Σάββατο 28 Ιανουαρίου 2023

Η Λαϊκή Συσπείρωση Μαντουδίου - Λίμνης - Αγ. Άννας: Για τη σύσταση ενεργειακής κοινότητας από το Δήμο

Η Δημοτική Αρχή προτίθεται να συγκροτήσει "Ενεργειακή Κοινότητα" στο Δήμο Μαντουδίου - Λίμνης - Αγίας Άννας. Στο Δημοτικό Συμβούλιο της 17/01/2023 εισηγήθηκε το σχετικό θέμα, το οποίο τελικά αναβλήθηκε, για να επανέλθει προσεχώς.

Αρχικά πρέπει να επισημάνουμε πως είναι υποκρισία να λέγεται ότι αυτό το εγχείρημα με τις "Ενεργειακές Κοινότητες" θα λύσει ζητήματα ενεργειακής φτώχειας με τη στήριξη των νοικοκυριών χαμηλού εισοδήματος και ότι ταυτόχρονα θα προστατευτεί το περιβάλλον. 

Ειδικά στην περιφέρεια του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 2021, την τεράστια οικολογική και όχι μόνο καταστροφή, με τα τεράστια ποσοστά ανεργίας, ημιαπασχόλησης και εκατοντάδες εργαζόμενους να περιφέρονται από πρόγραμμα σε πρόγραμμα για να εξασφαλίσουν λίγους μήνες δουλειάς.

Το εγχείρημα αυτό είναι μέρος του συνολικού ενεργειακού σχεδιασμού που υλοποιείται στη βάση της στρατηγικής της ΕΕ για την απελευθέρωση της ενέργειας, την οποία υπηρετούν κατά γράμμα όλες οι κυβερνήσεις, σήμερα της ΝΔ, που πατάει πάνω στο έδαφος που άφησε πριν ο ΣΥΡΙΖΑ και νωρίτερα το ΠΑΣΟΚ. 

Όλοι τους αποδέχονται αυτή την πολιτική, η οποία έχει ρίξει σε ενεργειακή φτώχεια χιλιάδες λαϊκά νοικοκυριά και στη χώρα μας. Αρκεί μόνο να δει κανείς τις χιλιάδες διακοπές ρεύματος για χρέη, αλλά και τις τεράστιες αυξήσεις στα κέρδη των ενεργειακών ομίλων, για να κατανοήσει ποιος κερδίζει και ποιος χάνει από αυτή η στρατηγική.

Η δυνατότητα που δόθηκε στην Τοπική Διοίκηση να προχωράει στη σύσταση Ενεργειακών Κοινοτήτων λειτουργεί ουσιαστικά σαν «στάχτη στα μάτια» του κόσμου. Καλλιεργεί αυταπάτες για μια δήθεν πιο «κοινωνικοποιημένης» μορφής παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. Την ίδια στιγμή, η Ενεργειακή Κοινότητα θα μπορεί να συμπράττει με άλλους φορείς, ακόμη και ιδιώτες για την παραγωγή ενέργειας, διαθέτοντας προς εκμετάλλευση και Δημοτική Περιουσία.

Ισχυρίζονται ότι θα παρέχεται πιο φθηνό ρεύμα στα μέλη των Ενεργειακών Κοινοτήτων (μικρούς αγρότες, επαγγελματίες, εργαζόμενους κ.ά.) ή δωρεάν σε φτωχές οικογένειες που είναι δικαιούχοι του Επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης. 

Κρύβουν όμως επιμελώς, ότι αυτό θα το πληρώνουν, όπως και τώρα, μέσω του χαρατσιού για τις ΑΠΕ στο λογαριασμό τους, όλοι οι εργαζόμενοι, άνεργοι, συνταξιούχοι, μικροί αγρότες και επαγγελματίες. 

Δηλαδή οι λιγότερο φτωχοί θα επιδοτούν τους πιο εξαθλιωμένους. Κρύβουν ότι η στρατηγική αυτή έχει ήδη οδηγήσει σε υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα που οι πιθανές εκπτώσεις από τη σύσταση και λειτουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων δε θα τις εκμηδενίσουν.

Όσα ωραία λόγια και να χρησιμοποιούν για «πράσινη ανάπτυξη», «ενεργειακή αειφορία», «αντιμετώπιση της ενεργειακής ένδειας», η μέχρι τώρα πείρα μας δείχνει ότι η απελευθέρωση της ενέργειας και με το εργαλείο των «ενεργειακών κοινοτήτων», όχι μόνο δεν θα εξασφαλίζει «ρεύμα στους φτωχούς», αλλά αντίθετα θα οδηγήσει σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια την πλειοψηφία του λαού.

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση, η αξιοποίηση όλων των εγχώριων πηγών ενέργειας (όπως οι ΑΠΕ, ο λιγνίτης, τα φωτοβολταϊκά, η γεωθερμία κ.α.), μπορούν να εξασφαλίσουν δραστική μείωση των ρύπων και να παρέχουν ενέργεια επαρκή και φθηνή σε όφελος του λαού, να συμβάλουν πραγματικά στην προστασία του Περιβάλλοντος.

Εμείς καλούμε το λαό της περιοχής να αναρωτηθεί:Είναι δυνατόν στον κλάδο της Ενέργειας, όπου δρουν αποκλειστικά μονοπωλιακοί όμιλοι, να ευδοκιμήσουν «συνεταιρισμοί» ιδιωτών ή ακόμη και δήμων;

Σε ένα περιβάλλον όπου ο ανταγωνισμός για το μεγαλύτερο κέρδος είναι ο βασικός νόμος, είναι δυνατόν αυτοί οι «συνεταιρισμοί» να λειτουργήσουν διαφορετικά και να επιβιώσουν;

Κατά συνέπεια το πραγματικό ερώτημα δεν είναι ενεργειακές επενδύσεις ή όχι. Το ερώτημα από τη μεριά των λαϊκών συμφερόντων θα πρέπει να είναι: Ενέργεια προς όφελος ποιού; του λαού ή των επιχειρηματικών ομίλων;

Επίσης οι ενεργειακές κοινότητες αποτελούν και μέσο εξαπάτησης λαϊκών δυνάμεων, όπως έγινε παλιότερα με τα φωτοβολταϊκά, που οδήγησε στη χρεοκοπία χιλιάδων μικροεπενδυτών, με κερδισμένους τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που συγκέντρωσαν τελικά την παραγωγή.

Για τους παραπάνω λόγους ως Λαϊκή Συσπείρωση διαφωνούμε πολιτικά και απορρίπτουμε τις «πράσινες μπίζνες». Τασσόμαστε ενάντια τις Ενεργειακές Κοινότητες, γιατί αυτές αποτελούν το "δούρειο ίππο" των μεγάλων ομίλων ενέργειας και εξαπάτησης των λαϊκών στρωμάτων, ενσωμάτωσης των λαϊκών αντιδράσεων.

Όπως έχει αποδειχθεί πια, η απελευθέρωση της ενέργειας -και μέσω των Ενεργειακών Κοινοτήτων, όχι μόνο δεν εξασφαλίζει «ρεύμα στους φτωχούς» άλλα αντίθετα οδηγεί σε ακόμη μεγαλύτερη ενεργειακή φτώχεια την πλειοψηφία του λαού με την αύξηση της τιμής ενέργειας. 

Θεωρούμε ότι η παραγωγή Ενέργειας θα πρέπει να γίνεται αποκλειστικά από κρατικό φορέα και η διάθεσή της να φτάνει ως δημόσιο αγαθό και στο τελευταίο λαϊκό νοικοκυριό καλύπτοντας τις σύγχρονες ενεργειακές ανάγκες του λαού με βάση τα συμφέροντά του και όχι τα κέρδη των ιδιωτών.

Οι εργαζόμενοι, οι μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματίες του Δήμου Μαντουδίου – Λίμνης – Αγίας Άννας, δεν πρέπει να ξεγελαστούν από το «νέο φρούτο» των Ενεργειακών Κοινοτήτων. Χρειάζεται να οργανώσουν την πάλη τους για να μην μείνει κανένα λαϊκό νοικοκυριό και μικρομάγαζο χωρίς ηλεκτρικό και θέρμανση, αλλά και για ενέργεια που θα είναι λαϊκή περιουσία και όχι πεδίο κερδοφορίας επιχειρηματικών ομίλων.

ΓΙΑ ΤΗ ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ
ΣΤΑΘΗΣ ΛΙΑΓΚΑΚΗΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟΣ ΣΥΜΒΟΥΛΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...