Τετάρτη 27 Μαρτίου 2024

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καρύστου: Για τον Προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής για το 2024

Η Λαϊκή Συσπείρωση καταψήφισε τον Προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής για το 2024

Το αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας των δήμων που έχουν διαμορφώσει διαδοχικά οι κυβερνήσεις «είναι κομμένο και ραμμένο ώστε οι δήμοι να συμβάλουν στην εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών, να ανοιχτεί ο δρόμος για επενδύσεις ιδιωτικών ομίλων σε νέα πεδία κερδοφορίας, για να εκτονώνονται οι λαϊκές αντιδράσεις απέναντι σ’ αυτή την πολιτική» σημείωσε ο Δημήτρης Παρασκευάς, δημοτικός σύμβουλος Καρύστου της Λαϊκής Συσπείρωσης, κατά τη συζήτηση για τον Προϋπολογισμό του δήμου Καρύστου για το έτος 2024.

Σε μια προσπάθεια να αποποιηθεί τις ευθύνες της δημοτικής αρχής ο κ. Ραβιόλος απάντησε πως «οι δήμοι εξελίσσονται σε ελεγκτικό μηχανισμό καθώς με ορισμένα ποσά πάνε να καλύψουν ανάγκες» και πως «γίνεται προσπάθεια να εξασφαλιστούν έργα». Όμως, όπως τόνισε ο Δ. Παρασκευάς, «Με το παραπάνω θεσμικό πλαίσιο συμφωνεί η δημοτική αρχή και από εδώ και στο εξής μάλιστα θα συνδιαμορφώνει με την εκλογή του κ. Δημάρχου στο ΔΣ της ΚΕΔΕ».

Ορισμένα στοιχεία από τον Προϋπολογισμό της δημοτικής αρχής για το 2024 που ανέδειξε ο Δ. Παρασκευάς κατά την τοποθέτησή του:
  • · Η δημοτική αρχή προσδοκά να συγκεντρώσει περισσότερα χρήματα από τους δημότες, από τα χρήματα που θα δοθούν στο δήμο από τον κρατικό προϋπολογισμό. 5,2εκ ευρώ τα «ίδια έσοδα» έναντι 4,5 εκ. ευρώ τα χρήματα της κρατική επιχορήγησης.
  • · Η κρατική επιχορήγηση δεν επαρκεί ούτε για την μισθοδοσία του προσωπικού! Οι δημότες καλούνται μέσω των δημοτικών τελών και φόρων να πληρώσουν περίπου το 74% των λειτουργικών δαπανών του δήμου.
  • · «Ο πλουσιότερος δήμος στην Ελλάδα από τα ανταποδοτικά των ΑΠΕ» διαφημίζουν οι επιχειρηματικοί όμιλοι και διάφορα παπαγαλάκια τους στα ΜΜΕ. Τελικά, οι δημότες πληρώνουν μέσω τελών και φόρων στο δήμο Καρύστου όσο όλες οι εταιρίες αιολικών μαζί. 2 εκ ευρώ προβλέπεται για το 2024.
  • · Στη συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής για τον Προϋπολογισμό ο προβληματισμός ήταν πώς θα αυξηθεί η εισπραξημότητα των δημοτικών τελών και τι καινούρια τέλη θα μπουν για να έχει έσοδα ο δήμος. Μάλιστα, στον Προϋπολογισμό προβλέπεται και κονδύλι για συμβουλευτική εταιρία για αυτό το σκοπό!
Ο Δ. Παρασκευάς σημείωσε επίσης πως «η πραγματοποίηση των έργων εξαρτάται από τους κόφτες της ΕΕ και των Κυβερνήσεων. Η έλλειψη προσωπικού για την εκπόνηση μελετών για τα αναγκαία έργα καθώς και η χρηματοδότηση με τα κριτήρια της ΕΕ είναι οι αιτίες που οδηγούν κάθε χρόνο να υλοποιείται λιγότερο από το 20% αυτών των έργων. Για αυτό και το μεγαλύτερο μέρος του Προϋπολογισμού, αυτό που προορίζεται για τα έργα (56,5 εκ. ευρώ από τα 74 εκ. ευρώ συνολικά) είναι πλασματικό».

«Η περαιτέρω ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του δήμου μέσω της ανταποδοτικότητας και της υποχρηματοδότησης πάνε χέρι – χέρι με τις ευέλικτες εργασιακές σχέσεις και τις απολύσεις συμβασιούχων» τόνισε ο Δ. Παρασκευάς. Έτσι, «πάνω από τους μισούς εργαζόμενους του δήμου είναι με συμβάσεις ορισμένου χρόνου, κομβικές υπηρεσίες του δήμου όπως η τεχνική υπηρεσία, οι σχολικές καθαρίστριες, οι Παιδικοί Σταθμοί κλπ στηρίζονται σε μεγάλο βαθμό στους συμβασιούχους». Ενώ σχολίασε πως την ώρα που συμβαίνει αυτό «ο επικεφαλής της μείζον αντιπολίτευσης κ. Μανώλης αναρωτιέται αν θα εφαρμοστεί η αξιολόγηση των δημοσίων υπαλλήλων, μήπως δε ξέρει ότι η αξιολόγηση στοχεύει ανάμεσα στα άλλα στην "κινητικότητα" δηλαδή, πως λιγότεροι υπάλληλοι θα κάνουν τα ίδια;»

Οι λαϊκές ανάγκες δε χωρούν στο αντιλαϊκό θεσμικό πλαίσιο της τοπικής διοίκησης με το οποίο συμφωνεί η δημοτική αρχή

Η Λαϊκή Συσπείρωση, κόντρα σ’ αυτό το πλαίσιο, θα δώσει όλες της τις δυνάμεις ώστε να διεκδικήσει το επόμενο διάστημα μέτρα ανακούφισης για το λαό του δήμου, για να μην προχωρήσει η ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών και η επέκταση της ανταποδοτικότητας, για να μη χάσουν τα δικαιώματα τους οι εργαζόμενοι του δήμου, για να προχωρήσουν τα αναγκαία έργα υποδομής για τον τόπο με ευθύνη του κράτους (κυβέρνησης, περιφέρειας και δήμου).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...