Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Αλιβέρι: Να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση στην τηλεκπαίδευση όλων των μαθητών

Κ. Πρόεδρε,  Aπo τις αρχές του Σεπτέμβρη η κυβέρνηση δήλωνε σε όλους τους τόνους ότι είναι έτοιμη ανά πάσα στιγμή να υποστηρίξει και να «τρέξει» την εξ αποστάσεως εκπαίδευση για όλους τους μαθητές σε περίπτωση που τα σχολεία κλείσουν.

Γνωρίζουμε όλοι μας από την πρώτη φάση του Covid-19, ότι πολλά παιδιά και στο δήμο μας εξακολουθούν να μην έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν τα διαδικτυακά μαθήματα, επειδή οι οικογένειές τους δεν μπορούν να τους εξασφαλίσουν τα μέσα (υπολογιστή-τάμπλετ, σύνδεση στο διαδίκτυο).

Σε πολλές περιπτώσεις οι μαθητές χρησιμοποιούν κινητά τηλέφωνα για τη τηλεκπαίδευση, πραγματικότητα που δυσκολεύει την παρακολούθηση των μαθημάτων, με αποτέλεσμα, ακόμη κι αν τελικά το σύστημα προχωρήσει χωρίς προβλήματα, η άνιση πρόσβαση στη γνώση να είναι γεγονός. Ήδη, από το προηγούμενο σχολικό έτος, πολύ μαθητές στο δήμο μας αδυνατούσαν να συμμετάσχουν στα τηλεμαθήματα, ένα πρόβλημα που παραμένει και την τρέχουσα σχολική περίοδο. 

Στους 9 μήνες που διανύθηκαν δεν πήρε κανένα ουσιαστικό μέτρο για να μείνουν τα σχολεία ανοιχτά, δεν προχώρησε στο σπάσιμο των τμημάτων σε 15 μαθητές, στο διορισμό μόνιμων εκπαιδευτικών και υπαλλήλων καθαριότητας, στην ύπαρξη σχολιάτρου. Αποτέλεσμα τα γυμνάσια – λύκεια αρχικά και στη συνέχεια τα δημοτικά, να κλείσουν και να επιλεγεί τελικά η τηλεκπαίδευση γιατί θεωρηθήκαν χώροι μετάδοσης του ιού. 

Ωστόσο οι ευθύνες παραμένουν στην ίδια την κυβέρνηση και την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας που δεν βελτίωσαν τις υποδομές του δικτύου, τόσο του ίδιου του υπουργείου Παιδείας, των σχολικών μονάδων, όσο και των μαθητών, να αναβαθμιστούν οι ευρυζωνικές υποδομές και υπηρεσίες. 

Έγραψαν στα παλιά τους τα παπούτσια τα δίκαια αιτήματα εκπαιδευτικών, γονιών και μαθητών για αναβάθμιση του ΠΣΔ, έτσι ώστε να μην εξαρτάται το υπουργείο από τις πολυεθνικές. 

Είχε τόσους μήνες να προετοιμάσει το “σύστημα” ώστε να δεχτεί τον όγκο των μαθητών που θα συμμετείχαν στην τηλεκπαίδευση, διαπιστώθηκε η μη επάρκεια του, που δυσχεραίνει μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς.

Και εδώ πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι η τηλεκπαίδευση σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να αντικαταστήσει τη διά ζώσης διδασκαλία και ότι λύση μπορεί και πρέπει να είναι τα ανοιχτά σχολεία, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας.

Ο Δήμος έχει υποχρέωση απέναντι στους δημότες να κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες σε συνεργασία με τις διευθύνσεις των σχολείων και τους Συλλόγους Γονέων που γνωρίζουν τις ελλείψεις, ώστε να απαιτήσει και να προχωρήσει στην λύση του προβλήματος της τηλεκπαίδευσης, με ευθύνη της κυβέρνησης και του υπουργείου Παιδείας.

Καλούμε τη διοίκηση του Δήμου να προβεί άμεσα : 

 στην καταγραφή των αναγκών σε εξοπλισμό για την τηλεκπαίδευση. 

 ώστε να προμηθευτούν όλοι οι μαθητές –Β’θμιας και Α’θμιας–, που έχουν ανάγκη με τον απαραίτητο τεχνολογικό εξοπλισμό και τη σωστή διαδικτυακή υποστήριξη, ώστε να εξασφαλιστεί η ισότιμη πρόσβαση όλων των μαθητών στη διαδικτυακή εκπαίδευση για όσο καιρό διαρκέσει η πανδημία. 

Τόσα εκατομμύρια για την περιβόητη ψηφιακή - τεχνολογική αναβάθμιση των υποδομών, που ακούμε εδώ και χρόνια από όλες τις κυβερνήσεις, δεν πήγαν για τις ανάγκες των σχολείων αλλά στις τσέπες εργοδοτών και μεγάλων επιχειρήσεων. 

Για τη μόρφωση και την υγεία των μαθητών, των οικογενειών τους και των εκπαιδευτικών όμως αρνούνται πεισματικά να διαθέσουν χρήματα!!!. Η ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών πρέπει να αποτελεί ευθύνη του κράτους. 

Για την Λαϊκή Συσπείρωση 
 Κώστας Κέκης 
Κώστας Καρτελιάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...