Τρίτη 7 Απριλίου 2020

ΔΗΠΑΚ Ιατρών Ν.Ευβοίας: Στηρίζουμε τις κινητοποιήσεις των συναδέλφων υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία

Οι ιατροί του ν.Εύβοιας που συσπειρωνόμαστε στη ΔΗΠΑΚ στηρίζουμε και συμμετέχουμε στις κινητοποιήσεις των συναδέλφων υγειονομικών στα δημόσια νοσοκομεία την Τρίτη 7 Απρίλη, στα πλαίσια της πανελλαδικής ημέρας δράσης για την Υγεία με πρωτοβουλία της ΟΕΝΓΕ.

Μπροστά στην εξελισσόμενη πανδημία και τους κινδύνους που αυτή εγκυμονεί για το λαό, οι εργαζόμενοι συνάδελφοι στα δημόσια νοσοκομεία βρίσκονται στην πρώτη γραμμή της μάχης, αντιμέτωποι όχι μόνο με τον CONVID-19, αλλά και με ένα

σύστημα Υγείας το οποίο αριθμεί τεράστιες ελλείψεις σε προσωπικό, υλικά και υποδομές. 


Οι υπεύθυνοι της κατάστασης ,η σημερινή και όλες οι προηγούμενες κυβερνήσεις, έχουν σχεδιασμένα φροντίσει γι’αυτό.Η Δημόσια Υγεία έχει υποβαθμιστεί στη λογική ‘κόστους-όφελους’ ώστε να στοιχίζει λιγότερο στο κράτος(ο κρατικός προυπολογισμός μόνο για το 2019 και το 2020 έχει μειωθεί κατά 100εκ.) και να αποτελεί πέδιο κερδοφορίας για τους μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους που δραστηριοποιούνται στο χώρο της Υγείας. 

Ακόμη και σήμερα που η κατάσταση είναι τόσο κρίσιμη για την υγεία του λαού, τα μέτρα της κυβέρνησης είναι ημίμετρα.Προβάλλει αποκλειστικά την ατομική ευθύνη, που σαφώς υπάρχει, ως βασικό παράγοντα έκβασης της επιδημίας,ενώ αποποιείται της κοινωνικής ευθύνης του κράτους για την υγεία των πολιτών του, με σκοπό να κρύψει τη γύμνια των Δημόσιων Δομων Υγείας,που η ίδια και οι προκάτοχοί της δημιούργησαν. 

Πως θα αντιμετωπιστούν οι ασθενείς που θα νοσήσουν, θα χρειαστεί να νοσηλευτούν ή να μπουν σε ΜΕΘ, τη στιγμή που οι δημόσιες κλίνες ΜΕΘ που λειτουργούν είναι μόλις 650 ,ενώ θα έπρεπε αναλογικά με τον πληθυσμό της χώρας να είναι 3.500; Όταν οι κενές οργανικές θέσεις σε υγειονομικό προσωπικό πανελλήνια είναι πάνω από 30.000, ενώ για το νοσοκομείο της Χαλκίδας υπερβαίνουν τις 200; 

Οι προσλήψεις συμβασιούχων που έχουν ανακοινωθεί και κάποιες από αυτές έγιναν,αποτελούν σταγόνα στον ωκεανό, σε σχέση με τις πραγματικές ανάγκες εν μέσω επιδημίας.Οι μετακινήσεις προσωπικού, όπως ιατρών από Π.Ι. στα ΤΕΠ όπου η υποστελέχωση είναι τραγική, δε λύνουν το πρόβλημα. Αντίθετα, οδηγούν σε συρρίκνωση της Π.Φ.Υ. η οποία θα πρέπει να αντιμετωπίσει ασθενείς με ηπιότερα συμπτώματα, αλλα και ασθενείς με άλλα νοσήματα ώστε να αποσυμφορίζετε το νοσοκομείο. 

Τα μέτρα ατομικής προστασίας του προσωπικού στις Δημόσιες Δομές Υγείας ως γνωστόν, είναι στοιχειώδη και ελλειπέστατα!Οι μάσκες είναι κατά κύριο λόγο απλές χειρουργικές, δίνονται με το σταγονόμετρο και δεν διαθέτουν τις απαραίτητες προδιαγραφές υψηλής προστασίας για τον COVID-19, με ο΄τι αυτό συνεπάγεται για την υγεία του προσωπικού αλλά και τη διασπορά της νόσου.Τα δε μέσα ατομικής προστασίας για τους συνάδελφους αυτοαπασχολούμενους είναι ανύπαρκτα. 

Είναι επιτακτική η ανάγκη να παρθούν τα αναγκαία μέτρα πριν είναι πολύ αργά... 

· Να γίνουν άμεσα μαζικές προσλήψεις μόνιμου ιατρικού ,νοσηλευτικού και παραιατρικού προσωπικού,με ιδιαίτερη ενίσχυση στα ΤΕΠ . 

· Να ενισχυθεί η ΠΦΥ,ώστε να αποφευχθεί ο συγχρωτισμός ασθενών στο νοσοκομείο. 

· Να εξασφαλιστούν όλα τα μέτρα ατομικής προστασίας για όλους τους εργαζόμενους στις δημόσιες δομές υγείας. 

· Να εφοδιαστούν με όλα τα απαιτούμενα ατομικά προστατευτικά μέσα και με κρατική ευθύνη, όλοι οι συνάδελφοι αυτοαπασχολούμενοι καθώς και να ενταχθούν στο δημόσιο σχεδιασμό για την αντιμετώπιση της πανδημίας. 

· Να επισπευθεί η λειτουργία του νέου νοσκομείου και της ΜΕΘ που διαθέτει με το απαραίτητο υγειονομικό προσωπικό. 

· Να επιταχθούν όλοι οι ιδιωτικοί όμιλοι της Υγείας με το προσωπικό, τις κλινικές, τις ΜΕΘ και τα εργαστήριά τους. 



Σπάμε τη σιωπή μας, 

δυναμώνουμε τη φωνή της διεκδίκησης , 

για μέτρα προστασίας,για την υγεία του λαού. 


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...