Τετάρτη 19 Αυγούστου 2020

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα σε Μπούρτζι, Πολιτικά και Ψαχνά

Περιοδεία του Δ. Κουτσούμπα σε Μπούρτζι, Πολιτικά και Ψαχνά: Σοβαρές καταγγελίες, συγκλονιστικές μαρτυρίες από τους κατοίκους - Από τις τοποθετήσεις των κατοίκων στις συσκέψεις με τον Δ. Κουτσούμπα

Με αγανάκτηση και αγωνία για το αβέβαιο μέλλον, κάτοικοι και εκπρόσωποι φορέων της περιοχής που συμμετείχαν στις δύο συσκέψεις με τον ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, περιέγραψαν τις εφιαλτικές σκηνές της πλημμύρας, κατήγγειλαν τις
επικίνδυνες ανεπάρκειες του κρατικού μηχανισμού πριν, στη διάρκεια και μετά την προδιαγεγραμμένη καταστροφή και ανέδειξαν την ανάγκη της διεκδίκησης μέτρων ουσιαστικής ανακούφισης και αποκατάστασης των πληγέντων.


Στο Μπούρτζι, ο τοπικός σύμβουλος Αφρατίου Κώστας Σαμαρτζής καθώς και ο κάτοικος της περιοχής Δημήτρης Καραβασίλης κατήγγειλαν πως τα απαραίτητα έργα στον ποταμό Λήλαντα και στο ρέμα του Αφρατίου μένουν στις υποσχέσεις εδώ και χρόνια χωρίς να γίνονται πράξη. Αλλοι κάτοικοι επισήμαναν πως η γέφυρα στο Βασιλικό είναι αδύνατο να επισκευαστεί και χρειάζεται να κατασκευαστεί εκ νέου.

Ο Βαγγέλης Αυλωνίτης, κάτοικος της περιοχής, μίλησε για την ολοκληρωτική καταστροφή που έχουν υποστεί οι αγροτοπαραγωγοί, τα χωράφια των οποίων σαρώθηκαν και μπαζώθηκαν από την πλημμύρα και χρειάζονται χιλιάδες ευρώ για να ξαναγίνουν καλλιεργήσιμα. Κάλεσε τους πληγέντες σε συσπείρωση και δημιουργία Επιτροπών για να διεκδικήσουν αιτήματα κρίσιμα για την επιβίωσή τους.

Την περιπέτεια που έζησε η οικογένειά του που παραθέριζε στην περιοχή, με τραγικό απολογισμό έναν νεκρό και μια αγνοούμενη που διασώθηκε μετά από ώρες στη θάλασσα, μετέφερε ο Ορέστης Παντελόγλου, σημειώνοντας πως για άλλη μια φορά η κινητοποίηση του κρατικού μηχανισμού ήρθε κατόπιν εορτής.

Το «παρών» έδωσαν μετανάστες εργάτες γης φέρνοντας στο προσκήνιο τη δεινή θέση που βρίσκονται καθώς έχουν χάσει τη δουλειά τους, την κατοικία τους και τα νομιμοποιητικά τους έγγραφα μαζί με τα λιγοστά υπάρχοντά τους.

Το περιστατικό που σημειώθηκε την ίδια μέρα και ξεγυμνώνει την εικόνα της κινητοποίησης του κρατικού μηχανισμού μετέφερε κάτοικος της περιοχής. Οπως κατήγγειλε, νέος άνθρωπος που τραυματίστηκε κατά τις εργασίες αποκατάστασης των ζημιών χρειάστηκε να περιμένει τέσσερις ώρες το ασθενοφόρο για να μεταφερθεί από το Αφράτι στο νοσοκομείο.

Στα Ψαχνά, λίγο πριν ξεκινήσει η συζήτηση, τον Δημήτρη Κουτσούμπα υποδέχθηκε ο δήμαρχος Διρφύων - Μεσσαπίων, Γιώργος Ψαθάς.

«Εδώ και έναν χρόνο βρισκόμαστε σε διαρκή προσπάθεια να πείσουμε για το αυτονόητο», σημείωσε ο Στέφανος Μουτουσίδης, πρόεδρος του Πολιτιστικού Συλλόγου στο χωριό Μακρυμάλλη που κάηκε πέρσι και πλημμύρισε φέτος, καλώντας σε αγώνα και διεκδίκηση για αντιπλημμυρικά έργα.

Την πλευρά της οργάνωσης των εργαζομένων για να μην πληρώσουν αυτοί τις ζημιές στις επιχειρήσεις έθεσε ο Σπύρος Λοξός, πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων στον όμιλο ιχθυοκαλλιεργειών «Νηρέας» στην Εύβοια. Οπως εξήγησε, η αποκατάσταση των ζημιών και η αναπλήρωση της χαμένης παραγωγής φορτώνονται με εντατικοποίηση στις πλάτες των εργαζομένων.

Ξεκρέμαστοι έχουν βρεθεί μετανάστες εργάτες που ζουν και δουλεύουν στην περιοχή. «Δεν έχουμε ούτε ένα ρούχο να αλλάξουμε εμείς και τα παιδιά μας», είπαν οι Ινδοί Ραμ και Σόνι, εργαζόμενοι σε επιχειρήσεις του κλάδου των Τροφίμων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...