Πέμπτη 20 Ιουνίου 2024

Μελισσοκομικός Σύλλογος Καρύστου ” Δημήτρης Ρήγας ” - Να παρθούν τώρα μέτρα προστασίας από τις πυρκαγιές

Η πυρκαγιά που ξέσπασε σε δασικές και καλλιεργούμενες εκτάσεις το πρωί της Τετάρτης 19/6/2024, με διάσπαρτες εστίες, μεταξύ των οικισμών Παραδεισίου, Κατσαρωνίου και Χανίων του Δήμου Καρύστου και ενώ στην περιοχή έπνεαν ισχυρότατοι άνεμοι, ανασύρει στη μνήμη τα τραγικά γεγονότα των πυρκαγιών του 2023 στον Πλατανιστό, το Κόμιτο και την Αμυγδαλιά.

Συγχρόνως, θέτει για μια ακόμα φορά τις αρμόδιες αρχές μπροστά στις ευθύνες τους, όταν μέχρι τώρα δεν έχει ληφθεί κανένα αναγκαίο μέτρο για την προστασία του περιβάλλοντος, της ζωής και της περιουσίας μας.

Ο Δήμος Καρύστου είναι μια από τις περιοχές που βάλλεται από πυρκαγιές σε ετήσια βάση. Οι μελισσοκόμοι έρχονται αντιμέτωποι με αυτόν τον κίνδυνο, που συχνά προκαλείται από τις εναέριες γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, από τους πλείστους αιολικούς σταθμούς του τόπου μας προς τους υποσταθμούς ηλεκτρικής ενέργειας, καθώς οι σφοδροί άνεμοι, που επικρατούν στην περιοχή ειδικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες, δημιουργούν ένα κατεξοχήν εύφλεκτο περιβάλλον.

Οργή προκαλεί το γεγονός ότι οι ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΕΚΚΛΗΣΕΙΣ του Μελισσοκομικού Συλλόγου και άλλων φορέων, ΓΙΑ ΥΠΟΓΕΙΟΠΟΙΗΣΗ ΚΑΛΩΔΙΩΝ ΜΕΣΗΣ ΚΑΙ ΧΑΜΗΛΗΣ ΤΑΣΗΣ παραμένουν ΑΝΑΠΑΝΤΗΤΕΣ από τους αρμόδιους. 

Το δίκτυο γίνεται υπόγειο μόνο για να μη χάνουν κέρδη οι εταιρίες των αιολικών…

Ακόμη και μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές του 2023, στις οποίες θρηνήσαμε τρεις ανθρώπινες ζωές, συνεχίζεται η εγκληματική απουσία σχεδίου αντιπυρικής προστασίας και πρόληψης στον τόπο μας, που κάθε φορά οδηγεί στα γνωστά ολέθρια αποτελέσματα, να αγωνιζόμαστε να περιμαζέψουμε ό,τι απέμεινε από τα καμμένα.

Την ίδια ώρα που η πολιτεία λογαριάζει ως κόστος τις ανάγκες μας και αναγάγει το θέμα της πυροπροστασίας στην ατομική ευθύνη του καθένα μας, παρέχει απροκάλυπτα κάθε διευκόλυνση στα κέρδη των επιχειρήσεων της ενέργειας που λεηλατούν τη γη μας.

Κατά το έτος 2023 τα ΔΔ Πλατανιστού, Κομίτου και Αμυγδαλιάς κηρύχθηκαν σε Κατάσταση Έκτακτης Ανάγκης Πολιτικής Προστασίας με απόφαση του ΓΓ Πολιτικής Προστασίας ( παράταση κήρυξης για τα ΔΔ Πλατανιστού και Κομίτου έως 23/7/2024 με αριθμό πρωτοκόλλου: Α208/23-1-24 και παράταση κήρυξης για το ΔΔ Αμυγδαλιάς έως 6/11/2024 με αριθμό πρωτοκόλλου: Α1697/2-524). 

Οι βιοπαλαιστές μελισσοκόμοι κλήθηκαν να δώσουν ένα μεγάλο αγώνα επιβίωσης απέναντι σε καμμένες κυψέλες και μελίσσια, σε καμμένες αποθήκες και υποδομές, σε χαμένη συγκομιδή, σε αποτεφρωμένες μελισσοκομικές εκτάσεις χιλιάδων στρεμμάτων με δυσμενείς συνέπειες για τα επόμενα χρόνια έως ότου ανακάμψει η φύση, χωρίς να έχουν λάβει έως σήμερα καμία κρατική αρωγή.

ΑΠΑΙΤΟΥΜΕ ΝΑ ΛΗΦΘΕΙ ΑΜΕΣΑ ΚΑΘΕ ΑΝΑΓΚΑΙΟ ΜΕΤΡΟ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ, ΤΗΣ ΖΩΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΜΑΣ

Διάνοιξη όλων των αναγκαίων αγροτικών δρόμων, ώστε να διευκολύνεται η πυρόσβεση.

Διάνοιξη αντιπυρικών ζωνών ώστε να προστατεύονται τα χωριά μας από την επικίνδυνη καύσιμη ύλη.

Προληπτική τοποθέτηση ικανοποιητικού αριθμού υδατοδεξαμενών στις επικίνδυνες περιοχές.

Ενίσχυση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και του Δασαρχείου Καρύστου με μόνιμο και επαρκές προσωπικό όλων των ειδικοτήτων. Κατάλληλα και σύγχρονα μέσα ώστε να ανταπεξέλθουν στις ανάγκες πυρόσβεσης - πυροπροστασίας.

Υπογειοποίηση όλων των γραμμών του δικτύου Μέσης και Χαμηλής Τάσης.

Άμεσα, αντιδιαβρωτικές - αντιπλημμυρικές εργασίες σε όλες τις πυρόπληκτες περιοχές, βάση οργανωμένων κι επιστημονικών μελετών.

Καταγραφή των δυσμενών συνεπειών των πυρκαγιών στη μελισσοκομική χλωρίδα για τα επόμενα μελισσοκομικά έτη από τις υπηρεσίες της Διεύθυνσης Αγροτικής Οικονομίας και κρατική κάλυψη όλων των αναγκών σε βάθος χρόνου, έως ότου ανακάμψει το φυσικό περιβάλλον.

Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος λόγω καιρικών φαινομένων και ασθενειών, που δεν καλύπτονται από τον αναχρονιστικό κανονισμό του ΕΛΓΑ.

Χορήγηση της χρηματοδοτικής στήριξης έκτακτης ανάγκης προς όλους ανεξαιρέτως τους μελισσοκόμους που δραστηριοποιούνται στις πυρόπληκτες περιοχές του 2023 του Δήμου Καρύστου, όπως αυτή έχει χορηγηθεί αντίστοιχα για τη στήριξη άλλων περιφερειακών ενοτήτων, ώστε να μπορέσουν να επιβιώσουν και να αποφύγουν τη λιμοκτονία των μελισσίων τους.

Αλλαγή του κανονισμού του ΕΛΓΑ ώστε να ασφαλίζει και να αποζημιώνει στο 100% την παραγωγή και το κεφάλαιο από όλους τους κινδύνους. ΕΛΓΑ, αποκλειστικά δημόσιο, με επαρκή κρατική χρηματοδότηση και μείωση των ασφαλίστρων.

ΝΑ ΜΑΣ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΝ ΑΜΕΣΑ ΠΟΎ ΟΦΕΙΛΟΝΤΑΙ ΟΙ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ ΚΑΙ ΝΑ ΑΠΟΔΟΘΟΥΝ ΟΙ ΑΝΑΛΟΓΕΣ ΕΥΘΥΝΕΣ

Καλούμε κάθε συμπολίτη μας, κάθε φορέα και σύλλογο του τόπου μας να διεκδικήσουμε μαζί την προστασία μας από τις πυρκαγιές, όπως μαζί στεκόμαστε απέναντι στη φωτιά βοηθώντας ο ένας τον άλλο για να σώσουμε ό,τι μπορούμε από τις περιουσίες μας και τις περιουσίες των συνανθρώπων μας. 

Όπως, κάτοικοι, αγρότες, βοσκοί, μελισσοκόμοι, εθελοντές πυροσβέστες, παλεύουμε δίπλα στην Πυροσβεστική, η οποία με λίγα, παλιά και σε ορισμένες περιπτώσεις ακατάλληλα μέσα, επιχειρεί κατά της φωτιάς στη δύσβατη κι εγκαταλειμμένη στην τύχη της περιοχή μας.

Το ΔΣ του
Μελισσοκομικού Συλλόγου Καρύστου 'Δημήτρης Ρήγας"

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...