Για τις προγραμματικές προτάσεις της ΝΔ για την υγεία την επόμενη τετραετία μίλησε ο υποψήφιος βουλευτής Εύβοιας και Καθηγητής Ιατρικής Σπύρος Πνευματικός στην εκπομπή Σήμερα στον ΣΚΑΙ και τους δημοσιογράφους Δημήτρη Οικονόμου και Άκη Παυλόπουλο.
Στις προτάσεις αυτές περιλαμβάνονται η αύξηση του προσωπικού, η ψηφιοποίηση του συστήματος υγείας, η επικαιροποίηση και ανακαίνιση των νοσηλευτικών ιδρυμάτων και άλλα πολλά.
Ο κ. Πνευματικός είπε πως η κυβέρνηση έμεινε πίσω σε ορισμένα θέματα γιατί διάφορες συνθήκες την τετραετία που πέρασε καθυστέρησαν αρκετά τη λήψη των αποφάσεων που χρειάζονται για να αλλάξει το σύστημα υγείας.
Πρόσθεσε όμως ότι, όπως έχει πει ο ίδιος ο Πρωθυπουργός, η δημιουργία ενός νέου συστήματος υγείας είναι και για εκείνον προσωπικό στοίχημα. «Έχουμε ακούσει επανειλημμένα τον Πρωθυπουργό να δίνει μεγάλη έμφαση και βάση στο θέμα της υγείας, έφτασε ο καιρός για το νέο ΕΣΥ.
Τον έχουμε ακούσει να μιλάει για τη μεγάλη ανάγκη δημιουργίας ενός υγειονομικού χάρτη, έχει μεγάλο ενδιαφέρον για τη δημιουργία ενός νέου συστήματος υγείας και προτίθεται να το επιτηρήσει ο ίδιος» ανέφερε.
Στόχος για την επόμενη τετραετία, όπως είπε, είναι να αυξηθούν οι μισθοί, να αυξηθεί το προσωπικό, ενώ μεγάλη έμφαση πρόκειται να δοθεί στην πρόληψη, να μπορέσουμε να διαγνώσουμε εγκαίρως νοσήματα που μαστίζουν τον κόσμο και δημιουργούν προβλήματα στην καθημερινή υγεία.
Στο ερώτημα γιατί η μεταρρύθμιση του ΕΣΥ δεν προχώρησε αρκετά την προηγούμενη τετραετία, ο κ. Πνευματικός είπε πως πολλά συνέβησαν το διάστημα αυτό, όμως δεν πρέπει πάντα να βρίσκουμε μία δικαιολογία.
«Δεν έγινε γιατί δεν τολμήσαμε αρκετά. Για να μπορέσει να αναδομηθεί το σύστημα, πρέπει να γίνει μια μεγάλη μεταρρύθμιση, να σπάσουμε αυγά, να έρθουμε σε ρήξη με τις άλλες παρατάξεις ή, αντίθετα, σε μία μεγάλη συναίνεση, πράγμα πάρα πολύ δύσκολο» όπως είπε.
«Ο πολιτικός χρόνος είναι λίγος, για να μπορέσουν τα έργα να πραγματοποιηθούν έγκαιρα και σύντομα μέσα σε μια τετραετία, δεν υπάρχει χρόνος για καθυστέρηση, αν υπάρχει βούληση να γίνει αυτή η μεταρρύθμιση, πρέπει να ξεκινήσει από την πρώτη μέρα» συμπλήρωσε.
Όσον αφορά το αν η πανδημία ήταν ευκαιρία να αναδομηθεί το σύστημα υγείας, ο υποψήφιος βουλευτής είπε πως σε εκείνη τη φάση, προτεραιότητα ήταν το σύστημα υγείας να μείνει όρθιο και να επιβιώσει.
Το μεγάλο πρόβλημα της υγείας, όπως σημείωσε, είναι πως είναι πάρα πολύ ακριβή, και για να είναι ανταγωνιστική και συγκρίσιμη με τις μεγάλες χώρες του εξωτερικού, πρέπει να βρεθούν οι απαραίτητοι πόροι, κάτι που μπορεί να γίνει με διάφορους τρόπους, εφόσον υπάρχει θέληση.
Για παράδειγμα, στις εξαγγελίες της ΝΔ, αναφέρεται ότι οι διοικήσεις των νοσοκομείων θα κρίνονται βάσει αντικειμενικών κριτηρίων.
Άμα το ‘διαβάσουμε’ πιο μακριά, θέλουμε τα νοσοκομεία να γίνουν πραγματικά αυτοδιοίκητα ώστε να διαχειρίζονται μόνα τους τα έσοδά τους, δηλαδή το κάθε νοσοκομείο να πληρώνεται αληθινά για τις πράξεις που κάνει από τον ΕΟΠΥΥ, αξιοποιώντας τους πόρους αυτούς για τη βελτίωση των υπηρεσιών υγείας.
Ειδικότερα, αναφέρθηκε στο σύστημα των DRGs (Diagnosis Related Groups) που έχει ξεκινήσει, βάσει των οποίων μπορεί να κοστολογηθεί πόσο στοιχίζει μία ιατρική πράξη στο δημόσιο νοσοκομείο ώστε να μπορεί να πληρωθεί αναλόγως, καθώς και στα RVUs (Relative Value Units), που χρησιμοποιούνται στις ΗΠΑ και θα μπορούσαν να εφαρμοστούν σε όλο το δημόσιο τομέα, με τα οποία χωρίζεται μία πράξη σε «κουτάκια» έργου και επιτρέπει να αξιολογήσουμε αντικειμενικά την προσπάθεια και την προσφορά καθενός στο σύστημα.
Τέλος, σε ερώτημα για το ενδεχόμενο ιδιωτικοποίησης του ΕΣΥ, ο κ. Πνευματικός ήταν κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει καμία τέτοια βούληση, τονίζοντας ότι πρέπει να έχει άμεση πρόσβαση όλος ο κόσμος στο δημόσιο σύστημα υγείας, χωρίς καμία δεύτερη συζήτηση.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου