Παρασκευή 2 Οκτωβρίου 2020

Επιστολή του Συλλόγου Διπλ. Πολιτικών Μηχανικών Ευβοίας για το σχέδιο νόμου «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας»

Σε μια δύσκολη για τον κλάδο μας αλλά και για τους πολίτες χρονική στιγμή, το νέο νομοσχέδιο με τίτλο: «Εκσυγχρονισμός της Χωροταξικής και Πολεοδομικής νομοθεσίας» περιλαμβάνει δραστικές αλλαγές σε σχέση με τους όρους δόμησης στις εκτός σχεδίου περιοχές.

Η πολιτεία φέρει τεράστια ευθύνη για τις σημαντικές καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση των σχεδίων πόλεως καθώς απαιτούνται συνήθως 30 χρόνια. Η προώθηση του νέου πολυνομοσχεδίου – που η διαβούλευσή του έληξε πρόσφατα παρόλες τις βάσιμες αντιδράσεις από τους σχετιζόμενους φορείς- περιλαμβάνοντας την κατάργηση των παρεκκλίσεων αλλά και την απαίτηση 45 μέτρων κατά κανόνα προσώπου στην εκτός σχεδίου δόμηση, καταρρακώνει την περιουσία δεκάδων χιλιάδων συμπολιτών μας. 

Το πολυνομοσχέδιο επιφέρει μια απότομη αλλαγή τη στιγμή που η Πολιτεία ακόμα δεν έχει εκπληρώσει βασικές προϋποθέσεις της οργάνωσης του έξω-αστικού χώρου, όπως τη σύνταξη και εφαρμογή των σχεδίων πόλεως Α & Β κατοικίας, των Δασικών Χαρτών, την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, τη χάραξη ζώνης παραλίας, την αναγνώριση ή καταγραφή ή το χαρακτηρισμό οδών κ.α. , τα οποία αργούν βασανιστικά.... 

Επιπλέον, ο επιστημονικός κόσμος της χώρας (επαγγελματίες ιδιώτες, μηχανικοί), καθώς και οι επαγγελματίες που διεκπεραιώνουν την κατασκευή ή τη μεταβίβαση ενός ακινήτου (λογιστές, συμβολαιογράφοι, κτλ) δεν μπορούν να ανταποκριθούν στις αλλεπάλληλες προθεσμίες. 

Το νέο πολυνομοσχέδιο οδηγεί σε οριζόντιες αλλαγές, για ιδιοκτήτες που διαθέτουν την κατά κανόνα (4 στρέμματα) ή κατά παρέκκλιση (750-1200-2000τ.μ) αρτιότητα, καθώς η παρατεταμένη κρίση (ανεργία, οικονομική κρίση, θεομηνίες, Covid-19 κ.α.) τους οδήγησε στο να ασχολούνται πρωτίστως με βιοποριστικά ζητήματα και όχι με ενδεχόμενες επενδύσεις στην περιουσία τους. 

Επενδυτές που πρόκειται ή έχουν ενταχθεί ήδη σε επενδυτικά προγράμματα ενδέχεται να ζημιωθούν κατάφορα, λόγω καθυστέρησης των απαιτούμενων εγκρίσεων. Υπάρχει λοιπόν σοβαρός κίνδυνος αυτό το νομοσχέδιο όχι μόνο να μην λύσει τα προβλήματα της άναρχης εκτός σχεδίου δόμησης, αλλά αντίθετα, να έχει σαν αποτέλεσμα τη συρρίκνωση της επαρχίας και να αποτελέσει καίριο πλήγμα στην οικονομία της. 

Ως σύλλογος τασσόμαστε υπέρ των μεταρρυθμίσεων για την εκτός σχεδίου δόμηση, υπέρ της προστασίας του περιβάλλοντος και υπέρ της βιώσιμης ανάπτυξης, όμως πάντα με τους σωστούς τεχνικοοικονομικούς και κοινωνικούς όρους και τις σωστές προϋποθέσεις. 

Εκτός από όσα βασικά αναφέρθηκαν, οι όροι ΔΕΝ πρέπει να θίγουν τις περιουσίες των πολιτών και να προκαλούν ύφεση, ιδίως σε μια τέτοια συγκυρία όπου η χώρα άρχισε να εμφανίζει σημάδια ανάπτυξης. 

Σκοπός είναι να προσδιοριστεί η χρυσή τομή, ώστε πολίτες και περιβάλλον να συνυπάρξουν… χωρίς οι συμπολίτες μας να απωλέσουν -από την αλλαγή της δυνατότητας οικοδόμησης- το μεγαλύτερο μέρος της αξίας της περιουσίας τους. 

Σε περίπτωση που δεν ακυρωθεί αυτό το νομοσχέδιο, κατ’ ελάχιστον προτείνουμε την αναστολή της ισχύς του, μέχρι την ολοκλήρωση του πολεοδομικού σχεδιασμού και τη συμπλήρωση όλων των υποβάθρων, όπως αυτά αναφέρθηκαν παραπάνω, σε συνδυασμό με ένα σαφέστερο οικοδομικό κανονισμό. Εναλλακτικά, προτείνουμε την ψήφιση διάταξης που θα ορίζει ότι ο ιδιοκτήτης (εκτός σχεδίου) γηπέδου θα απολαμβάνει πολεοδομικό καθεστώς και όρους δόμησης, κατά παρέκκλιση, όπως ίσχυαν κατά τον χρόνο που το απέκτησε (έως φυσικά την ημέρα ψήφισης του νέου Νομοσχεδίου). Με εκτίμηση εκ μέρους του Δ.Σ. του Συλλόγου Διπλωματούχων Πολιτικών Μηχανικών Ευβοίας, 

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ 
ΧΡΗΣΤΟΣ ΒΑΡΕΛΑΣ

Ο ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΔΗΜΗΤΡΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΟΥ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...