Πέμπτη 6 Οκτωβρίου 2022

Παράσταση του ΣΠΠΕΝΚ στο ΚΑΣ σχετικά με κίνδυνο αρχαιοτήτων από εταιρία ΑΠΕ ΑΙΟΛΟΣ

Στις 28/9/2022 ο ΣΠΠΕΝΚ παρέστη στη συνεδρίαση του Κεντρικού Αρχαιολογικού Συμβουλίου (ΚΑΣ) με θέμα τους ΑΣΠΗΕ στις θέσεις ΒΑΛΜΟΣ, ΚΟΥΡΜΑΛΗ, ΣΧΙΝΑΡΗ, ΠΙΟΝΑΡΗ και ΑΜΙΝΟΥ (δηλαδή Λυκόρεμα, Λιβαδάκι και Στύρα). Η αντιπρόεδρος του ΣΠΠΕΝΚ Κατερίνα Αποστολάτου και ο δικηγόρος Πάνος Φωκάς τοποθετήθηκαν σχετικά με τα αρχαιολογικά ευρήματα στις θέσεις αυτές που κινδυνεύουν ΑΜΕΣΑ και τα οποία ο Σύλλογός μας έχει αναλυτικά παρουσιάσει σε υπόμνημα που κατέθεσε στις αρμόδιες υπηρεσίες.

Αυτές οι αρχαιολογικές θέσεις είναι σε μεγάλο βαθμό ήδη γνωστές από χρόνια στους αρχαιολόγους ξένων αρχαιολογικών σχολών, ενώ βεβαίως αγνοούνται παντελώς από την ΕΦΑ Ευβοίας!

Είναι γεγονός ότι η αρχαιολογική κληρονομιά του τόπου μας προστατεύεται ανεπαρκώς. Ο ΣΠΠΕΝΚ έχει κάνει στο παρελθόν πολλές καταγγελίες σχετικά, και σε μια μελέτη το 2021 κατέγραψε όλες τις καταστροφές αρχαιολογικών θέσεων στον Δήμο Καρύστου που προκλήθηκαν από την κατασκευή αιολικών σταθμών (Δρακόσπιτα Στύρων, Γιαννίτσι, Καψούρι, Αμυγδαλιά, Πλακωτά κλπ.).


Οι ΑΣΠΗΕ της Αίολος Ενεργειακή Ευβοίας σε Λυκόρεμα και Λιβαδάκι έρχονται να καταστρέψουν 14.000 στρέμματα ενός παρθένου τόπου, δίπλα σε οικισμούς, οικοδομικούς συνεταιρισμούς που αναπτύσσονται τουριστικά τα τελευταία χρόνια με γοργούς ρυθμούς, και δίπλα ουσιαστικά στην πόλη και τον κάμπο της Καρύστου! 

Οι 19 ανεμογεννήτριες που σχεδιάζει να τοποθετήσει η Αίολος Ενεργειακή Ευβοίας Μ.Α.Ε. θα είναι τεραστίων διαστάσεων και οι μεγαλύτερες που έχουμε δει μέχρι τώρα στην Ελλάδα. 

Πριν λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Καρύστου πήρε ομόφωνη απόφαση όπου αναφέρετε στην επένδυση Κατσέλη ως “έγκλημα κατά του τόπου” από κάθε άποψη (Αποφ.88/2022)!https://diavgeia.gov.gr/doc/9%CE%A9%CE%A3%CE%94%CE%A9%CE%95%CE%A6-%CE%96%CE%9B9?inline=true

Η περιοχή αυτή που έχει μείνει ανέπαφη εδώ και χιλιάδες χρόνια από ανθρώπινες παρεμβάσεις, με εξαίρεση την ήπια κτηνοτροφία, με πληθώρα αρχαιολογικών ευρημάτων από την Προϊστορική περίοδο μέχρι τους Νεότερους χρόνους (οικισμοί, πύργοι, ιερά κλπ.), θα μπορούσε να αποτελέσει πεδίο έρευνας Ελλήνων και ξένων αρχαιολόγων, αλλά και πόλος έλξης επισκεπτών από όλο τον κόσμο, λόγω της ανέγγιχτης φυσικής της ομορφιάς. 

Είναι ενδεικτικό ότι στον δυτικό βραχίωνα του κόλπου της Καρύστου με την ονομασία “χερσόνησος Παξιμάδα”, ο οποίος γειτνιάζει με την έκταση που προαναφέραμε, μακρόχρονες έρευνες αρχαιολόγων οδήγησαν στην κήρυξη συνολικά επτά αρχαιολογικών χώρων (Πλακαρή, Καζάρα, Λιβαδάκι, Παλιό Πιθάρι κλπ).

Οι ανεμογεννήτριες που θα χωροθετηθούν στην περιοχή θέτουν σε άμεσο κίνδυνο ορατά αρχαία ευρήματα λόγω της κατασκευής των πλατειών τους, της εκτεταμένης οδοποιίας και των εκσκαφών για την τοποθέτηση υπόγειων καλωδίων, πυλώνων Υ/Τ κλπ. 

Ουσιαστικά η περιοχή μετατρέπεται σε ένα τεράστιο εργοτάξιο και μετά το πέρας των εργασιών σε μια βιομηχανική ζώνη/ βιομηχανικό τοπίο.

Να σημειώσουμε ότι έρευνες ξένων αρχαιολογικών σχολών στην Κούρμαλη ανακάλυψαν ότι υπάρχει αρχαίος δρόμος που είναι ο μεγαλύτερος σε μήκος και ο πιο καλά διατηρημένος που έχει καταγραφεί στην περιοχή. Ξεκινάει από αρχαίο οικισμό της Κλασικής περιόδου που εκτείνεται ανατολικά της κορυφής Κουρμαλη και φτάνει μέχρι τη Σχιναρη. 

Στην περιοχή καταγράφηκαν και δύο μεγάλα υστερορωμαϊκά αγροκτήματα. Η οδοποιία της ΑΙΟΛΟΣ ΕΝΕΡΓΕΙΑΚΗ ΕΥΒΟΙΑΣ και η μεταφορά των θηριωδών ανεμογεννητριών θα οδηγήσει στην ανεπανόρθωτη καταστροφή του συγκεκριμένου αρχαίου δρόμου και του αρχαίου οικισμού!

Παρόμοιος κίνδυνος υπάρχει και για καταστροφές σε μη ανεσκαμμένους αρχαιολογικούς χώρους γύρω από το εκπληκτικό Δρακόσπιτο στην περιοχή Αμινού της ΔΕ Στυραίων όπου επίσης χωροθετούνται ανεμογεννήτριες της εταιρείας ΑΙΟΛΟΣ ως ενιαίο έργο με αυτές της ΔΕ Καρύστου.

Το μεγαλιθικό κτίσμα είναι ένα μοναδικό αρχιτεκτόνημα, στέκει όρθιο χιλιάδες χρόνια μέσα σε πυκνή βλάστηση από βελανιδιές, σχίνους , κουμαριές, ρείκια που συνθέτουν το μοναδικό σκηνικό που περιβάλει το αινιγματικό μνημείο. Αυτό το μοναδικό σκηνικό που θα ισοπεδωθεί από τα έργα εγκατάστασης αιολικής βιομηχανίας, υποβαθμιζοντας την ομορφιά και το μεγαλείο αυτού του αρχαίου κτίσματος.

Ειναι απαράδεκτο το έργο να χωροθετείται μέσα και κοντά σε αρχαιολογικές θέσεις και οικισμούς του Δήμου Καρύστου, επειδή δεν υπάρχει πλέον χώρος στις κορυφές της Όχης που έχουν ισοπεδωθεί από προηγούμενες εταιρείες.

Παρατηρούμε όλο και περισσότερες χωροθετήσεις ανεμογεννητριών σε πεδινές και παραθαλάσσιες περιοχές της Καρυστίας, μια εγκληματική τακτική όπως επισημάνθηκε και στην τελευταία απόφαση του Δήμου Καρύστου που έδωσε αρνητική γνωμοδότηση για το συγκεκριμένο έργο.

Αφού λοιπόν κατέστρεψαν οι εταιρείες την ομορφιά του όρους ΄Οχη και προξένησαν μη αναστρέψιμη βλάβη στην χλωρίδα και πανίδα της περιοχής Natura, προχωρούν ακάθεκτες προς την θάλασσα με νέες αιτήσεις για αιολικά σε κατοικημένες περιοχές του Δήμου.

ΚΑΜΜΙΑ ΑΝΕΜΟΓΕΝΝΗΤΡΙΑ ΠΑΡΑΠΑΝΩ! Όλες προκαλούν βλάβη είτε στο τοπίο, είτε σε αρχαία μνημεία είτε στην κτηνοτροφία είτε στον δασικό πλούτο είτε σε τουριστικές επιχειρήσεις είτε στην ψυχική και σωματική υγεία των ανθρώπων που έχουν κατοικίες κοντά στις θέσεις χωροθέτησης αυτών των τεράτων, λόγω του θορύβου και των υπόηχων από την λειτουργία τους.

Ο ΑΓΩΝΑΣ ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ!!







Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...