Τρίτη 14 Απριλίου 2020

Κοινή ανακοίνωση Συνδικάτων της Εύβοιας για τη Μέρα δράσης στα Σούπερ Μάρκετ

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας – Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας, Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Εύβοιας - 15 ΑΠΡΙΛΗ - Πανελλαδική Μέρα Δράσης για τους εργαζόμενους στα Super Marker

Τα σωματεία μας, σήμερα ημέρα πανελλαδικής δράσης για τους εργαζόμενους στα super markets απευθυνόμαστε σε σένα που σε όλο αυτό το διάστημα της πανδημίας έχεις ξεχάσει τι σημαίνει

ξεκούραση! 

Που εργάζεσαι σε συνθήκες μεγάλης εντατικοποίησης καθώς διευρύνθηκε το ωράριο, χωρίς ρεπό, με μισθούς πείνας, με περιστολή δικαιωμάτων, σε σένα που όπως κι εμείς δέχεσαι πιέσεις και εκβιασμούς για να μην κάνεις χρήση ειδικών αδειών ενώ η κυριακάτικη εργασία μπαίνει στο προσκήνιο πάλι. 

Ψηλά το κεφάλι! 

Είμαστε κοντά σου στο δρόμο της διεκδίκησης μίας καλύτερης, ανθρώπινης ζωής! 

Γνωρίζουμε όλοι καλά ότι οι εργαζόμενοι στα super market βρεθήκατε στην πρώτη γραμμή μέσα στις συνθήκες τις πανδημίας, εκτεθειμένοι καθημερινά στον ιό. 

Οι χώροι εργασίας σας, οι αποθήκες και τα καταστήματα, είναι οι χώροι με το μεγαλύτερο συνωστισμό, που μπροστά στο ξέφρενο κυνήγι του κέρδους οι εργοδότες παρέχουν τα μέτρα προστασίας συχνά με το σταγονόμετρο. 

Σε όλες τις χώρες που δοκιμάζονται από την πανδημία, μετράμε ήδη αρκετούς νεκρούς εργαζόμενους στα καταστήματα και στις αποθήκες των super market. Ήδη υπάρχουν σε εξέλιξη κινητοποιήσεις σε χώρους δουλειάς στη Γαλλία, το Βέλγιο, την Ιταλία με αιτήματα που αφορούν τα μέσα προστασίας. 

Σε όλες τις μεγάλες και μικρές αλυσίδες στη χώρα μας υπάρχουν δεκάδες καταγγελίες από εργαζόμενους των super market που ανησυχούν για τη ζωή τους, για τη ζωή των οικογενειών τους καθώς τα μέτρα προστασίας κρίνονται από ελλιπή ως ανύπαρκτα. Παράλληλα υπάρχουν καταγγελίες που αφορούν την ακόμα μεγαλύτερη εντατικοποίηση της εργασίας, το χτύπημα εργασιακών δικαιωμάτων.

Σε αυτές τις συνθήκες δεν είστε μόνοι σας, έχετε στήριγμα το σωματείο σας, την Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας! Έχετε την αλληλεγγύη και τη στήριξη των εργαζομένων στους κλάδους των Τροφίμων και Ποτών και Μετάλλου! 

Υψώνουμε τη φωνή μας μαζί σας και απαιτούμε:

Να γίνεται το test σε όλους τους εργαζόμενους των super market που παρουσιάζουν συμπτώματα ή είναι ύποπτα κρούσματα.

Να καλυφθούν άμεσα όλα τα κενά για κάθε πόστο, με πλήρες ωράριο και όχι με νέες απαράδεκτες εργασιακές σχέσεις λίγων ημερών, με χρονικό ορίζοντα τα τέλη Απρίλη.

Να μετατραπούν όλες τις συμβάσεις ημιαπασχόλησης σε θέσεις πλήρους απασχόλησης, με 8ωρο και 5ήμερο. Να γίνουν αορίστου όλες οι ορισμένου χρόνου συμβάσεις.

Να τηρούνται αυστηρά τα ωράρια εργασίας. Να εξασφαλίζεται ο αναγκαίος χρόνος ξεκούρασης ως απαραίτητη προϋπόθεση για την υγεία όλων των εργαζομένων.

Να τοποθετηθούν σε όλα τα καταστήματα τζάμια προστασίας στα ταμεία. Να υπάρχει αντισηπτικό δίπλα στο κάθε ταμείο και σε κεντρικά σημεία όλων των super market.

Να ισχύσουν τα μέτρα καραντίνας σε όσους έχουν έρθει σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα σε όλους τους χώρους των super market, γραφεία, καταστήματα, αποθήκες.

Να δοθεί ΤΩΡΑ έκτακτο επίδομα ανθυγιεινής εργασίας.

Στην πανδημία δεν μένουμε εκτεθειμένοι! Να υψώσουμε ανάστημα και γροθιά για να υπερασπιστούμε τη ζωή μας, τη ζωή των οικογενειών μας. Να βάλουμε μπροστά τα ζητήματα προστασίας, της υγείας και των δικαιωμάτων μας!

Οργανώσου στο σωματείο σου! Δώσε δύναμη στη δύναμή σου! 

Ένωση Ιδιωτικών Υπαλλήλων Χαλκίδας
Συνδικάτο Τροφίμων και Ποτών Εύβοιας
Συνδικάτο εργατοϋπαλλήλων Μετάλλου Νομού Εύβοιας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...