαό και το φυσικό περιβάλλον η κυβέρνηση, με τη συναίνεση των άλλων κομμάτων, εξασφαλίζει τεράστια ποσά για την επιδότηση των «πράσινων» και «ψηφιακών» επενδύσεων, για τη συμμετοχή της χώρας στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς ανταγωνισμούς και πολέμους στην Ουκρανία και τη Μ. Ανατολή.

Μόνο ο λαός σώζει το λαό, στο δρόμο της ανατροπής!

Η λύση βρίσκεται στη λαϊκή οργάνωση και διεκδίκηση για μέτρα προστασίας της ζωής, της περιουσίας και του Περιβάλλοντος κόντρα στην πολιτική «κόστους – οφέλους» που υπηρετούν Κυβέρνηση και τα άλλα αστικά κόμματα.

Αυτό δείχνει η πείρα των διεκδικήσεων στη Β. Εύβοια, τη Θεσσαλία και αλλού! Τα όποια μέτρα έχουν παρθεί – έστω και μετά τις φυσικές καταστροφές – είναι μόνο κάτω από την πίεση του αγώνα και των διεκδικήσεων των πληγέντων, των αγροτών-κτηνοτρόφων-μελισσοκόμων, όλου του λαού της περιοχής. 

Οι όποιες αποζημιώσεις έχουν δοθεί, ο χρόνος που αποδόθηκαν και το ύψος τους είναι και αυτά αποτέλεσμα διεκδίκησης! Αυτός οργανωμένος αγώνας πρέπει να ενισχυθεί και στην περιοχή μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...