Δευτέρα 2 Δεκεμβρίου 2019

Ερώτηση για τις ζημιές από χαλάζι στην Ιστιαία

Ερώτηση των βουλευτών του ΚΚΕ Γ.Μαρίνου και Δ.Μανωλάκου για τις ζημιές από χαλάζι στην Ιστιαία

Τα καιρικά φαινόμενα στις αρχές του Οκτώβρη προκάλεσαν σημαντικές ζημιές στη Βόρεια Εύβοια. Η έντονη χαλαζόπτωση είχε σαν αποτέλεσμα την καταστροφή της παραγωγής για εκατοντάδες στρέμματα ελαιοκαλλιέργειας στην ευρύτερη περιοχή της Ιστιαίας – Αιδηψού. Καταστροφές υπέστησαν και άλλες καλλιέργειες όπως τα σύκα και συνολικά σημειώνουμε πως είναι

οδυνηρές οι συνέπειες στο εισόδημα μεγάλου αριθμού λαϊκών οικογενειών. 


Επίσης, όπως γνωρίζετε, η χαλαζόπτωση προκάλεσε μεγάλες ζημιές σε αγροτικές εγκαταστάσεις, θερμοκήπια, στεγασμένους αποθηκευτικούς χώρους, δρόμους και δημόσιες υποδομές - μεταξύ αυτών και ορισμένα σχολεία της περιοχής. 

Όπως πληροφορηθήκαμε, μόνο στο όρια του Δήμου Ιστιαίας καταγράφηκαν 1.200-1.300 περίπου περιπτώσεις καταστροφών και κατατέθηκαν οι σχετικές αιτήσεις. 

Σε κάθε περίπτωση αναδεικνύεται η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών που αφορούν την έκτακτη χρηματοδότηση και την καταβολή των αποζημιώσεων για όλους τους πληγέντες, χωρίς όρους, προυποθέσεις και διαχωρισμούς ανάλογα με το μέγεθος των ελαιώνων και γενικότερα των καλλιεργειών, πρακτική που αποκλείει μεγάλο μέρος των νοικοκυριών που υπέστησαν ζημιές. 

Παράλληλα θέλουμε να επισημάνουμε πως συνεχίζεται η γνωστή καθυστέρηση στην αποκατάσταση των ζημιών, ιδιαίτερα στους αγροτικούς δρόμους που καταστράφηκαν, ενώ αποκτούν επείγοντα χαρακτήρα τα μέτρα πρόληψης και η δημιουργία αντιπλημμυρικών υποδομών ώστε να μην επαναληφθεί η κατάσταση που έχει βιώσει το προηγούμενο διάστημα ο λαός της περιοχής. 



ΕΡΩΤΩΝΤΑΙ οι κ. Υπουργοί, τι μέτρα θα λάβουν για: 

· Να γίνει άμεση και δίκαιη καταγραφή με πλήρη αποζημίωση στο 100% της ζημιάς. 

· Να επισπευσθεί η διαδικασία αποκατάστασης των αγροτικών δρόμων και να γίνουν όλα τα αναγκαία αντιπλημμυρικά έργα ώστε να μην επαναληφθούν ανάλογα φαινόμενα. 

· Να αναπληρωθεί το χαμένο εισόδημα των πληγέντων με έκτακτη οικονομική ενίσχυση καθώς και για να παγώσουν οι οφειλές τους σε Τράπεζες και Δημόσιο. 



Οι Βουλευτές 



Μαρίνος Γιώργος 

Μανωλάκου Διαμάντω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...