Τρίτη 26 Ιανουαρίου 2021

Κομματική Οργάνωση Καρύστου ΚΚΕ: Όχι στη νέα επέκταση των αιολικών πάρκων

Να μπει τέρμα στην επέκταση των αιολικών πάρκων 
σε όλη την έκταση του Δήμου Καρύστου 

Με νέα ορμή επανέρχεται η επέκταση των αιολικών πάρκων στο Δήμο Καρύστου!

Εντείνεται η φημολογία πως το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσει εργασίες εγκατάστασης η εταιρία ΤΕΡΝΑ για τα 18 αιολικά πάρκα (120 ανεμογεννήτριες, συνολικής ισχύος 360MW) στον Καβοντόρο. 

Η εταιρία ΕΛΑΚΤΟΡ έχει κάνει αίτηση για υπαγωγή στο ειδικό ευνοϊκό καθεστώς των «στρατηγικών επενδύσεων» για 8 αιολικά στην Εύβοια (συνολικής ισχύος 437MW και 102 ανεμογεννητριών), 4 από τα οποία σχεδιάζεται να εγκατασταθούν στο Δήμο Καρύστου και συγκεκριμένα στο Νημποριό. 

Η «Ενεργειακή Κοινότητα Εύελπις ΠΕ» έχει καταθέσει αίτημα για άδεια εγκατάστασης 6 ανεμογεννητριών πολύ κοντά στην κορυφή της Όχης και στα αρχαία μεγαλιθικά μνημεία Δρακόσπιτα, σε απόσταση αναπνοής από τον καστανόλογγο και το καταφύγιο. 

Η «Ενεργειακή Κοινότητα Resplan» έχει κάνει αίτηση για 5 ανεμογεννήτριες ακριβώς πάνω από τη Λάλα πολύ κοντά στα σπίτια του χωριού. 

Πρόκειται για πάνω από 200 ανεμογεννήτριες που έρχονται να προστεθούν στις ήδη υπάρχουσες 700 περίπου! 

Αέρα στα πανιά των επιχειρηματικών ομίλων της ενέργειας δίνει η πολιτική της «πράσινης ανάπτυξης» της ΕΕ που στηρίζει με θέρμη η Κυβέρνηση της ΝΔ παίρνοντας τη σκυτάλη από τον ΣΥΡΙΖΑ. Μάλιστα, η πολιτική αυτή προβάλλεται ως διέξοδος από την οικονομική κρίση που μαστίζει τους εργαζόμενους σε όλες τις ανεπτυγμένες χώρες του καπιταλιστικού κόσμου, με επίκεντρο την ΕΕ και τις ΗΠΑ. 

Η πραγματικότητα είναι πως η κερδοφόρα διέξοδος στις «πράσινες επενδύσεις» των υπέρογκων κεφαλαίων των επιχειρηματικών ομίλων δε συνεπάγεται για το λαό διέξοδο από τα τεράστια προβλήματα που βιώνει. Αυτό επιβεβαιώνει η πείρα της Καρύστου! 

Παρά τις τεράστιες επενδύσεις ελάχιστες είναι οι μόνιμες νέες θέσεις εργασίας, ενώ παροδικά και για όσο διαρκούν τα έργα εγκατάστασης αυξάνεται το εργατικό δυναμικό με τους γνωστούς άθλιους μισθούς και τη 10ωρη εργασία. 

Την ίδια ώρα η τιμή του ρεύματος συνεχώς ακριβαίνει ακριβώς εξαιτίας της πολυπλόκαμης στήριξης της «απελευθέρωσης της ενέργειας» (πρόστιμα στην καύση λιγνίτη, επιδότηση στις επενδύσεις ΑΠΕ, πράσινα τέλη στα τιμολόγια, εξωφρενικές εκπτώσεις στους βιομήχανους κλπ). 

Αποτέλεσμα των παραπάνω είναι πως παράλληλα με την ανάπτυξη αιολικών πάρκων στην περιοχή να προχωρούν και οι διακοπές ρεύματος, αυξάνεται η δυσκολία των λαϊκών νοικοκυριών να ανταποκριθούν στην αποπληρωμή των αυξημένων κατά 150% τιμολογίων μέσα σε μια δεκαετία. 

Ταυτόχρονα, αυτή η πολιτική αξιοποιεί μια ήπια μορφή ενέργειας, όπως η αιολική, με τρόπο που δημιουργεί μια σειρά άλλα προβλήματα σε κατοίκους και περιβάλλον. 

Έτσι, προβλήματα ηχορύπανσης έχουν οικισμοί που τοποθετούνται κοντά τους αιολικά πάρκα καθώς το όριο των 500 μέτρων δεν αρκεί (και σε μερικές περιπτώσει παραβιάζεται κιόλας). 

Είναι ελλειπής η πρόβλεψη για την προστασία του οικοσυστήματος καθώς προφανώς οι πάνω από 700 ανεμογεννήτριες θα έχουν επιπτώσεις (ποιότητα και επάρκεια υπόγειων υδάτων, κατολισθήσεις κλπ) και μόνο από την αλλαγή της μορφολογίας του βουνού. 

Ενώ οι αρχαιότητες της περιοχής μας από την εγκατάλειψη που βρίσκονταν μέχρι πριν λίγα χρόνια περνάνε στην υποβάθμιση με την τοποθέτηση ανεμογεννητριών σε πολύ μικρή απόσταση (Δρακόσπιτα, φρούρια Φιλάγρας και Άρμενο, αρχαία λατομία) ενώ δεν είναι λίγες οι καταγγελίες για ελλειπή επίβλεψη κατά τα έργα εγκατάστασης. 

Τώρα πρέπει να ενταθεί η πάλη: 
  • Για να μπει ΤΕΡΜΑ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ στην εγκατάσταση νέων αιολικών σε όλη την έκταση του Δήμου Καρύστου 
  • Για σημαντική μείωση της τιμής του ρεύματος, κατάργηση όλων των τελών όπως το λεγόμενο «πράσινο τέλος» και καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες. 
  • Για συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα, από δημόσιο φορέα, για την καλύτερη αποτύπωση των συνεπειών από τα υπάρχοντα αιολικά πάρκα. 

Ενέργεια κοινωνικό αγαθό για όλους και όχι εμπόρευμα για τα κέρδη των λίγων 

Η πείρα από τις ως τώρα λαϊκές διαμαρτυρίες στην περιοχή μας δείχνει πως η πάλη, μαζί με τα παραπάνω αιτήματα, πρέπει να έχει αποφασιστικά στο «στόχαστρο» και την αιτία του προβλήματος, τη λειτουργία της ενέργειας ως εμπόρευμα για την κερδοφορία των επιχειρηματικών ομίλων καθώς και την πολιτική που υπηρετεί αυτό το σκοπό, την πολιτική που διαδοχικά εφαρμόζουν και αναπτύσσουν οι κυβερνήσεις ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ με τις ευλογίες της ΕΕ. 

Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...