Τρίτη 24 Νοεμβρίου 2020

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καρύστου για τον καθορισμό συντελεστή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας

Η Λαϊκή Συσπείρωση Καρύστου γ
ια τον καθορισμό συντελεστή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας.

Στη χθεσινή συνεδρίαση, μέσω τηλεδιάσκεψης, για τον καθορισμό του συντελεστή Τέλους Ακίνητης Περιουσίας (ΤΑΠ) για το Δήμο Καρύστου ο Δημοτικός Σύμβουλος με τη Λαϊκή Συσπείρωση Δημήτρης Παρασκευάς σημείωσε πως: «όσο μικρό και να είναι το ποσό του ΤΑΠ είναι άλλος ένας φόρος που πληρώνει ο εργαζόμενος λαός». 

Και συνέχισε τονίζοντας πως: 

«Το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας δεν είναι ο μοναδικός φόρος για την ακίνητη περιουσία του λαού. Είναι και ο ΕΝΦΙΑ που ήρθε ως έκτακτη εισφορά και μετατράπηκε σε μόνιμο χαράτσι και τώρα κάποιοι, όπως η Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδας (ΚΕΔΕ), θέλουν να μεταφέρουν την είσπραξή του στους Δήμους. Λες και το ποιος θα τα παίρνει από το λαό αλλάζει την ουσία του θέματος. 

Πάγια θέση μας είναι να καταργηθεί η φορολόγηση της πρώτης και δεύτερης κατοικίας για το λαό. Δηλαδή, να καταργηθεί τόσο το ΤΑΠ, όσο και ο ΕΝΦΙΑ και σε αντιστάθμισμα να αυξηθεί η φορολογία για την ακίνητη περιουσία των επιχειρηματικών ομίλων και των μεγαλοϊδιοκτητών ακινήτων. 

Ασφαλώς το κράτος έχει πάρει τα μέτρα του και καθορίζει το ίδιο, με Υπουργικές αποφάσεις, την αντικειμενική αξία των ακινήτων γιατί αυτή καθορίζει και άλλους φόρους (πώλησης, μεταβίβασης κλπ). 

Ακόμη όμως και στο μοναδικό που δίνει τη δυνατότητα να αποφασίσει ο Δήμος, τον συντελεστή ΤΑΠ, εσείς εισηγείστε σήμερα την ανώτατη τιμή 0,035% έναντι τις χαμηλότερης, πετώντας το μπαλάκι στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση, λέγοντας πως δε θα εγκρίνει αυτή την απόφαση γιατί θα πρόκειται για μείωση στις Δημοτικές Ενότητες Μαρμαρίου και Στυρέων. 

Με αυτή την πρόταση επιβαρύνονται και με ένα επιπλέον, έστω και μικρό, ποσό τα λαϊκά νοικοκυριά. 

Τα λίγα έσοδα που ισχυρίζεστε πως έχει ο Δήμος και έτσι είναι, δε γίνεται να αποτελεί δικαιολογία για να φορτώνονται το πάντα τα λαϊκά στρώματα που ήδη πληρώνουν το 95% των φόρων που συγκεντρώνει το κράτος. 

Άλλωστε, η μείωση των εσόδων του Δήμου οφείλεται καταρχήν στη μεγάλη μείωση της κρατικής χρηματοδότησης και κατά δεύτερων στην αδυναμία του κόσμου να ανταποκριθεί στην υπερφορολόγηση. Πόσο μάλλον, που ήδη χάνει έσοδα ο Δήμος από τις δεκάδες απαράδεκτες διακοπές ηλεκτροδότησης που συμβαίνουν στην Κάρυστο και το Μαρμάρι καθώς πολύς κόσμος αδυνατεί να πληρώσει το πανάκριβο τιμολόγιο του ρεύματος. 

Εμείς προτείνουμε: 

(α) να παραμείνει ο χαμηλότερος συντελεστής ΤΑΠ 0,025% και 

(β) με σημερινή απόφαση το ΔΣ να εισηγηθεί ο Δήμος στην ΚΕΔΕ και στο Υπουργείο Οικονομικών να καταργηθεί ο ΤΑΠ και αντ’ αυτού να αυξηθεί η τακτική κρατική χρηματοδότηση προς τους Δήμους. 

Αυτή είναι λύση που θα δώσει ανάσα τόσο στα λαϊκά νοικοκυριά όσο και στο Δήμο»! 

Η πρόταση της Λαϊκής Συσπείρωσης για συντελεστή ΤΑΠ στο κατώτατο όριο απορρίφτηκε από την δημοτική αρχή, ενώ η συζήτηση για λήψη απόφασης για αίτημα προς την ΚΕΔΕ και την Κυβέρνηση για κατάργηση του ΤΑΠ παραπέμφθηκε σε άλλη συνεδρίαση. 

Για τη Λαϊκή Συσπείρωση 
ο Δημοτικός Σύμβουλος Δημήτρης Παρασκευάς

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...