Πέμπτη, 30 Απριλίου 2020

Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου

Άτυπη εξ αποστάσεως συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου - Αιτήματα και προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας

Στην άτυπη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου, την Τετάρτη 29 Απρίλη, για την ανταλλαγή απόψεων για τις συνέπειες από τον κορονοϊό συμμετείχε ο δημοτικός σύμβουλος, εκλεγμένος με τη Λαϊκή Συσπείρωση, Δημήτρης Παρασκευάς.

Αξίζει να σημειωθεί πως η Δημοτική Αρχή δεν πείρε θέση για τα παρακάτω ζητήματα που τέθηκαν, παρά τον
επείγοντα χαρακτήρας τους. Η Λαϊκή Συσπείρωση θα θέσει τα ζητήματα αυτά, που αναφέρονται πιο αναλυτικά στο Υπόμνημα που καταθέσαμε (υπάρχει παρακάτω ολόκληρο), στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου για τη λήψη απόφασης. Αναμένουμε ως τότε τις απαντήσεις της Δημοτικής Αρχής αλλά και τις θέσεις της αξιωματικής αντιπολίτευσης. 


Ο Δ. Παρασκευάς στις παρεμβάσεις του τόνισε πως: 

«Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των υγειονομικών και άλλων ειδικών δεν έχουμε ακόμη τελειώσει με την πανδημία του κορονοϊού, μιας και ούτε το εμβόλιο, ούτε κάποιο αποτελεσματικό φάρμακο έχουν ανακαλυφθεί ακόμη. Από αυτή την άποψη έχουν μεγάλη σημασία ακόμη τα μέτρα θωράκισης του Δημόσιου Συστήματος Υγείας. 

Καταθέτουμε σήμερα μια σειρά προτάσεων που θεωρούμε πολύ σημαντικές όπως η πλήρης στελέχωση του Νοσοκομείου Καρύστου και του ΕΚΑΒ, η παροχή όλου αναγκαίου υγειονομικού υλικού, η στελέχωση του «Βοήθεια στο Σπίτι», η ενίσχυση των υπηρεσιών καθαριότητας και αποκομιδής των απορριμμάτων. 

Για όλες αυτές τις υπηρεσίες απαιτείται αύξηση του προϋπολογισμού τους και μονιμοποίηση του προσωπικού τους που είναι και θα είναι στην πρώτη γραμμή της μάχης για το επόμενο διάστημα. 

Παράλληλα, παρατηρώντας πως η παραπληροφόρηση είναι πάρα πολύ μεγάλη, το «μένουμε σπίτι» δεν αρκεί, ο φόβος χωρίς γνώση είναι κακός σύμβουλος, οδηγεί σε λάθη. Προστασία από τα πολύ συχνά λάθη στη χρήση των ΜΑΠ που επί της ουσίας τα καθιστά αν όχι επικίνδυνα, τουλάχιστον άχρηστα, μπορεί να δώσει μόνο η έγκυρη ενημέρωση από τους ειδικούς, δηλαδή τους γιατρούς και τους νοσηλευτές. 

Για αυτό θεωρούμε πως θα βοηθούσε μια ουσιαστική ενημερωτική καμπάνια του Δήμου, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Καρύστου, προς τους κατοίκους του Δήμου σε σχέση με τον Covid-19 και τα μέτρα προστασίας από αυτόν. Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους εργαζόμενους στο Δήμο και τα Σούπερ Μάρκετ. 

Ακόμη, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Τουρισμού θα πρέπει να γίνει ενημέρωση των επαγγελματιών και των εργαζομένων στον κλάδο πριν το προγραμματισμένο άνοιγμα των επιχειρήσεων αυτών την 1η Ιούνη». 

Ακόμη ο Δ. Παρασεκυεάς, υπογράμμισε την ανάγκη στήριξης των κατοίκων και των επαγγελματιών του Δήμου, ιδιαίτερα των πιο ευάλωτων σημειώνοντας πως: 

«Γίνεται πια φανερό πως επιδιώκεται να φορτωθούν άλλη μια φορά τα "σπασμένα" στους πιο αδύναμους, στους μισθωτούς, τους μικρούς επαγγελματίες και στους αγροτοκτηνοτρόφους. Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων που όλο αυτό το διάστημα με τις συμβολικές κινητοποιήσεις τους ανάδειξαν αυτό το ζήτημα. 

Πιστεύουμε πως ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση. Να συμβάλετε, όσο περνάει από το χέρι σας ως δημοτική αρχή, ώστε να στηριχθούν όσο γίνεται περισσότερο οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι μικροί επαγγελματίες, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. 

Υπάρχουν μέτρα που μπορεί να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και άλλα που μπορούν να προωθηθούν με ανάλογες αποφάσεις προς την Κυβέρνηση. Τέτοια μέτρα είναι η απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη για το επόμενο εξάμηνο, η απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους κοινόχρηστου χώρου, η απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν Δημοτική περιουσία». 

Ιδιαίτερο βάρος έδωσε στην τοποθέτησή του για την επαναλειτουργία των σχολείων, όπου ο Δήμος θα επωμιστεί σημαντικό βάρος λέγοντας πως: 

«Ήδη μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι δικαιολογημένα ανήσυχοι για τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσουν τα σχολεία καθώς η Κυβέρνηση αγνόησε τα σχετικά αιτήματα των γονέων και των εκπαιδευτικών. Με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Παιδείας η πυκνότητα στις διδακτικές αίθουσες θα είναι μεγαλύτερη από τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα! 

Είναι γνωστό πως το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση κάνουν κάθε προσπάθεια για να καταργήσουν κάθε μορφωτικό δικαίωμα της νεολαίας, ας σεβαστούν έστω και τώρα την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλιστούν: 

1. Η αυστηρή τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου από μαθητή σε μαθητή εντός των αιθουσών. 

2. Η δωρεάν εξασφάλιση για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των απαραίτητων μέσων προστασίας για όσους επιλέξουν να τα χρησιμοποιούν (μάσκες, γάντια) καθώς και μέσα υγιεινής (υγρό σαπούνι στις τουαλέτες, αντισηπτικά σε κάθε αίθουσα). 

3. Η καθημερινή απολύμανση των αιθουσών δύο φορές (όπως προβλέπει το Υπουργείο) και σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση των προαυλίων των σχολείων, που πιθανά σημαίνει πρόσληψη καθαριστών. 

4. Η εξασφάλιση της ασφαλούς μετάβασης των μαθητών στα σχολεία, πράγμα που σημαίνει αύξηση των δρομολογίων». 

Ακλουθεί το αναλυτικό υπόμνημα με τις προτάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης που προωθήθηκε στους Δημοτικούς Συμβούλους κατά τη χθεσινή συνεδρίαση: 

ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΛΑΪΚΗΣ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗΣ ΠΡΟΣ ΤΟ ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΡΥΣΤΟΥ 

Για την προστασία της Δημόσιας Υγείας και την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας 

Παρά την κάμψη της υγειονομικής κρίσης που παρατηρείται σε αυτή τη φάση, σύμφωνα πάντα με τους ειδικούς, δεν πρέπει να εφησυχάζουμε καθώς ούτε αξιόπιστο φάρμακό, ούτε εμβόλιο έχει ανακαλυφθεί ακόμη. Επιπλέον, είναι πιθανή μια νέα έξαρση από το φθινόπωρο. 

Δύο μήνες περίπου μετά τον εντοπισμό του πρώτου κρούσματος του κορονοϊού στη χώρα μας είμαστε ιδιαίτερα προβληματισμένοι τόσο από μέτρα αντιμετώπισης της πανδημίας και προάσπισης της υγείας του λαού, όσο και από τα μέτρα "για την επόμενη μέρα" που έχει αποφασίσει και εφαρμόζει η Κυβέρνηση. 

Σύμφωνα με τις επισημάνσεις των ειδικών αυτά που μπορεί να αποτελέσουν εμπόδιο στην εξάπλωση της πανδημίας είναι ο εντοπισμός των κρουσμάτων, οι αυξημένες αντοχές του συστήματος Υγείας, η παρακολούθηση της Υγείας του πληθυσμού και η δυνατότητα πρόσβασης στις δομές υγείας για τον καθένα. 

Η πανδημία βρήκε τη χώρα μας με τεράστια κενά στο σύστημα Υγείας (οι υγειονομικοί κάνουν λόγο για 6.000 γιατρούς και 20.000 νοσηλευτές, επίσης για περίπου 2.500 ΜΕΘ λιγότερες) τα οποία στην περιοχή μας – ευτυχώς - δε γίνονται τόσο εμφανώς αντιληπτά γιατί κάτω από την αποφασιστική κινητοποίηση των κατοίκων αποτράπηκε η υποβάθμιση του Νοσοκομείου μας σε Κέντρο Υγείας το 2014. 

Τα κενά αυτά αναμένεται να καλυφθούν κατά 15% όταν ολοκληρωθούν οι προσλήψεις που έχει αναγγείλει η Κυβέρνηση. Αντίστοιχα, οι επιπλέων κλίνες ΜΕΘ που έχουν εξασφαλιστεί αυτό το διάστημα είναι περίπου 300. Ιδιαίτερα η επάρκεια σε ΜΕΘ κρίνεται απολύτως αναγκαία από τους γιατρούς καθώς, όπως αναφέρουν, αυξάνει κατά 50% τις πιθανότητες ίασης ενός ασθενή. 

Πέραν αυτών των ελλείψεων είναι ιδιαίτερα ανησυχητικές οι καταγγελίες υγειονομικών, ανάμεσα σε αυτές και από το κεντρικό νοσοκομείο του Νομού, το Γ.Ν. Χαλκίδας, για ανεπάρκεια Μέσων Ατομικής Προστασίας, ιδιαίτερα μασκών υψηλής προστασίας. Ανεπάρκειες που αφήνουν αθωράκιστους αυτούς που βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, τους "ήρωες με της άσπρες και πράσινες μπλούζες". 

Ένα ακόμη εμπόδιο στην προσπάθεια εξάπλωσης της πανδημίας είναι ο περιορισμένος αριθμός τεστ που πραγματοποιείται για τον εντοπισμό των κρουσμάτων, αντίθετα μάλιστα από τις επισημάνσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας που είναι "τεστ, τεστ, τεστ". 

Τέλος, η παρακολούθηση της Υγείας του πληθυσμού και η πρόσβαση στις δομές Υγείας, τόσο πριν όσο και κατά την εξέλιξη της πανδημίας κρίνεται ανεπαρκής. Μάλιστα, η "λύση" της αναβολής όλων των προγραμματισμένων ραντεβού για εξετάσεις, θεραπείες, επεμβάσεις θα προκαλέσει νέα προβλήματα σε ευπαθείς συνανθρώπους μας όπως διαβητικοί και υπερτασικοί. 

Αναφέρουμε όλα τα παραπάνω όχι ως γενικόλογες παρατηρήσεις αλλά για να αναδείξουμε κάποια προβλήματα από την πανδημία που επιτείνει η εφαρμοζόμενη πολιτική στην Υγεία και όχι μόνο. 

Το ερώτημα είναι, τι κάνουμε εμείς ως Δήμος μπροστά σ’ αυτή τη δύσκολη κατάσταση; 

Για την προστασία της δημόσιας υγείας 

Ήδη από τις 18 Μάρτη έχουμε αποστείλει τόσο στα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου, όσο και δημόσια, τη γνώμη μας για κάποια από τα αναγκαία μέτρα - διεκδικήσεις ώστε να καταπολεμηθούν τα προβλήματα που αναφέρουμε παραπάνω. Δυστυχώς τα περισσότερα από αυτά παραμένουν επίκαιρα μετά από ενάμιση μήνα. Υπενθυμίζουμε: 

1. Είναι ανάγκη να καλυφθούν όλα τα κενά σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στο Νοσοκομείο Καρύστου ώστε να μην έρθει στα όρια του με μια ενδεχόμενη εκδήλωση κρουσμάτων στην περιοχή το επόμενο διάστημα ή στην επόμενη έξαρση της πανδημίας. 

Σας κάνω γνωστό πως σήμερα, μετά και από κάποιες προσλήψεις συμβασιούχων νοσηλευτών που έγιναν αυτό το διάστημα, καλύπτεται περίπου το 65% των θέσεων ιατρικού προσωπικού, το 80% του παραϊατρικού, 70% του νοσηλευτικού και 50% του διοικητικού με βάση το οργανόγραμμα. 

Η κάλυψη όλων των κενών στο Νοσοκομείο θα συμβάλει ώστε να στελεχωθούν πλήρως και το Περιφερειακό Ιατρείο Μαρμαρίου. Αντίστοιχα πρέπει να στελεχωθούν και τα Περιφερειακά Ιατρεία Στύρων και Αλμυροπόταμου (υπάγονται στο Κ.Υ. Αλιβερίου). Να συνεχίσουν να λειτουργούν απρόσκοπτα τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση τα Αγροτικά Ιατρεία στα χωριά μας. 

2. Άκρως αναγκαία είναι επίσης η πλήρης στελέχωση του ΕΚΑΒ ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί 2 ασθενοφόρα στην κάθε βάρδια. Ιδιαίτερα παίρνοντας υπόψη πως κρούσμα που θα χρειαστεί νοσηλεία θα πρέπει να μεταβεί σε Νοσοκομείο αναφοράς στην Αττική και έπειτα να αποστειρωθεί το όχημα. 

3. Είναι απαραίτητη η παροχή όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού (απλές και ειδικές μάσκες, γυαλιά, ποδιές, γάντια κλπ) ώστε να επαρκεί για τη διαχείριση σημαντικού αριθμού κρουσμάτων διασφαλίζοντας την ασφάλεια του προσωπικού. 

4. Εξασφάλιση απομονωμένου χώρου, πιθανά εκτός του Νοσοκομείου, για τη σύντομη τουλάχιστον νοσηλεία κρουσμάτων κορονοϊού σε περίπτωση που τα Νοσοκομεία αναφοράς έρθουν σε κορεσμό. 

5.Στελέχωση του «Βοήθεια στο Σπίτι» με μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων, που άλλωστε το διεκδικούν χρόνια και πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων. Σε αυτή τη φάση βοηθά η μεταφορά των εργαζομένων από τον Παιδικό Σταθμό Καρύστου στο Βοήθεια στο Σπίτι, αλλά δεν αρκεί. Η ανάγκη αυτή είναι μεγαλύτερη σήμερα παίρνοντας υπόψη πως η ανάγκη βοήθειας από τα ΤΕΒΑ της Περιφέρειας και του Κοινωνικού Παντοπωλείου είναι μεγαλύτερη και η διανομή της θα πρέπει να γίνεται κατ’ οίκον. 

Επίσης, θα πρέπει να εξασφαλίζονται όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, ποδιές, αντισηπτικά) για την προστασία τόσο των εργαζομένων όσο και των ιδιαίτερα ευπαθών ομάδων με τους οποίους έρχονται σε επαφή. 

6. Ενίσχυση των κρίσιμων τομέων, ειδικά κατά την εξέλιξη μιας πανδημίας, της καθαριότητας και της αποκομιδής των απορριμμάτων τόσο με προσωπικό όσο και με Μέσα Ατομικής Προστασίας. Αίτημα προς την Κυβέρνηση για αύξηση της χρηματοδότησης του Δήμου για αυτές τις υπηρεσίες ώστε να προσληφθεί μόνιμο προσωπικό. 

Η ανάγκη άμεσης αύξησης της χρηματοδότησης των υπηρεσιών καθαριότητας και της αποκομιδής των απορριμμάτων προκύπτει και από το γεγονός επιβεβαιώνεται από το γεγονός αυτές τις μέρες η αποκομιδή των απορριμμάτων γίνεται από ένα μόνο απορριμματοφόρο καθώς το δεύτερο έχει βγει εκτός λειτουργίας. 

7. Συνεχής, σε εβδομαδιαία βάση, απολύμανση όλων των δημόσιων και δημοτικών κτηρίων. 

8. Η παραπληροφόρηση είναι πάρα πολύ μεγάλη, το «μένουμε σπίτι» δεν αρκεί, ο φόβος χωρίς γνώση είναι κακός σύμβουλος και οδηγεί σε λάθη. 

Προστασία από πολύ συχνά λάθη στη χρήση των ΜΑΠ που επί της ουσίας τα καθιστά αν όχι επικίνδυνα, τουλάχιστον άχρηστα, μπορεί να δώσει μόνο η έγκυρη ενημέρωση από τους ειδικούς, δηλαδή τους γιατρούς και τους νοσηλευτές για αυτό θεωρούμε επίσης πως θα βοηθούσε επίσης μια ουσιαστική ενημερωτική καμπάνια του Δήμου, σε συνεργασία με το Νοσοκομείο Καρύστου, για την ενημέρωση των κατοίκων του Δήμου σε σχέση με τον Covid-19 και τα μέτρα προστασίας από αυτόν. 

Προτεραιότητα θα πρέπει να δοθεί στους εργαζόμενους στο Δήμο και τα Σούπερ Μάρκετ. Ακόμη, σε συνεργασία με το Σύνδεσμο Επιχειρήσεων Τουρισμού θα πρέπει να γίνει ενημέρωση των επαγγελματιών και των εργαζομένων στον κλάδο πριν το προγραμματισμένο άνοιγμα αυτών των επιχειρήσεων την 1η Ιούνη. 

Για την ανακούφιση των λαϊκών οικογενειών από τις οικονομικές συνέπειες της πανδημίας 

Όσο αφορά την "επόμενη μέρα" της πανδημίας γίνεται πια φανερό πως επιδιώκεται να φορτωθούν άλλη μια φορά τα "σπασμένα" στους πιο αδύναμους, στους μισθωτούς, τους μικρούς επαγγελματίες και στους αγροτοκτηνοτρόφους. 

Στηρίζουμε τον αγώνα των εργαζομένων που όλο αυτό το διάστημα με τις συμβολικές κινητοποιήσεις τους ανάδειξαν αυτό το ζήτημα. 

Πιστεύουμε πως ο Δήμος θα πρέπει να κινηθεί σε αντίθετη κατεύθυνση. Να συμβάλετε, όσο περνάει από το χέρι σας ως δημοτική αρχή, ώστε να στηριχθούν όσο γίνεται περισσότερο οι άνεργοι, οι μισθωτοί, οι μικροί επαγγελματίες, οι αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας και ιδιαίτερα οι ευπαθείς ομάδες. 

Κατανοούμε βεβαίως πως δεν εξαρτώνται όλα από τις επιδιώξεις και τις αποφάσεις της Δημοτικής Αρχής. Παρόλα αυτά υπάρχουν μέτρα που μπορεί να αποφασίσει το Δημοτικό Συμβούλιο και άλλα που μπορούν να προωθηθούν με ανάλογες αποφάσεις προς την Κυβέρνηση. 

Συγκεκριμένα προτείνουμε: 

1. Απαλλαγή από τα Δημοτικά Τέλη για το επόμενο εξάμηνο 

2. Απαλλαγή από την υποχρέωση καταβολής τέλους κοινόχρηστου χώρου για το συνολικό διάστημα που θα παραμείνουν κλειστά τα καταστήματα. Για τα καταστήματα εστίασης να προβλεφθεί απαλλαγή και για όσο διάστημα θα λειτουργήσουν με αναγκαστικά μειωμένα τραπεζοκαθίσματα. 

3. Απαλλαγή από την καταβολή μισθωμάτων για όσους μισθώνουν Δημοτική περιουσία και έχουν σταματήσει την δραστηριότητα τους για το διάστημα που παραμένουν κλειστά. 

4. Ανάλογα αιτήματα να προωθηθούν και προς τον Οργανισμό Λιμένων Νήσου Εύβοιας για όλα τα καταστήματα στην παραλιακή ζώνη Καρύστου, Μαρμαρίου και Στύρων και που μισθώνουν τη χρήση πεζοδρόμιου ανεξαρτήτως από το αν ήταν κλειστά ή ανοιχτά. 

5. Απαλλαγή από τροφεία στον Παιδικό Σταθμό Καρύστου, που άλλωστε δεν παρέχει τις υπηρεσίες του αυτό το διάστημα και παράλληλα εξασφάλιση των αποδοχών των εργαζομένων με συμβάσεις ορισμένου χρόνου στον Παιδικό Σταθμό που έχει ανασταλεί η λειτουργία του. 

Ακόμη, θα πρέπει το Δημοτικό Συμβούλιο σε συνεργασία με τους Συλλόγους Επαγγελματιών να απαιτήσουμε από την Κυβέρνηση ως ελάχιστα μέτρα ανακούφισης την απαλλαγή τους από τις εισφορές ατομικής ασφάλισης για το επόμενο τετράμηνο, χωρίς απώλεια των συνταξιοδοτικών τους δικαιωμάτων και την άμεση αναστολή πλειστηριασμών και κατασχέσεων, κάθε μέτρου αναγκαστικής είσπραξης προς το Δημόσιο, τις τράπεζες, τις ΔΕΚΟ, τους ιδιώτες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις. 

Η πανδημία του κορονοϊού έρχεται να προσθέσει επίσης νέα βάρη στους αγρότες και ιδιαίτερα στους κτηνοτρόφους της περιοχής μας που έτσι κι αλλιώς αντιμετώπιζαν μεγάλα προβλήματα. 

Οι αναγκαίοι περιορισμοί καταστρέφουν οδήγησαν σε μειωμένα έσοδα την περίοδο του Πάσχα. Θα πρέπει το επόμενο διάστημα να προωθηθούν αιτήματα που ήδη υποβάλλονται από αγροτικούς Συλλόγους ανά την Ελλάδα όπως: Κάλυψη του χαμένου εισοδήματος των αγροτοκτηνοτρόφων που πλήττονται. Να απαγορευθούν οι εισαγωγές αμνοεριφίων. 

Με ευθύνη του κράτους αγορά και διοχέτευση αιγοπρόβειου κρέατος στη λαϊκή κατανάλωση με εγγυημένη τιμή για τους παραγωγούς και προσιτές τιμές για τους καταναλωτές. Κάλυψη από το κράτος των ασφαλιστικών εισφορών για όσο κρατήσει η πανδημία. Άμεση καταβολή των αποζημιώσεων ΕΛΓΑ και ΠΣΕΑ για το 2019. Άμεση μείωση της τιμής του αγροτικού ρεύματος και του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια, αφορολόγητο πετρέλαιο 

Για την επαναλειτουργία των σχολείων 

Τέλος, ο Δήμος θα επωμιστεί το βάρος της επαναλειτουργίας των σχολείων καθώς όπως έγινε γνωστό το αμέσως επόμενο διάστημα θα ξεκινήσουν μαθήματα το Λύκειο και το Γυμνάσιο, ενώ ενδέχεται να λειτουργήσει και το Δημοτικό από 1η Ιούνη. 

Ήδη μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί είναι δικαιολογημένα ανήσυχοι για τους όρους με τους οποίους θα λειτουργήσουν τα σχολεία. 

Σε κάθε περίπτωση θα πρέπει να εξασφαλιστούν: 

1. Η αυστηρή τήρηση της απόστασης του 1,5 μέτρου από μαθητή σε μαθητή εντός των αιθουσών. 

2. Η δωρεάν εξασφάλιση για όλους τους μαθητές και τους εκπαιδευτικούς των απαραίτητων μέσων προστασίας για όσους επιλέξουν να τα χρησιμοποιούν (μάσκες, γάντια) καθώς και μέσα υγιεινής (υγρό σαπούνι στις τουαλέτες, αντισηπτικά σε κάθε αίθουσα). 

3. Η καθημερινή απολύμανση των αιθουσών δύο φορές (όπως προβλέπει το Υπουργείο) και σε τουλάχιστον εβδομαδιαία βάση των προαυλίων των σχολείων, που πιθανά σημαίνει πρόσληψη καθαριστών. 

4. Η εξασφάλιση της ασφαλούς μετάβασης των μαθητών στα σχολεία, πράγμα που σημαίνει αύξηση των δρομολογίων. 

Δε μπορούμε να μην σχολιάσουμε πως με τα μέτρα που ανακοίνωσε σήμερα η Υπουργός Παιδείας η πυκνότητα στις διδακτικές αίθουσες θα είναι μεγαλύτερη από τα καταστήματα που θα λειτουργήσουν το επόμενο διάστημα (σε κατάστημα 40τμ επιτρέπονται 6 άτομα και σε ανάλογη αίθουσα 15 μαθητές και ο εκπαιδευτικός). 

Είναι γνωστό πως το Υπουργείο Παιδείας και η Κυβέρνηση κάνουν κάθε προσπάθεια για να καταργήσουν κάθε μορφωτικό δικαίωμα της νεολαίας (η έλλειψη καθηγητών και δασκάλων κάθε χρονιά, ο νέος νόμος εν μέσω καραντίνας που μετατρέπει το Λύκειο σε εξεταστικό κέντρο και όλες τις βαθμίδες σε κυνήγι δεξιοτήτων, το ανέκδοτο της τηλεδιδασκαλίας είναι μόνο μερικά παραδείγματα) ας σεβαστούν έστω και τώρα την υγεία και την ασφάλεια των μαθητών, των εκπαιδευτικών και των οικογενειών τους. 

Είναι σαφές πως για την υλοποίηση όλων των παραπάνω, κατά τη γνώμη μας, αναγκαίων δράσεων για την προστασία της δημόσιας υγείας και μια ελάχιστη προστασία σε αυτούς που ήδη έχουν πληρώσει την προηγούμενη κρίση του καπιταλισμού, είναι απαραίτητη η άμεση χρηματοδότηση του Δήμου Καρύστου με ευθύνη της Κυβέρνησης. Άλλωστε αυτά τα χρήματα τα χρωστά το κράτος στους Δήμους από τις τεράστιες περικοπές που έχει υποστεί η κρατική χρηματοδότηση την τελευταία δεκαετία. 

Ιδιαίτερα σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες πρέπει ο λαός της περιοχής μας να παραμείνει υγιής και δυνατός ώστε να ανταπεξέλθει τόσο της πανδημίας όσο και των συνεπειών της που όμως δυστυχώς οξύνονται από τη διαχείριση που γίνεται από τους Κυβερνώντες, σημερινούς και προηγούμενους. Για αυτό θεωρούμε ότι η αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας, υγιεινής και αποφυγής του συνωστισμού δεν θα πρέπει να μετατραπούν σε σιωπή μπροστά στα προβλήματα που υπάρχουν ή δημιουργούνται. 

Θεωρούμε μεγάλη ευθύνη και υποχρέωσή μας, από κάθε θέση, να αναδεικνύουμε και να προωθούμε αυτά τα αιτήματα μαζί με τους εργαζόμενους, τους μικρούς επαγγελματίες και αγρότες και τους φορείς τους, για αυτό ενστερνιζόμαστε το σύνθημα: 

Φοράμε μάσκα αλλά, δε μένουμε σιωπηλοί 
Φοράμε γάντια, αλλά υψώνουμε τη γροθιά" 

Δημήτρης Παρασκευάς 
Δημοτικός Σύμβουλος Καρύστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...