Τρίτη 23 Ιανουαρίου 2024

Ζεμπίλης : Η επιστολική ψήφος εμβαθύνει τη δημοκρατία και ενισχύει τη συμμετοχικότητα

Ο Βουλευτής Εύβοιας Θανάσης Ζεμπίλης μίλησε χθες βράδυ στην Ολομέλεια της Βουλής στο ΣΝ του Υπουργείου Εσωτερικών για την καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές για τους απόδημους Έλληνες, καθώς και για ειδικές κατηγορίες ψηφοφόρων του εσωτερικού, λέγοντας, μεταξύ άλλων: 

« Κατ΄αρχάς να ξεκινήσω με την επισήμανση ότι η ιστορική αυτή μεταρρύθμιση, που θέτει στον σκληρό της πυρήνα ζητήματα ισότητας και δημοκρατίας, συγκεντρώνει τη μεγάλη πλειοψηφία των πολιτικών δυνάμεων. Και αυτό δείχνει ότι, μετά από μια περίοδο ακραίας τοξικότητας και πόλωσης, το πολιτικό μας σύστημα κατακτά σταδιακά την αυτονόητη ωριμότητα των δημοκρατιών του δυτικού κόσμου. 

Βλέπουμε, έτσι, 50 χρόνια μετά την μεταπολίτευση, τη δημοκρατία μας να ενδυναμώνεται, όπως και η εμπιστοσύνη της κοινωνίας στη πολιτική ισχυροποιείται . Άλλωστε, η συνεννόηση και η συναίνεση έχει μεγάλη σημασία στην ιστορική διαδρομή μιας χώρας, που μεγάλωσε και ισχυροποιήθηκε όταν βασίστηκε στην ομόνοια και την ενότητα του οικουμενικού Ελληνισμού. 

Αντίθετα, η διχόνοια και οι κομματικοί τακτικισμοί μας οδήγησαν στο σημείο η χώρα μας μέχρι και το 2019 να παραμένει ως η μία από τις 2 χώρες, στο σύνολο των 28 κρατών μελών της ΕΕ, που δεν είχαν ρυθμίσει την ψήφο για τους εκτός της επικράτειας πολίτες της. 

Όπως επίσης η Ελλάδα είχε μείνει πίσω από τις εξελίξεις και στην εκλογική διαδικασία. Είναι από τις λίγες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης που δεν εφαρμόζουν την διαδεδομένη διεθνώς μέθοδο της επιστολικής ψήφου, παρότι υπήρξε σχετική πρόνοια στην συνταγματική αναθεώρηση του 2001. 

Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι από το 1834, πριν 190 ολόκληρα χρόνια, που χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε τοπικές εκλογές το χειρόγραφο ψηφοδέλτιο έχει κυλήσει πολύ νερό στο αυλάκι της ιστορίας. Ιδιαίτερα, στις μέρες μας, οι καταιγισμός των τεχνολογικών εξελίξεων διευκολύνει τη ζωή των πολιτών στη καθημερινότητά τους και τις συναλλαγές τους με το δημόσιο. 

Ήδη, και στην ΕΕ υπάρχουν χώρες όπως η Εσθονία που παρέχει στους πολίτες τη δυνατότητα της διαδικτυακής ψήφου. 

Οι Εσθονοί στις εθνικές εκλογές ψηφίζουν με την ηλεκτρονική τους κάρτα, με τον ίδιο απλό, γρήγορο και ευέλικτο τρόπο, που το πράττουμε και εμείς στο κοινοβούλιο. 

Ωστόσο, η ταυτότητα του ψηφοφόρου αφαιρείται λίγο πριν φτάσει στην καταμέτρηση, προκειμένου να διασφαλιστεί η μυστικότητα. Την ίδια στιγμή στη χώρα μας μιλάμε για την εκκαθάριση των εκλογικών καταλόγων. 

Ως γνωστό, η προηγούμενη είχε γίνει το 2002, όταν αφαιρέθηκαν 380.000 διπλοεγγεγραμμένοι, αλλά και όσοι είχαν γεννηθεί πριν το 1900. 

Από τότε είναι βέβαιο ότι προστέθηκε μια νέα γενιά διπλοεγγεγραμμένων, όπως και μερικές χιλιάδες - αποθανόντων μεν, δυνάμει ψηφοφόρων δε- σύμφωνα με τους εκλογικούς καταλόγους. Με τον ίδιο τρόπο εξακολουθούμε να αγνοούμε την νέα κοινωνική πραγματικότητα και να είμαστε προσκολλημένοι στον παραδοσιακό τρόπο ψηφοφορίας. Έτσι, αποθαρρύνουμε τους ηλικιωμένους, τα ΑμΕΑ, τους εποχικούς εργαζόμενους και τους απόδημους να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα. 

Είναι βέβαιο, συνεπώς, ότι η δυνατότητα της εξ αποστάσεως ψήφου αλλάζει τον τρόπο με τον οποίο σκεφτόμαστε τη δημοκρατία και την εκλογική διαδικασία……. 

Έχει μάλιστα ιδιαίτερη σημασία ότι η μετάβαση στην επιστολική ψήφο κάνει πρεμιέρα στις ευρωεκλογές, οι οποίες παρουσιάζουν συνήθως υψηλά ποσοστά αποχής. Ειδικά, μάλιστα, σε αυτές τις ευρωεκλογές υπάρχει η ανάγκη να αντιμετωπιστεί η μεγάλη απειλή για την Ευρώπη, που προέρχεται από τα υπολείμματα του ναζισμού. 

Οι δυνάμεις αυτές, που απεργάζονται την διάλυση της Ευρώπης, προσβλέπουν στην αδιαφορία και την αποχή της μεγάλης πλειοψηφίας των πολιτών. Και είναι σημαντικό ότι το παρόν ΣΝ δίνει τα τεχνικά όπλα για να καταπολεμηθεί η αποχή. Δίνει τα όπλα ώστε όλοι οι πολίτες να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα και να συνδιαμορφώσουν τις ευρωπαϊκές εξελίξεις. 

Να ανακόψουν την πορεία του φανατισμού και της μισαλλοδοξίας, που απειλεί τα μεγάλα κεκτημένα της εποχής μας. 

Για να παραμείνει η Ε.Ε. στο πνεύμα του αρχαίου ελληνικού πολιτισμού, ως μια μεγάλη και φιλόξενη κοινωνία πλουραλισμού, ανοχής, δικαιοσύνης και απαγόρευσης των διακρίσεων».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...