Τρίτη 21 Δεκεμβρίου 2021

Συνδικάτο Εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Ν.Ευβοίας: Οι δουλειές καλά πάνε… με τους δουλευτάδες όμως τι γίνεται;

Καιρό τώρα παρακολουθούμε τις ανακοινώσεις για τις επιτυχίες της εταιρείας SABO. Παρακολουθούμε τις επισκέψεις επιφανών προσώπων που υπόσχονται νέα επιχειρηματικά ντηλ (ως και ο εκπρόσωπος των μακελάρηδων των ΗΠΑ ήρθε στις εγκαταστάσεις της επιχείρησης), βλέπουμε κάθε μέρα και νέους συναδέλφους στα πόστα, νέες εγκαταστάσεις και νέα τμήματα.

Οι πράσινες μπίζνες καλά κρατούν, η επιχείρηση επεκτείνεται και τα κέρδη αυγαταίνουν.
Την ίδια όμως στιγμή, εμείς που παράγουμε όλον αυτόν τον πλούτο, βλέπουμε τις τσέπες μας άδειες.. η ακρίβεια τσακίζει κόκαλα, οι τιμές στα είδη πρώτης ανάγκης παίρνουν διαρκώς τον ανήφορο. 

Τα έξοδα μετακίνησης από και προς τη δουλειά όλο και μεγαλώνουν. 

Ακριβαίνει το ψωμί, το γάλα των παιδιών. Aδυνατούμε να ζεστάνουμε επαρκώς τα σπίτια μας. Όλο και περισσότεροι από μας καταφεύγουμε σε λύσεις που μας γυρνάνε χρόνια πίσω. Είμαστε καταδικασμένοι σε ενεργειακή φτώχεια, να ζούμε με την ξυλόσομπα, τις αναθυμιάσεις, με κλιματιστικό που ανάβει με το σταγονόμετρο.

Οι μισθοί μας, τα μεροκάματά μας είναι καθηλωμένα χρόνια τώρα.

Μην τσιμπάς!

Το εορταστικό παγουρίνο για την παραγωγή ή η κούπα για τα γραφεία για να γεμίσει χρειάζεται να βρεθούν και τα αντίστοιχα χρήματα. Τα 80 ευρώ σε κουπόνια για το εορταστικό τραπέζι καλά είναι αλλά ας μας πει η διοίκηση αν αρκούν για να αγοράσει κανείς έστω και τα βασικά για την οικογένεια. 

Πόσο μάλλον που άφησε εκτός πολλούς μας συναδέλφους στις εργολαβίες με τους οποίους κάθε μέρα δουλεύουμε πλάι - πλάι! 

Άλλωστε κάνει κάθε προσπάθεια να μας διαιρεί σε καλούς και κακούς, μικροπρεπείς και μεγαλόψυχου, μόνιμους και εργολαβικούς, αφοσιωμένους και μη στα κριτήρια και τους στόχους που βάζει για τον εαυτό της και θέλει κι εμείς με το στανιό να κάνουμε δικού μας!

Πολλοί είναι αυτοί που φέτος προσδοκούν σε ένα μπόνους για να μπαλώσουν τρύπες. Όμως συνάδελφοι χρειάζεται να προβληματιστούμε.. είναι τελικά αυτός δρόμος; να προσδοκάμε σε μία καλή χρονιά για να μπαλώσουμε τρύπες εάν και εφόσον δοθεί ένα ψιχουλάκι παραπάνω; ή μήπως είναι καιρός να οργανωθούμε, να δράσουμε συλλογικά, να διεκδικήσουμε καλύτερους όρους αμοιβής και εργασίας για όλο το προσωπικό; ενωμένοι σα μία γροθιά; 

να διαμορφώσουμε με την πάλη μας δηλαδή καλύτερες συνθήκες δουλειάς αντί να παραμυθιάζουμε τον ίδιο τον εαυτό μας ότι υπάρχει πάντα η επιλογή μίας άλλης δουλειάς;

Το ελάχιστο που χρειαζόμαστε και που δικαιούμαστε ως παραγωγοί του πλούτου είναι μία γενναία αύξηση επί του μεροκάματου ή του μισθού μας ώστε όχι μόνο να αντισταθμίζεται η χασούρα αλλά και να ανεβάσουμε το βιοτικό μας επίπεδο. Γιατί δεν είναι πεπρωμένο μας να ζούμε με ψίχουλα!

Συνάδελφοί μας στο λιμάνι του Πειραιά οργανώθηκαν και κόντραραν το θηρίο της Cosco.

Συνάδελφοι ντελιβεράδες ανά την Ελλάδα οργανώθηκαν και ανάγκασαν την EFOOD να πάρει πίσω τις μεθοδεύσεις της!

Συνάδελφοι μεταλλεργάτες στον Πειραιά ανάγκασαν την εργοδοσία να υπογράψει ξανά συλλογική σύμβαση εργασίας μετά από πολλά χρόνια!

Οι απαιτήσεις σε είδη πρώτης ανάγκης, σε ενέργεια, τρόφιμα, φάρμακα, χρήματα για τη μόρφωση των παιδιών μας, είναι ανελαστικές. Δεν μπορούν να εξαρτώνται από ένα πριμ μου ίσως έρθει κάποτε. Από ένα γενναίο μπόνους ή από μία δεσμίδα κουπόνια που είναι παροχές – δωράκια λες και είμαστε επαίτες.

Δε ζητιανεύουμε δώρα από την εταιρεία ως αντιστάθμισμα για τις καλές χρονιές. Άλλωστε θυμόμαστε καλά τις συνέπειες κάθε άσχημης χρονιάς στο προσωπικό που καμία ευθύνη δεν είχε για τον ανταγωνισμό, τις αγορές και την οικονομική κρίση ή την τιμή του πετρελαίου στη Βόρειο Αφρική και τη Σαουδική Αραβία. Ξέρουμε καλά τι κέρδισε η εταιρεία από τη μισή ώρα παραπάνω δουλειάς που επέβαλε κάποια χρόνια πριν για να διατηρήσει υψηλά ποσοστά κερδοφορίας τη στιγμή που επικαλείται ακόμα και σήμερα οικονομική στενότητα σε συναδέλφους που τολμάνε ατομικά να ζητήσουν αύξηση.

Όλοι μαζί, συσπειρωμένοι στο συνδικάτο μας έλα να παλέψουμε για:

ουσιαστική αύξηση του μισθού μας,

διενέργεια τακτικών τεστ με ευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας σε όλο το προσωπικό γιατί νοσούν και μεταδίδουν και οι εμβολιασμένοι και οι ανεμβολίαστοι

8ωρο πενθήμερο 40ωρο με πλήρη καταβολή της υπερωριακής εργασίας χωρίς εκπτώσεις και ρεπό για όλους ανεξαιρέτως τους συναδέλφους, μόνιμους ή εργολαβικού.

Κατάργηση του μισάωρου της έξτρα εργασίας που έχει τα τελευταία χρόνια επιβάλει η εργοδοσία

συσπειρωμένοι στο συνδικάτο μας να διεκδικήσουμε την υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας που να κατοχυρώνει όλους τους συναδέλφους, να αναγνωρίζει ειδικότητες, να ορίζει σαφή καθήκοντα για κάθε πόστο

Το ΔΣ του Συνδικάτου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...