Σαν σήμερα πριν τρία χρόνια, συνέβη η φονική πλημμύρα στο Ληλάντιο Πεδίο από την κακοκαιρία Θάλεια που στέρησε τη ζωή σε 8 συνανθρώπους μας, κατέστρεψε καλλιέργειες, κατοικίες και επιχειρήσεις.
Τρία χρόνια μετά, κι ενώ το πρόβλημα ήταν γνωστό από την προηγούμενη πλημμύρα του 2009, ακόμη δεν έχει εκπονηθεί ολοκληρωμένη μελέτη οριοθέτησης του ποταμού Λήλαντα, δηλαδή από τις πηγές ως τις εκβολές του ποταμού.
Αντ’ αυτού, γίνονται έργα κατά τόπους που μάλιστα καθιστούν πιο επικίνδυνη την κατάσταση για υπερχείλιση σε νέα ενδεχόμενη αντίστοιχη κακοκαιρία, λόγω στενέματος της κοίτης. Επίσης, αποζημιώσεις δόθηκαν με το σταγονόμετρο και μόνο κάτω από την πίεση του αγώνα των κατοίκων της περιοχής.
“Μια ολοκληρωμένη παρέμβαση θα ήταν η οριστική λύση αλλά πρέπει να ζυγίζουμε ποια είναι η καλύτερη λύση με το μικρότερο δυνατό κόστος! Διαφορετικά το κόστος πολλαπλασιάζεται!”, όπως είχε δηλώσει ο Αντιπεριφερειάρχης Εύβοιας κ. Κελαϊδίτης αποθεώνοντας κυνικά τη λογική που βάζει την προστασία της ζωής και της περιουσίας του λαού στο ζύγι του «κόστους και οφέλους».
Ταυτόχρονα όμως, οι κάτοικοι του Ληλάντιου Πεδίου εξακολουθούν να ζουν μέσα στην αγωνία και την ανησυχία κάθε φορά που βγαίνει έκτακτο δελτίο καιρού. Στο Μπούρτζι πολλοί κλείνουν τα σπίτια τους και φιλοξενούνται αλλού ή μετακινούν τα αυτοκίνητά τους. Κάποιοι τα εγκατέλειψαν κιόλας και μετακόμισαν.
Μόνο το 1/3 των πληγεισών κατοικιών πήραν τα επιδόματα-«ψίχουλα» μέσω του Δήμου.
Για τους υπόλοιπους δεν μερίμνησαν ούτε αυτά να δοθούν. Οι νόμοι τους, τους εξαίρεσαν. Αγρότες και επαγγελματίες έχουν γονατίσει οικονομικά μιας και οι αποζημιώσεις ήταν ελάχιστες μπροστά στις ζημιές που μετράνε ακόμη και σήμερα.
Πολλά χωράφια είναι ακαλλιέργητα λόγω αδυναμίας των αγροτών να διαθέσουν χρήματα για να τα ξεμπαζώσουν. Οι αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ που έχουν δοθεί αφορούν μόνο τις σοδειές μισού στρέμματος και πάνω ανά καλλιέργεια, και σε ό,τι αφορά αγροτικό εξοπλισμό και εγκαταστάσεις δεν έχουν ολοκληρωθεί ακόμη οι διαδικασίες αποζημίωσης.
Οι αγρότες που δεν μπόρεσαν να πληρώσουν τον ΟΣΔΕ του 2020, 2021, 2022, 2023 δεν πήραν οικονομική ενίσχυση ή τους ζητήθηκε να τη δώσουν πίσω! Επαγγελματίες ιδιαίτερα στο χωριό Φύλλα που η γέφυρα ακόμη δεν έχει ανεγερθεί έχουν αναγκαστεί να μεταφέρουν την έδρα της επιχείρησης ή βλέπουν τον τζίρο τους να πέφτει μέρα με τη μέρα.
Από τις 3 γέφυρες της πεδινής κοίτης του ποταμού, η γέφυρα των Φύλλων δεν υπάρχει, και οι γέφυρες του Αφρατίου και του Βασιλικού έχουν υποστεί ζημιές.
Οι ζωές των κατοίκων λογίζονται ως κόστος για κράτος, δήμο και Περιφέρεια!
Οι παρεμβάσεις που έχουν γίνει μέσα στην κοίτη για διαπλάτυνση, εκβάθυνση του ποταμού και για αντιστήριξη δεν αρκούν σε καμία περίπτωση για να αποτρέψουν ενδεχόμενη πλημμύρα, άρα ούτε για να προστατέψουν τους κατοίκους και τις περιουσίες τους.
Υπάρχει ένοχος! Είναι η πολιτική που εφαρμόζεται όλα αυτά τα χρόνια και την υπηρέτησαν πιστά όλες οι κυβερνήσεις και η τοπική διοίκηση. Όλες οι κυβερνήσεις υποτάσσονται στην πολιτική που “ζυγίζει” τις ανάγκες του λαού για να μπορεί απλόχερα να μοιράζει επιδοτήσεις σε επιχειρηματικούς ομίλους για να “αναπτυχθούν” (πράσινη ανάπτυξη, τουριστικές επιχειρήσεις κ.α.).
Γι αυτό άλλωστε προτιμούν τα αποσπασματικά εκ των υστέρων έργα, παρά την ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία. Τους κοστίζει φτηνότερα… όπως κυνικά ομολογεί η ίδια η ΕΕ!
Μαζί με το ΛΑΟ στους ΑΓΩΝΕΣ
Για τις ανάγκες των πολλών και όχι για τα κέρδη των λίγων!
Οι εκλεγμένοι με τη Λαϊκή Συσπείρωση στο Δήμο Χαλκίδας όλο αυτό το χρονικό διάστημα παλέψαμε και θα συνεχίσουμε να παλεύουμε δίπλα στους κατοίκους που αγωνίζονται για να μπορούν να ζουν ασφαλείς στον τόπο τους!
· Απορρίψαμε τη μελέτη που υπερψήφισε η Δημοτική Αρχή της κα. Βάκα, αφού δεν ανταποκρίνεται στις ανάγκες ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας και θωράκισης κύρια γιατί αφορά μόνο την πεδινή κοίτη του ποταμού και αντιμετωπίζει το πρόβλημα αποσπασματικά.
· Επισημαίνουμε ότι ο διαχωρισμός της ορεινής από την πεδινή κοίτη είναι αντιεπιστημονικός και αποδεικνύει πως σκοπός της μελέτης δεν είναι η ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία των κατοίκων της περιοχής!
Συνεχίζουμε τον αγώνα των κατοίκων. Θα στηρίζουμε με κάθε τρόπο, μέσα και έξω από το δημοτικό συμβούλιο τις διεκδικήσεις των κατοίκων για ολοκληρωμένα μέτρα αντιπλημμυρικής θωράκισης που θα εξασφαλίζουν την προστασία της ζωής και των περιουσιών τους.
Απαιτούμε μελέτη ολοκληρωμένης αντιπλημμυρικής προστασίας από τις πηγές έως τις εκβολές του Λήλαντα που θα διασφαλίζει την προστασία της ζωής και της περιουσίας των κατοίκων με όλα τα απαραίτητα μέτρα όπως: έργα ορεινής υδρονομίας, διευθέτηση των χειμάρρων στο βουνό και της κοίτης του ποταμού στην πεδιάδα, φράγματα ή αντιπλημμυρικούς τοίχους. Όπου κριθεί αναγκαίο να απαλλοτριωθούν περιουσίες, με πρόβλεψη για την αποζημίωση των κατοίκων.
Μπροστά στις επερχόμενες εκλογές οι κάτοικοι του Ληλάντιου Πεδίου έχουν την πείρα και το κριτήριο, μπορεί και πρέπει να αξιολογήσουν πως στάθηκαν απέναντι στα οξυμένα, μετά την καταστροφή προβλήματα, όλες οι πολιτικές δυνάμεις και οι συνδυασμοί στο Δήμο Χαλκιδέων και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας. Να αποτελέσει κριτήριο ποιες δυνάμεις βρέθηκαν πραγματικά δίπλα τους, στους αγώνες που αναπτύχθηκαν και ποιοι στήριξαν πραγματικά τα αιτήματα τους σε όλα τα επίπεδα.
Σ΄ αυτό τον αγώνα και ακόμη πιο δυνατοί θα συνεχίσουμε και το επόμενο διάστημα.
Καλούμε το λαό της περιοχής, να κάνει ένα μεγάλο και σταθερό βήμα μπροστά, να στηρίξει στις εκλογές τις δυνάμεις της ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ στο Δήμο Χαλκιδέων με υποψήφια δήμαρχο τη Γρανέτα Τσιβίκα και στην Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας με υποψήφιο Περιφερειάρχη τον Κώστα Μπασδέκη.
Για τη Λαϊκή Συσπείρωση Χαλκίδας
Οι δημοτικοί σύμβουλοι
Γρανέττα Τσιβίκα και Βαγγέλης Σταματούκος
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου