Δευτέρα 23 Νοεμβρίου 2020

Παρέμβαση του Επιμελητηρίου Εύβοιας για το νέο πτωχευτικό κώδικα

Ζητά την ουσιαστική προστασία της πρώτης κατοικίας, με τη θέσπιση της δυνατότητας του οφειλέτη (επαγγελματία ή μη) επαναγοράς της πρώτης κατοικίας συνυπολογιζομένων και των καταβληθέντων μισθωμάτων (όπως στις συμβάσεις leasing).

Ταυτόχρονα καταθέτει ορθολογικά βιώσιμη πρόταση, με σκοπό την εξασφάλιση της δυνατότητας αποπληρωμής οφειλών μέσα από
ευνοϊκότερους όρους.

Συγκεκριμένα το Επιμελητήριο προτείνει στην Πολιτεία, να δοθεί στους οφειλέτες η δυνατότητα διακανονισμού σε ένα σημαντικό ποσοστό επί του κεφαλαίου οφειλής από 25-40% και καταβολή του νέου οφειλόμενου ποσού σε 240 δόσεις. 

Ακολούθως η κάθε περίπτωση να επανεξεταστεί μετά 4-5 χρόνια, σε συνάρτηση με την πορεία της οικονομίας, με σκοπό είτε να συνεχιστεί η ίδια Ρύθμιση, είτε να αναπροσαρμοστεί προς τα πάνω το αρχικά Ρυθμιζόμενο ποσό, ώστε να αυξηθεί το ποσό που καταβάλλουν οι οφειλέτες και φυσικά να πλησιάζει περισσότερο στην πλήρη εξόφληση της οφειλής. (Εφόσον το πρόγραμμα αυτό εξελιχθεί ομαλά και η ελληνική οικονομία βρεθεί σε θετική πορεία η επαναξιολόγηση στην τετραετία θα επιτρέψει και στα δύο μέρη - οφειλέτες και δικαιούχους - να επαναπροσδιορίσουν την καταβολή των οφειλών και το αρχικό 25 έως 40% να γίνει 60-70% για την επόμενη τετραετία και έτσι να καταβάλλεται μηνιαία μεγαλύτερο ποσό για την αποπληρωμή. 

Το ίδιο να ισχύει για την μεθεπόμενη τετραετία κ. ο. κ.). 

Τα ανωτέρω το Επιμελητήριο Εύβοιας τα καταθέτει μεταξύ άλλων, με επιστολή του στον κ. Χρήστο Σταϊκούρα, Υπουργό Οικονομικών και στον κ. Άδωνι Γεωργιάδη, Υπουργό Ανάπτυξης & Επενδύσεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...