Η ευρύτερη περιοχή του Κάβο Ντόρου, στο μεγαλύτερο μέρος της ανήκει στις Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ), αναφέρεται όρος Όχη φέρει κωδικό GR 113 και είναι καταγεγραμμένο του προγράμματος της BirdLife International (Important Bird Areas / IBAs) (69 IBA)
«Οι Σημαντικές Περιοχές για τα Πουλιά (ΣΠΠ) αποτελούν ένα διεθνές δίκτυο περιοχών που είναι ζωτικές για τη διατήρηση παγκοσμίως απειλούμενων ειδών, ενδημικών ειδών ή ειδών πουλιών που εξαρτώνται από τους συγκεκριμένους βιοτόπους για την επιβίωσή τους.
Το δίκτυο αυτό φιλοδοξεί να εξασφαλίσει στα πουλιά κατάλληλους τόπους για αναπαραγωγή, διαχείμαση ή στάση κατά μήκος των μεταναστευτικών διαδρόμων.
Οι περιοχές αυτές έχουν αναγνωριστεί με βάση καθαρά επιστημονικά κριτήρια και στην Ελλάδα υπάρχουν 208. Το να γνωρίζουμε πού βρίσκονται αυτές οι περιοχές και ποια είναι η αξία τους σε σχέση με τα είδη πουλιών που φιλοξενούν είναι το πρώτο βήμα για να συμμετάσχουμε στη διατήρησή τους.
Η Ελληνική Ορνιθολογική Εταιρεία συμμετέχει στο πρόγραμμα αναγνώρισης, καταγραφής και παρακολούθησης των ΣΠΠ στην Ελλάδα με στόχο την προώθηση των κατάλληλων μέτρων διατήρησης σε τοπικό, εθνικό και διεθνές επίπεδο.
Το Πρόγραμμα των ΣΠΠ της Ορνιθολογικής αποτελεί μέρος ενός ευρύτερου προγράμματος της BirdLife International (Important Bird Areas / IBAs), μια παγκόσμια πρωτοβουλία που στοχεύει στην καταγραφή και προστασία όλων των περιοχών που είναι ζωτικές για τη διατήρηση των πουλιών του πλανήτη».
όσο αφορά την εγκατάσταση ανεμογεννητριών σε περιοχές natura και ΣΠΠ και υπόψη ότι ο Καφηρέας και γενικά η περιοχή του Κάβο Ντόρου είναι εντος τέτοιων δικτύων, αναφέρει σχετικά:
«Πρόταση για μια βιώσιμη λύση: Εν όψει λοιπόν της αναθεώρησης του Χωροταξικού Σχεδίου για τις ΑΠΕ, το οποίο επιβάλλεται να συνταχθεί άμεσα,
θα πρέπει:
Να προβλεφθεί η εξαίρεση των περιοχών του Δικτύου NATURA 2000 και των Σημαντικών Περιοχών για τα Πουλιά (ΣΠΠ) από τη χωροθέτηση έργων βιομηχανικής κλίμακας, όπως οι ΑΣΠΗΕ.
Μια τέτοια συνθήκη οδηγεί τη χωροθέτηση των βιομηχανικών αυτών έργων σε τροποποιημένη γη και ενισχύει τη στροφή σε εφαρμογές ΑΠΕ με μεγαλύτερη συμβατότητα με το τοπίο και το ανάγλυφο της Ελλάδας». https://files.ornithologiki.gr/.../Aiolika_se_Natura...
Πηγή άρθρου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου