Τετάρτη 14 Απριλίου 2021

Υποχρεωτικά self test σε λιανεμπόριο, σούπερ μάρκετ, μεταφορές, κομμωτήρια, εστίαση

Τη διενέργεια υποχρεωτικών self-test για εργαζομένους σε μια σειρά επαγγελματικών δραστηριοτήτων στον ιδιωτικό τομέα, ανακοίνωσε ο υπουργός Εργασίας Κωστής Χατζηδάκης στην ενημέρωση της Τετάρτης, στην οποία συμμετείχε.

Συγκεκριμένα, ο κ. Χατζηδάκης είπε ότι θα είναι υποχρεωτική η διενέργεια self test μια φορά την εβδομάδα στο λιανεμπόριο, συμπεριλαμβανομένων των σούπερ μάρκετ και των καταστημάτων πώλησης τροφίμων και ποτών, στην εστίαση, στις μεταφορές, στις υπηρεσίες καθαρισμού, στα κουρεία, στα κομμωτήρια, στα κέντρα αισθητικής και στις υπηρεσίες τυχερών παιχνιδιών και στοιχημάτων.
Για τις παραπάνω δραστηριότητες τα self tests είναι υποχρεωτικά για την προσέλευση των εργαζομένων στους χώρους αυτούς και την παροχή εργασίας με φυσική παρουσία, μία φορά την εβδομάδα.

Η διαδικασία

Το σύστημα θα λειτουργεί ως εξής. Το υπουργείο Εργασίας θα στείλει στην ΗΔΙΚΑ τους ΑΜΚΑ των εργαζομένων που απασχολούνται σε αυτούς τους κλάδους. Κάθε εβδομάδα θα επικαιροποιεί τα στοιχεία, στέλνοντας στην ΗΔΙΚΑ όποιες μεταβολές υπάρχουν. Οι εργαζόμενοι σε αυτές τις δραστηριότητες υπάγονται στο μέτρο των υποχρεωτικών τεστ και θα προμηθεύονται τα τεστ δωρεάν από το φαρμακείο με χρήση του ΑΜΚΑ. Αν κάποιος εργαζόμενος επιλέξει αντί για self test επιλέξει να κάνει rapid test ή μοριακό με δική του δαπάνη ή του εργοδότη, έχει και αυτή τη δυνατότητα.

Οι εργαζόμενοι θα εισέρχονται στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/ και θα επιλέγουν τη δήλωση αποτελέσματος για τους εργαζόμενους. Θα μεταφέρονται στη σχετική πλατφόρμα, της ΕΡΓΑΝΗ, τόνισε ο κ. Χατζηδάκης εκτιμώντας πως όλα θα λειτουργήσουν ομαλά.



Με αρνητικό αποτέλεσμα ο εργαζόμενος θα πηγαίνει κανονικά στην εργασία του, ενώ εάν το self test βγει θετικό θα κάνει επαναληπτικό έλεγχο είτε δωρεάν σε κάποια δημόσια δομή που βρίσκεται στη λίστα η οποία είναι αναρτημένη στην πλατφόρμα https://self-testing.gov.gr/, είτε σε ιδιωτική δομή.

Μέχρι να βγουν τα αποτελέσματα του δεύτερου ελέγχου, ο εργαζόμενος μένει στο σπίτι με τους οικείους του, σε καραντίνα.

Αν και το δεύτερο τεστ βγει θετικό, τότε εκδίδεται βεβαίωση για να μπει ο εργαζόμενος σε καραντίνα, σύμφωνα με το πρωτόκολλο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...