Τετάρτη 1 Φεβρουαρίου 2023

Η Ενωτική Αγωνιστική Κίνηση Πυροσβεστών για τα αυταρχικά περιστατικά «εντέλλεσθε» σε υγειονομικούς υπαλλήλους

Η Ε.Α.Κ.Π. καταγγέλλει την τακτική των «εντέλλεσθε» της κυβέρνησης προς τους υγειονομικούς υπαλλήλους με την οποία προσπαθεί να «μπαλώσει» τα κενά που υπάρχουν στα Δημόσια Νοσοκομεία και Κέντρα Υγείας σε όλη τη χώρα. 

Αυτή τη φορά τη σκυτάλη πήρε ο Νομός Αιτωλ/νιας όπου, με τη συνδρομή της ΕΛ.ΑΣ., από το Κ.Υ. Αιτωλικού μετακίνησαν ιατρικό προσωπικό για την εκτέλεση εφημερίας στο Νοσοκομείο Μεσολογγίου.

 Δεν πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό καθώς αντίστοιχες τακτικές εφαρμόστηκαν τους τελευταίους μήνες στο νοσοκομείο της Κέρκυρας και των Μολάων ενώ στο ίδιο μήκος κύματος βρίσκεται και το περιστατικό αμφισβήτησης των θετικών τεστ κορωνοϊού που αφορούσαν αναισθησιολόγους στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Ηράκλειου.

Οι πυροσβέστες έχουμε πικρή εμπειρία από ανάλογες συμπεριφορές μέσω και των «προληπτικών» επιφυλακών, συμμεριζόμαστε την αγωνία των υγειονομικών υπαλλήλων και έχουμε κοινά συμφέροντα. 

Αφενός και εμείς αναγκαζόμαστε σε μετακινήσεις από τη μια Πυροσβεστική Υπηρεσία στην άλλη και σε όλη την επικράτεια σε περίπτωση μεγάλων συμβάντων προκειμένου να καλύψουμε τα τεράστια κενά που υπάρχουν στο Π.Σ. 

Εκεί στοχεύει και η κατάργηση ουσιαστικά του όποιου «αμετάθετου» υπήρχε με το νόμο 4662/2020. Τα πρόσφατα ερωτήματα που δέχθηκε η Ε.Α.Κ.Π. για παράταση διαθέσεων υπαλλήλων χωρίς τη σύμφωνη γνώμη τους αποδεικνύει μια παρόμοια κατάσταση στο Π.Σ. (βλ. eakp.gr 31/12/2022).

Αφετέρου, τόσο οι υγειονομικοί όσο και εμείς οι πυροσβέστες συχνά χαρακτηριζόμαστε ως «ήρωες» όταν η εκάστοτε κυβέρνηση έχει ανάγκη να προβληθεί ως φιλική στο λαό αλλά επί δεκαετίες παραμένουμε εκτός της λίστας των Βαρέων, Ανθυγιεινών και Επικίνδυνων επαγγελμάτων. 

Φαίνεται ότι η διαρκώς «αναπτυσσόμενη» και «καλπάζουσα» οικονομία που δήθεν πετυχαίνουν όλες οι κυβερνήσεις δε χωράει κανέναν άλλο πέρα από τραπεζίτες, εφοπλιστές και βιομήχανους.

Επιπλέον τέτοιου είδους περιστατικά επιβεβαιώνουν και ενισχύουν τη θέση της Ε.Α.Κ.Π. που διεκδικεί τον αποχαρακτηρισμό του Π.Σ. ως Σώμα Ασφαλείας. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση τέτοιου είδους αυταρχικές ενέργειες ενάντια σε άλλους εργαζόμενους που παλεύουν όπως και εμείς με δίκαια, αυτονόητα αιτήματα.

Η παρούσα κυβερνητική πολιτική και ο πρόσφατος νόμος 4999/2022 για τη Δευτεροβάθμια Υγεία είναι συνέχεια αυτής των προηγουμένων κυβερνήσεων και δεν αποσκοπεί σε τίποτα άλλο παρά μόνο στη διαιώνιση της υποστελέχωσης των δομών υγείας, την παραπέρα συρρίκνωσή τους και την απαξίωσή τους έτσι ώστε η υπόθεση της υγείας να μετατραπεί πιο εύκολα από διάφορους επιχειρηματικούς ομίλους σε εμπόρευμα από το οποίο θα αποκτούν κέρδος εις βάρος όλων μας.

Κάθε δημόσια δομή υγείας που καταργείται όμως σημαίνει όχι μόνο αυξημένο κόστος αλλά και ακόμα μεγαλύτερο κίνδυνο για τη ζωή των πυροσβεστών που επεμβαίνουν σε όλη την επικράτεια και ενδέχεται να χρειαστούν επείγουσα ιατρική φροντίδα λόγω τραυματισμού (βλ. eakp.gr 15/11/2022).

Η μόνη λύση των προβλημάτων αυτών είναι η άμεση πρόσληψη μόνιμου προσωπικού για την κάλυψη όλων των κενών τόσο στον τομέα της Υγείας όσο και για το Πυροσβεστικό Σώμα που αποτελεί τον κύριο βραχίονα της Πολιτικής Προστασίας.

Ως Ε.Α.Κ.Π. καλούμε κάθε πυροσβέστη στην προσπάθεια για ανάπτυξη ενός μαζικού κινήματος, μακριά από οποιεσδήποτε αγκυλώσεις, που θα πλαισιώνεται από όλους τους εργαζόμενους, που θα βάλει εμπόδια και θα παλέψει για την ανατροπή των πολιτικών που είναι υπεύθυνες για την διάλυση της υγείας και των δομών πρόνοιας καθώς και όλων των δημόσιων υπηρεσιών όπως και του Π.Σ.!

ΕΝΩΤΙΚΗ ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΩΝ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...