Πέμπτη 12 Αυγούστου 2021

Μητσοτάκης – Οι ανεμογεννήτριες είναι σύμμαχοι, όχι εχθροί - Έρχονται περισσότερα αιολικά πάρκα

Ας ετοιμαζόμαστε για τα χειρότερα στην πολύπαθη Εύβοια, και όχι μόνο...

Στα σενάρια που θέλουν τις πυρκαγιές να σχετίζονται με την πρόσθεση της πολιτείας να αυξήσει τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών καθώς και στο κατά πόσο υπήρξε οργανωμένο σχέδιο εμπρησμών αναφερθηκε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης αναφέρθηκε και στα σενάρια που θέλουν τις πυρκαγιές να σχετίζονται με την πρόσθεση της πολιτείας να αυξήσει τις εγκαταστάσεις ανεμογεννητριών.

«Το ίδιο το Σύνταγμα, επιτρέπει, στο άρθρο 24, εντός δασών για εξαιρετικές περιπτώσεις που έχουν να κάνουν με το δημόσιο συμφέρον να γίνονται παρεμβάσεις. Δν χρειάζονταν να καούν τα δάση για να κατασκευαστούν ανεμογεννήτριες. Μπορούσαν να φτιαχτούν και μέσα στα δάση όπως έχουν φτιαχτεί σε πολλά δάση.»
Αυτή η δαιμονοποίηση των ανεμογεννητριών βρίσκεται απέναντι στην πολιτική επιλογή όλου του πλανήτη να μεταφερθεί προς μονάδες παραγωγής ενέργειας που δεν εκπέμπουν διοξείδιο του άνθρακα.

»Θα κάνουμε τη μετάβαση προ μία οικονομία χαμηλών και τελικά μηδενικών εκπομπών χρησιμοποιώντας τον ήλιο και τον άνεμο. Οι ανεμογεννήτριες δεν είναι εχθροί, σε αυτή την προσπάθεια,είναι σύμμαχοι. Δεν είναι κάτι κάκο το οποίο πρέπει να δαιμονοποιήσουμε»

Περισσότερα αιολικά πάρκα

Στη συνέχεια της ομιλίας του και επιστρέφοντας, ύστερα από σχετικό ερώτημα, στο θέμα των ανεμογεννητριών, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ανέφερε:

«Αν δείτε τους στόχους που έχουμε θέσει στην Ενέργεια και το Κλίμα, προβλέπουμε μια πολύ επιθετική διείσδυση στον χώρο των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας για την επόμενη δεκαετία. Για να το πω απλά, χρειαζόμαστε περισσότερα αιολικά, περισσότερα φωτοβολταϊκά.

»Είναι πολύ σημαντικό όμως το ερώτημα, “Πού θα τοποθετηθούν αυτά”. Γι’ αυτό και για να μη βάζουμε το κάρο πριν από το άλογο είναι πάρα πολύ σημαντικό και έχουμε ήδη ξεκινήσει την προσπάθεια να αναθεωρήσουμε το χωροταξικό σχέδιο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

»Για να δούμε πραγματικά πού μπορούμε να βάλουμε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά και πού δεν μπορούμε ή δεν θέλουμε να τοποθετήσουμε. Γιατί προφανώς δεν θα μπουν σε ολόκληρη τη χώρα.

»Υπάρχουν περιοχές, όπως ενδεχομένως τα μικρότερα νησιά μας ή ενδεχομένως και όλα τα ψηλά βουνά μας όπου για λόγους ευρύτερης περιβαλλοντικής ισορροπίας, να μην πρέπει να τοποθετηθούν ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.

»Όταν θα έχουμε την πλήρη χαρτογράφηση των ζωνών όπου μπορούμε να τοποθετήσουμε – και αναφέρομαι σε μεγάλες εγκαταστάσεις και πρωτίστως σε αιολικά – θα μπορούμε να διευκολύνουμε και τους επενδυτές για να προχωρήσουν σε τέτοιες επενδύσεις.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...