Τετάρτη 18 Μαρτίου 2020

Δήλωση Δημήτρη Παρασκευά για τα μέτρα για τον κοροναϊό και τη δια περιφοράς" συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου

Για τη "δια περιφοράς" συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και την ανάγκη μέτρων στήριξης των δομών Υγείας και του λαού της περιοχής

Σήμερα, Τετάρτη 18/3/2020, είναι προγραμματισμένη "δια περιφοράς" συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου με τις διατάξεις της
Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (ΦΕΚ 55/11-3-2020). 


Αποδεχόμαστε την αξιοποίηση των διατάξεων αυτών της ΠΝΠ όταν αυτές αφορούν τη λήψη ή διεκδίκηση μέτρων στήριξης των δομών Υγείας και των δικαιωμάτων του λαού της περιοχής μας, καθώς και για αποφάσεις που είναι αναγκαίες για τη συνέχιση της λειτουργίας του Δήμου σε αυτές τις δύσκολες ώρες. 

Για όλα τα άλλα σοβαρά θέματα θα πρέπει να πραγματοποιηθούν κανονικές, ανοιχτές διαδικασίες, με ζωντανή ανταλλαγή απόψεων και αντιπαράθεση, με τη δυνατότητα παρακολούθησης κοινού και παρέμβασης όποιου φορέα επιθυμεί. Ιδιαίτερα προκλητικό μάλιστα είναι το 1ο θέμα της συνεδρίασης «για τη διερεύνηση ίδρυσης αναπτυξιακού φορέα με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια» που μεταξύ άλλων αναφέρει την "αξιοποίηση", δηλαδή παράδοση, της παραθαλάσσιας ζώνης για επενδύσεις στον Τουρισμό και τις ΑΠΕ. 

Δηλαδή, σε αυτές τις ώρες η Δημοτική Αρχή σκέφτεται πως θα παραδώσει εν κρυπτό τη λαϊκή περιουσία στους επιχειρηματικούς ομίλους; 

Επίσης, όπως και για τη συνηθισμένη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου – πόσο μάλλον αυτή που θα πραγματοποιηθεί εξ αποστάσεως – θα πρέπει έγκαιρα να είναι διαθέσιμες οι εισηγήσεις ώστε να είναι σε θέση οι Δημοτικοί Σύμβουλοι να τοποθετηθούν. Ως σήμερα το μεσημέρι είχαν σταλεί με email εισηγήσεις για 2 από τα 11 θέματα και άλλες 2 ήταν αναγκασμένοι οι σύμβουλοι να μεταβούν στο Δημαρχείο για να τις διαβάσουν παρά τις οδηγίες για περιορισμό των μετακινήσεων! 

Με βάση τα παραπάνω θεωρούμε αναγκαία: 

1. Η αναγκαία ατομική ευθύνη, για την οποία όλοι κάνουν λόγο, δεν πρέπει να καλύψει τις μεγάλες ευθύνες όσων κυβέρνησαν ως τώρα και έχουν αφήσει ανοχύρωτη την Υγεία και Πρόνοια του λαού βάζοντας σε καραντίνα τα λαϊκά δικαιώματα ακόμη και αυτό της προστασίας της ζωής. 

Για αυτό επιβάλλεται, έστω και τώρα η διεκδίκηση μέτρων στήριξης από το κράτος ΟΛΩΝ των δημόσιων δομών Υγείας της περιοχής μας ώστε να είναι σε θέση να διαχειριστούν την μαζική εμφάνιση κρουσμάτων κοροναϊού στην περιοχή καθώς, όπως οι ειδικοί επισημαίνουν, αναμένεται στον επόμενο μήνα αύξηση των κρουσμάτων. Αυτό σημαίνει: 

- Κάλυψη όλων των κενών σε ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό και λοιπό προσωπικό στο Νοσοκομείο Καρύστου ώστε να μην έρθει στα όρια του με την εκδήλωση κρουσμάτων στην περιοχή. 

- Πλήρη στελέχωση των Περιφερικών Ιατρείων Μαρμαρίου και Στύρων ώστε να μπορούν να λειτουργήσουν σε 24ωρη βάση καθώς και των αγροτικών ιατρείων ώστε να λειτουργούν τουλάχιστον σε εβδομαδιαία βάση, "απορροφώντας" έτσι την πίεση προς το Νοσοκομείο Καρύστου και μειώνοντας παράλληλα τον ενδεχόμενο συνωστισμό στο Νοσοκομείο. 

- Πλήρη στελέχωση του ΕΚΑΒ ώστε να μπορεί να χρησιμοποιεί 2 ασθενοφόρα στην κάθε βάρδια παίρνοντας υπόψη πως κρούσμα που θα χρειαστεί νοσηλεία θα πρέπει να μεταβεί σε Νοσοκομείο αναφοράς στην Αττική και έπειτα να αποστειρωθεί το όχημα. Δηλαδή, πάνω από 5 ώρες απασχολημένο το πλήρωμα μιας βάρδιας. 

- Παροχή όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού (απλές και ειδικές μάσκες, γυαλιά, ποδιές, γάντια κλπ) ώστε να επαρκεί για τη διαχείριση σημαντικού αριθμού κρουσμάτων διασφαλίζοντας την ασφάλεια του προσωπικού. 

- Εξασφάλιση απομονωμένου χώρου για τη σύντομη τουλάχιστον νοσηλεία κρουσμάτων κοροναϊού σε περίπτωση που τα Νοσοκομεία αναφοράς έρθουν σε κορεσμό. 

- Στελέχωση του «Βοήθεια στο Σπίτι» με μονιμοποίηση των ήδη εργαζομένων (που άλλωστε το διεκδικούν χρόνια) και πρόσληψη επιπλέον εργαζομένων. Παροχή όλων των μέτρων ατομικής προστασίας (μάσκες, γάντια, ποδιές, αντισηπτικά). 

- Παροχή στον Δήμο από το κράτος όλου του αναγκαίου υγειονομικού υλικού για την ασφαλή εργασία των εργαζομένων ώστε να μην πληγούν κρίσιμοι τομείς όπως η καθαριότητα και η αποκομιδή των απορριμμάτων. 

- Απολύμανση όλων των δημόσιων και δημοτικών κτηρίων και την αποφυγή συνωστισμού σε αυτούς. 

2. Την άμεση ενημέρωση από το Διοικητή του Νοσοκομείου και τον επιστημονικό υπεύθυνο των ιατρών των Δημοτικών Παρατάξεων και έπειτα τη σύγκληση "δια περιφοράς" Δημοτικού Συμβουλίου για την διεκδίκηση μέτρων στην παραπάνω κατεύθυνση. 

3. Την αναβολή όλων των θεμάτων που δεν είναι επείγουσας σημασίας όπως το 1ο θέμα. Την αναβολή επίσης όσων θεμάτων με ευθύνη της Δημοτικής Αρχής δεν έχει σταλεί η εισήγηση (θέματα 4, 5, 6, 7, 8, 9 και 11). 

Κάρυστος, Τετάρτη 18 Μάρτη 2020 
Δημήτρης Παρασκυεάς, 
Δημοτικός Σύμβουλος Καρύστου

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...