Τρίτη 17 Δεκεμβρίου 2019

Βεβηλωση Αρχαιολογικών θέσεων στην Καρυστία - Μέρος 5ο Καψούρι (Κοινότητα Καφηρέα)

Βεβηλωση Αρχαιολογικών θέσεων στην Καρυστία ΜΕΡΟΣ 5ο: Καψούρι (Κοινότητα Καφηρέα)

Στο πανέμορφο και κατάφυτο (ακόμα) Καψούρι, 17χιλ. πριν από το Ακρωτήριο του Καφηρέα (Καβοντόρο) και 3,5χιλ. εναέρια απόσταση από την Αρχάμπολη, ήρθαμε πριν λίγο καιρό αντιμέτωποι με μια ακόμα απίστευτη βεβήλωση αρχαιολογικής θέσης!

Η αιτία για άλλη μια φορά η ίδια:
Τα συνοδά τεχνικά έργα που έγιναν για την δημιουργία αιολικών βιομηχανικών εγκαταστάσεων στο όρος Οχη! 


Στην αρχή ήταν ο δρόμος που έγινε στη μέση του πουθενά για να τοποθετηθούν οι τεράστιοι πυλώνες υψηλής τάσης μέσα σε περιοχή με πυκνή βλάστηση, ο οποίος στην κυριολεξία έπεσε επάνω σε έναν ακόμα αρχαίο οικισμό (χρήση από τον 7ο έως τον 3ο αιώνα π.Χ.)

Βεβαίως, αυτό δεν ήταν αρκετό για να σταματήσει το "έργο" "τεράστιας" και "στρατηγικής" και "πράσινης" σημασίας, αλλά μετά από μια παρακαμψούλα ελάχιστων μέτρων και με τις καταστροφές ήδη εκτεταμένες, όλα συνεχίστηκαν σαν να μην είχε συμβεί απολύτως τίποτα.

Ο πυλώνας ευτυχώς δεν τοποθετήθηκε ΑΚΡΙΒΩΣ ΠΑΝΩ στον αρχαίο οικισμό ΑΛΛΑ στα 3-4 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟΣΤΑΣΗ από αυτόν. 

Η ΕΦΑ Ευβοίας μετά από αυτές τις εξελίξεις, ερεύνησε ανασκαφικά το τμήμα του οικισμού που δεν είχε καταπλακωθεί από τα μπάζα του νεοανοιγμένου δρόμου (βλ. φωτογρ.). 

Οπως διαβάζουμε και στην ανακοίνωσή της (Ιαν. 2019) ο οικισμός που βρέθηκε αναπτύσσεται σε φυσικά οχυρή και ιδιαίτερα δυσπρόσιτη θέση σε τρία, τουλάχιστον, τεχνητά διαμορφωμένα άνδηρα. 

Δεσπόζουσα θέση κατέχει μνημειώδους κατασκευής αψιδωτό κτήριο λατρευτικού χαρακτήρα, μήκους 11,67μ. και πλάτους 7,20μ., το οποίο φαίνεται να αποτελούσε τον πυρήνα του οικισμού κατά την πρώτη οικοδομική φάση του. 

Η πρόσβαση στο κτήριο, επιτυγχάνεται με λίθινες κλίμακες στα άκρα του.

Οι τοίχοι είναι κατασκευασμένοι από πλακοειδείς τοπικούς σχιστολιθικούς λίθους με εναλλασσόμενη μπατική και δρομική τεχνική. 

Η κατασκευή του αψιδωτού κτηρίου κρίνεται ως ιδιαίτερα επιμελημένη με χρήση και μικρών πλακιδίων ως βυσμάτων στους αρμούς των μεγάλου μεγέθους λίθων. Διαιρείται σε δύο χώρους και σε αυτό διακρίνονται δύο, τουλάχιστον, κύριες κατασκευαστικές φάσεις. 

Στα ανατολικά του αψιδωτού κτηρίου και σε επαφή με αυτό εντοπίστηκαν τρεις επιπλέον ορθογώνιοι χώροι, μικρότερου μεγέθους. 

Σε απόσταση 5μ. νοτίως του αψιδωτού κτηρίου αποκαλύφθηκε μερικώς τμήμα αψιδωτού τοίχου, το οποίο ανήκει σε ένα ακόμη κτήριο. Αρκετά ήταν και τα κινητά ευρήματα που έχουν βρεθεί μέχρι τώρα (κυρίως άβαφη κεραμική, θραύσματα πίθων, πήλινα σφαιρικά σφονδύλια, σιδερένιοι οβελίσκοι, πήλινο λυχνάρι, λίθινα τριπτά εργαλεία, χάλκινο νόμισμα της Καρύστου κ.α.).

Η αρχαία τοποθεσία που βρέθηκε στο Καψούρι αποδεικνύει για μια ακόμα φορά ότι όλη η ευρύτερη περιοχή είναι τεράστιας αρχαιολογικής σημασίας (Αρχάμπολη, Καθάρα, Κιβωτός, Μεγάλη Πέτρα κλπ). 

Η σκέψη και μόνο και άλλων εταιρειών, που βρίσκονται προ των πυλών για να διαλύσουν στην κυριολεξία τον Καβοντόρο, τη φύση και την ιστορία του, μας προξενεί μεγάλη ανησυχία. 

Ποιος θα προστατέψει αυτoύς τους τόπους που επιμελώς οι αρμόδιοι εδώ και χρόνια παραμελούν με μοναδικό σκοπό την υποβάθμιση και την μετατροπή τους σε κρανίου τόπο βιομηχανικών αιολικών εγκαταστάσεων και σε πεδίο ΑΠΕτζήδικης αισχροκέρδειας ;


Αντιαιολικο Μέτωπο Αντίστασης Καρυστίας (ΑΜΑΚ)









1 σχόλιο:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...