Κυριακή 13 Σεπτεμβρίου 2020

Δημήτρης Παρασκευάς: Να παρθούν τώρα όλα τα αναγκαία μέτρα για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων

Με κενά και χωρίς όλα τα αναγκαία μέτρα προστασίας ανοίγουν τα σχολεία με μεγάλη ευθύνη της Κυβέρνησης!

Από την ετοιμασία που δεν έχει γίνει αποδεικνύεται πως αντιμετωπίζει την Υγεία και την Παιδεία, όπως και οι προκάτοχοί της, ως κόστος και όχι ως πολύτιμα αγαθά για τη νεολαία, συνολικά για το λαό. 
Από τις περιοδείες που πραγματοποίησε η Κομματική Οργάνωση Καρύστου τις προηγούμενες μέρες σε σχολεία, την επικοινωνία με διευθυντές, εκπαιδευτικούς αλλά
και την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου προκύπτει πως: 

· Στα σχολεία της δευτεροβάθμιας υπάρχουν μεγάλες ελλείψεις εκπαιδευτικών. Για παράδειγμα μόνο στο Γενικό Λύκειο Καρύστου λείπουν τρείς φιλόλογοι, ένας μαθηματικός και δεν επαρκούν οι ώρες στην πληροφορική και τη βιολογία (το Υπουργείο Παιδείας εδώ και κάποια χρόνια τα κενά δε τα μετρά σε εκπαιδευτικούς άλλα σε ώρες). Ανάλογα είναι τα κενά στο ΕΠΑΛ και το Γυμνάσιο της Καρύστου. 

· Η συντριπτική πλειοψηφία των τμημάτων σε όλα τα σχολεία είναι από 20 έως 24 παιδία. Υπάρχουν και τμήματα όπως η Α τάξη στο 1ο Δημοτικό Καρύστου, η Ε και η ΣΤ στο Δεύτερο Δημοτικό Καρύστου, που έχουν 28, 24 και 25 παιδιά αντίστοιχα! Ακόμη και στα νήπια, στο 1ο και στο 3ο Καρύστου, τα τμήματα είναι 20άρια! Τα νούμερα αυτά είναι αποτέλεσμα της συνεχούς αύξησης του αριθμού των μαθητών ανά τμήμα με την τελευταία να γίνεται εν μέσω πανδημίας τον Ιούνη! 

· Τα σχολεία περιμένουν να παραλάβουν τις μάσκες για τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς την Κυριακή 13/9, μόλις μια μέρα πριν το άνοιγμα και με βάση ασφαλείς πληροφορίες, σε αυτή τη φάση, πρόκειται για μία μόνο μάσκα ανά μαθητή και εκπαιδευτικό! 

· Τέλος, οι καθαρίστριες που προσλήφθηκαν δεν επαρκούν για τον καθαρισμό των σχολείων. Ζητήθηκαν από τον Δήμο 11 και από το υπουργείο προκρίθηκαν 9 θέσεις. Από τις 9 καθαρίστριες οι 5 είναι μειωμένου ωραρίου (3ωρο) κάνοντας αδύνατη τη συνεχή παρουσία τους στο σχολείο. Ακόμη και σε σύνολο οι καθαρίστριες είναι μία λιγότερη την περασμένη σχολική χρονιά καθώς στο ενδιάμεσο υπήρξε μια συνταξιοδότηση. 

Εκπαιδευτικοί και καθαρίστριες ήδη κάνουν ότι περνά από το χέρι τους όμως αυτό δεν αρκεί! 

Γονείς και εκπαιδευτικοί πρέπει να αυξήσουν την πίεση στην Κυβέρνηση και το Υπουργείο Παιδείας, που στήριξαν την προπαγάνδα τους περί «έτοιμων σχολείων» στη μάσκα και τα παγουρίνο, ώστε να πάρουν άμεσα μέτρα: 

1. Να καλυφθούν όλα τα κενά στο Γενικό Λύκειο, το ΕΠΑΛ και το Γυμνάσιο Καρύστου και τα άλλα σχολεία με μαζικές προσλήψεις εκπαιδευτικών και όχι με την κοροϊδία της πρόσληψης 20.000 αναπληρωτών ενώ πέρσι προσλήφθηκαν ως το τέλος της χρονιάς 42.000! 

2. Να αποσυμφωρηθούν άμεσα όσα τμήματα είναι πάνω από 20 παιδιά. Ιδιαίτερα στο Δημοτικό και το Νήπιο είναι ανεπίτρεπτο να ξεπερνούν τα 15 παιδιά ανά τμήμα. 

Βεβαίως απαιτείται τώρα να προσληφθούν επιπλέον εκπαιδευτικοί από τους δεκάδες χιλιάδες που υπάρχουν στις λίστες του ΑΣΕΠ. Ακόμη, να χρησιμοποιηθούν οι αναξιοποίητες αίθουσες του 2ου Δημοτικού σχολείου, το κλειστό Δημοτικό Σχολείο Καλυβίων που βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση και να τοποθετηθούν προκάτ αίθουσες στο Γενικό Λύκειο Καρύστου που διαθέτει αρκετά μεγάλο προαύλιο. 

3. Να μονιμοποιηθούν, ως πλήρους ωραρίου, όλες οι σχολικές καθαρίστριες, να καλυφθούν οι ελλείψεις σε Γυμνάσιο και 1ο Δημοτικό Καρύστου. Να εξασφαλιστεί η πρόσληψη επιπλέον καθαρίστριας ως την έναρξη της λειτουργίας του ΙΕΚ που συστεγάζεται με το ΕΠΑΛ. 

4. Να χορηγηθεί επαρκής αριθμός μασκών ακόμη και επιτάσσοντας μάσκες από αποθήκες, παίρνοντας υπόψη πως η σωστή χρήση της μάσκας απαιτεί να αλλάζεται κάθε δύο ώρες. Άραγε ένας εκπαιδευτικός που μιλάει τον περισσότερο χρόνο μια διδακτικής ώρας δε θα πρέπει να αλλάζει μάσκα σε κάθε μία διδακτική ώρα;

Παράλληλα απαιτείται η διεξαγωγή εκπαιδευτικών σεμιναρίων σε εκπαιδευτικούς και μαθητές για τη σωστή χρήση της μάσκας και την διαχείριση πιθανού κρούσματος. 

5. Να διεξάγονται τακτικοί δειγματοληπτικοί έλεγχοι – τεστ – σε μαθητές και εκπαιδευτικούς, παίρνοντας υπόψη ότι οι χώροι συγκέντρωσης μεγάλου αριθμού ατόμων μπορεί να αποτελέσουν εστίες μεγάλης μετάδοσης του κορονοϊού (βλέπε γηροκομεία, εργοστάσια, δομές φιλοξενίας προσφύγων κλπ). πολύ περισσότερο που με τα ως τώρα δεδομένα οι μαθητές και γενικότερα οι νεότεροι είναι συνήθως ασυμπτωματικοί όταν νοσούν. 

ΟΧΙ στη στοχοποίηση του λαού για την έξαρση της πανδημίας! 

Ρεαλιστικό σήμερα είναι η διεκδίκηση όλων των αναγκαίων για την ασφαλή λειτουργία των σχολείων! 

Τα παραπάνω ζητήματα ο Δημοτικός Σύμβουλος Καρύστου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Δημήτρης Παρασκευάς, τα έχει θέσει με ερώτησή του προς την Επιτροπή Παιδείας του Δήμου Καρύστου και θα τα θέσει και στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου την Τετάρτη 16 Σεπτέμβρη.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...