Παρασκευή 29 Μαΐου 2020

Σχόλιο της Λαϊκής Συσπείρωσης Καρύστου για την "επικαιροποίηση αποφάσεων" του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια στα αιολικά πάρκα

Επικαιροποίηση των αποφάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου ενάντια σε νέα αιολικά πάρκα με αίτημα για… νέα αιολικά πάρκα!

Αυτό επί της ουσίας αποφάσισε η Δημοτική Αρχή, όπως φαίνεται από το απόσπασμα πρακτικού της συνεδρίασης που αναρτήθηκε στη «Διαύγεια» (αριθμός απόφασης 57/2020).

Χωρίς να υπάρχει γραπτή εισήγηση στο θέμα, παρά μόνο οι προηγούμενες αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, με ευθύνη του Δημάρχου κ. Ραβιόλου αποτυπώθηκε σε γραπτό κείμενο, μετά την
ψήφισή του. 


Στο απόσπασμα πρακτικού που αναρτήθηκε εμφανίστηκαν για πρώτη φορά τα «αιτήματα» για: 
  • «σταμάτημα των διαδικασιών τοποθέτησης ανεμογεννητριών νότια του οδικού άξονα Καρύστου - Χαλκίδας και να ανακληθεί οποιαδήποτε σχετική άδεια», λες και οι ανεμογεννήτριες που είναι πάνω από το Μαρμάρι δεν είναι νότια του οδικού άξονα ή όλες οι υπόλοιπες, σχεδόν 700, δεν είναι πρόβλημα και 
  • για «Στήριξη της ενεργειακής κοινότητας του Δήμου Καρύστου», δηλαδή για νέο αιολικό πάρκο, το οποίο θα είναι ιδιοκτησίας του Δήμου. 
Επιβεβαιώθηκε η τοποθέτησή μας στη συγκεκριμένη συνεδρίαση πως είναι «υποκριτική η επικαιροποίηση, όταν δεν έχει αξιοποιηθεί ποτέ για να μπει ένα τέρμα στην περαιτέρω εγκατάσταση αιολικών. Αντίθετα, τελικά αξιοποιείται για την δημιουργία αισθήματος στους κατοίκους της περιοχής μας πως η δημοτική αρχή κάνει ότι μπορεί»

Καλούμε τους κατοίκους όλου του δήμου να είναι σε επαγρύπνηση ενάντια: 
  • στην πολιτική της Κυβέρνησης της ΝΔ, που πατάει στα χνάρια του ΣΥΡΙΖΑ και στρώνει το δρόμο στους μονοπωλιακούς ομίλους της ενέργειας με το νέο αντι-περιβαλλοντικό νόμο και νέες κρατικές και κοινοτικές επιδοτήσεις. 
  • στις μεθοδεύσεις της Δημοτικής Αρχής, που επιστρατεύει και τερτίπια, για να εισάγει αιτήματα συνέχισης του αίσχους που διαμορφώνεται στην περιοχή μας. 
Έχει πια αποδειχθεί πως η «πράσινη ανάπτυξη» αποσκοπεί στις πράσινες μπίζνες και όχι στην προστασία του περιβάλλοντος, πως η «απελευθέρωση της ενέργειας», που προωθεί η ΕΕ και εφαρμόζουν οι ελληνικές κυβερνήσεις, απελευθερώνει τα κέρδη για τα μονοπώλια και αυξάνει την τιμή του ρεύματος για το λαό. 

Τώρα πρέπει με μεγαλύτερη αποφασιστικότητα να διεκδικηθούν: 

1. Κανένα νέο αιολικό πάρκο στο Δήμο Καρύστου. 

2. Εκπόνηση, με ευθύνη κρατικού φορέα, συνολικής μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων από την ως τώρα εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή. 

3. Με νόμο να υποχρεωθούν οι εταιρίες να αποσύρουν ανεμογεννήτριες που συμπληρώνουν το χρόνο ζωής τους ή άλλες που έχουν καταρρεύσει. Να έχουν ευθύνη για την αποκατάσταση του περιβάλλοντος. 

4. Κατάργηση του ΕΤΜΕΑΡ (πράσινου τέλους) από τους λογαριασμούς του ρεύματος. Μείωση της τιμής του ρεύματος. Καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρούς επαγγελματίες. 

5. Να καταργηθεί ο νέος αντι-περιβαλλοντικός νόμος που διευκολύνει την επιχειρηματική δράση σε προστατευόμενες περιοχές, σε βουνοκορφές, ακτές και θάλασσες. 

Δημήτρης Παρασκευάς, 
Δημοτικός Σύμβουλος Καρύστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...