Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019

Παρεμβάσεις της Λαϊκής Συσπείρωσης στο Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου

Για μια σειρά θέματα πραγματοποίησε παρεμβάσεις ο δημοτικός σύμβουλος Δημήτρης Παρασκευάς, εκλεγμένος με το συνδυασμό της Λαϊκής Συσπείρωσης, στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Καρύστου την Κυριακή 6 Οκτώβρη.

Ενημέρωση για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων


Σχολιάζοντας την ενημέρωση που έκανε ο Δήμαρχος Καρύστου στο δημοτικό συμβούλιο, μετά από σχετικό αίτημα της Λαϊκής Συσπείρωσης, ο Δ. Παρασκευάς υπογράμμισε πως: 

«Το αίτημα, που υποτίθεται υποστηρίζει η Δημοτική Αρχή, για τερματισμό των έργων εγκατάστασης απαιτεί και ανάλογη διεκδίκηση στην πράξη, ενώ έρχεται σε αντίθεση τόσο με την ως τώρα πρακτική προώθησης των αιολικών πάρκων όσο και με άλλα αιτήματα που κατατέθηκαν προς τον υπουργό ενέργειας. 

Για παράδειγμα, η προσπάθεια για δημιουργία "ενεργειακής κοινότητας", δηλαδή παραγωγή ενέργειας μέσω ΑΠΕ από τον Δήμο με πρόσχημα την παροχή ρεύματος σε ευαίσθητες κοινωνικές ομάδες, στην πράξη σημαίνει επέκταση των εγκαταστάσεων που ήδη υπάρχουν. 

Η επίκληση από τις Κυβερνήσεις της προστασίας συνανθρώπων μας που υποφέρουν από τη δική τους πολιτική είναι τουλάχιστον προκλητική! 

Αν θέλουν να μας προστατέψουν από τη φτώχια ας μειώσουν την τιμή του ρεύματος και του πετρελαίου θέρμανσης για τα λαϊκά στρώματα, να μειώσουν τη φορολογία, να καταργήσουν τους αντιλαϊκού νόμους που ψηφίζουν κάθε μέρα». 

Ακόμη, ο Δ. Παρασκευάς τόνισε πως: «Βεβαίως το αίτημα για αύξηση της έκπτωσης ρεύματος καθώς και η κατάργηση του ΕΤΜΕΑΡ, του λεγόμενου "πράσινου τέλους", είναι δίκαια και μπορούν να ανακουφίσουν σε ένα βαθμό από την αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων στον τομέα της ενέργειας. 

Όμως, δεν πρέπει να γίνουν πρόσχημα για να αθωωθεί η συνολική ενεργειακή πολιτική των κυβερνήσεων, που προωθεί την απελευθέρωση της ενέργειας, συνέπειες της οποίας είναι το ακριβό ρεύμα, τα κομμένα ρεύματα, η άναρχη και εκτός ορίων πια εγκατάσταση αιολικών πάρκων στην περιοχή μας. 

Άλλωστε, ακόμη και τα λεγόμενα ανταποδοτικά είναι ψίχουλα μπροστά στα εκατομμύρια που κερδίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι στην ενέργεια».

Κατά τη συζήτηση στο Δημοτικό Συμβούλιο κατατέθηκε η πρόταση για λήψη απόφασης ενάντια στην εγκατάσταση νέων αιολικών πάρκων στο Δήμο Καρύστου στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου, με την οποία συμφώνησε ο Δ. Παρασκευάς σχολιάζοντας πως «αποφάσεις παίρνονται κατά καιρούς αλλά δεν έχουν εφαρμοστεί ποτέ στην πράξη καθώς υπονομεύονται από τις Δημοτικές Αρχές».

Πρόταση ψηφίσματος για το ΕΚΑΒ στην Κάρυστο

Ομόφωνα υπερψήφισε το Δημοτικό Συμβούλιο την πρόταση ψηφίσματος που κατατέθηκε από τον Δ. Παρασκευά για τις ελλείψεις του ΕΚΑΒ στην Κάρυστο. Το ψήφισμα κατατέθηκε με αφορμή τη συζήτηση, για άλλη μια φορά, στο Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση δαπάνης, από κονδύλια του Δήμου, για φιλοξενία πληρωμάτων του ΕΚΑΒ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Το ψήφισμα έχει ως εξής:

«Το Δημοτικό Συμβούλιο Καρύστου κρούει τον κώδωνα του κινδύνου προς το Υπουργείο Υγείας και τη Διοίκηση του ΕΚΑΒ καθώς ο Δήμος Καρύστου δεν καλύπτεται επαρκώς από την υπηρεσία του ΕΚΑΒ. 

Το γεγονός αυτό προκύπτει ακόμη και από το οργανόγραμμα της υπηρεσίας, παρά το ότι και το προβλεπόμενο προσωπικό δεν αρκεί για την κάλυψη όλης της έκτασης του Δήμου. 

Δεν είναι λίγες οι φορές που χρειάζεται διακομιδή από το Νοσοκομείο Καρύστου είτε στη Χαλκίδα, είτε στην Αθήνα κατά τις βραδινές ώρες πράγμα που σημαίνει ότι η περιοχή μένει χωρίς κάλυψη για τέσσερις ή έξι ώρες αντίστοιχα λόγω της μεγάλης απόστασης. 

Ακόμη όμως και "υπό φυσιολογικές συνθήκες" οι βάρδιες καλύπτονται γιατί οι εργαζόμενοι του ΕΚΑΒ είτε παίρνουν πολύ καθυστερημένα τα ρεπό και τις άδειές τους, είτε πραγματοποιούν διακομιδές εκτός βάρδιας. Μάλιστα μας ανησυχεί ιδιαίτερα ότι το τελευταίο διάστημα μένουν ακάλυπτες αρκετές βάρδιες!

Παράλληλα, τους καλοκαιρινούς μήνες, είναι κατά πολύ αυξημένος ο πληθυσμός της περιοχής λόγω της τουριστικής κίνησης κάτι που κάνει αναγκαία την επιπλέον στήριξη.

Τέλος, στην περιοχή μας πραγματοποιούνται εργασίες όπως λατομεία, έργα εγκατάστασης αιολικών πάρκων κλπ με σημαντική επικινδυνότητα για τους εργαζόμενους και σε τοποθεσίες αρκετά απομακρυσμένες από την έδρα του ΕΚΑΒ στην πόλη της Καρύστου. Και από αυτή την άποψη θα πρέπει να υπάρχει επάρκεια ώστε σε τυχόν συμβάν να είναι έγκαιρη και αποτελεσματική η παρέμβαση του ΕΚΑΒ.

Η Υγεία είναι αγαθό που θα πρέπει να παρέχεται δωρεάν και σε όλους χωρίς προϋποθέσεις και παίρνοντας όλα τα μέτρα ώστε να προλαμβάνονται ασθένειες, να θεραπεύονται έγκαιρα, πόσο μάλλον να μη μπαίνει σε κίνδυνο η ανθρώπινη ζωή λόγω ελλείψεων. 

Όλα αυτά είναι αρμοδιότητα του Υπουργείου Υγείας και του ΕΚΑΒ σε ότι το αφορά και όχι της Τοπικής Διοίκησης! Για αυτό διεκδικούμε:
  • 1. Την κάλυψη πλήρως του οργανογράμματος του ΕΚΑΒ στην Κάρυστο, με δαπάνες του Υπουργείου, ώστε να καλύπτεται πλήρως η περιοχή χωρίς να μπαίνουν σε κίνδυνο οι κάτοικοι και οι επισκέπτες της περιοχής ή να καταπατούνται τα κατοχυρωμένα δικαιώματα των εργαζομένων.
  • 2. Την έγκριση μόνιμης επιχορήγησης από το Υπουργείο Υγείας για την κάλυψη των εποχιακών αναγκών στελέχωσης του ΕΚΑΒ κατά τους καλοκαιρινούς μήνες που περιλαμβάνει τη φιλοξενία και διατροφή των πληρωμάτων που αποσπούνται προς την περιοχή μας.
  • 3. Την επανεξέταση του οργανογράμματος του τμήματος ΕΚΑΒ στην Κάρυστο με κριτήριο την πλήρη κάλυψη των αναγκών της απομακρυσμένης και δύσβατης περιοχής μας».
Για την αναμόρφωση του τεχνικού προγράμματος και του προϋπολογισμού του Δήμου για το 2019

Ο Δ. Παρασκευάς καταψήφισε την αναμόρφωση του Προϋπολογισμού και του Τεχνικού Προγράμματος υπενθυμίζοντας πως «η Λαϊκή Συσπείρωση είχε καταψηφίσει τον προϋπολογισμό του 2019 καθώς και το τεχνικό πρόγραμμα για τις στοχεύσεις του και για το γεγονός πως είναι πίσω από τις ανάγκες της περιοχή μας.

Επιπλέον, η 6η αναμόρφωση που συζητάμε σήμερα αποδεικνύει στην πράξη πως το δήθεν νοικοκύρεμα των οικονομικών των Δήμων και γενικά του κράτους έχει οδηγήσει στο να έχει μειωθεί η τακτική κρατική χρηματοδότηση προς τους δήμους κατά 70% τα τελευταία δέκα χρόνια. 

Η τεράστια αυτή μείωση αντί να οδηγήσει σε ανάλογη διεκδίκηση προς τις Κυβερνήσεις οδηγεί στο να μεταφέρονται κονδύλια από κωδικό σε κωδικό ώστε να είναι λογιστικά εντάξει ο προϋπολογισμός και να μπορεί να κινηθεί ο Δήμος».

Για την έγκριση κονδυλίου για το ΚΕΠ Υγείας

Ο Δ. Παρασκευάς σχολίασε πως «ο στόχος της προώθησης των ΚΕΠ Υγείας είναι να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη του στην ενημέρωση, την πρόληψη και την περίθαλψη του λαού, μέσω μάλιστα μιας επικίνδυνης "καινοτομίας"! 

Όπως αναφέρει το καταστατικό λειτουργία των ΚΕΠ Υγείας μη ιατρικό προσωπικό καλείται να δώσει οδηγίες πρόληψης ή να κατευθύνει ασθενείς στη σωστή ιατρική ειδικότητα με βάση τα λεγόμενα ιατρικά πρωτόκολλα, κάτι το οποίο καταργεί και τα ως τώρα δεδομένα, αποτελεί παντελώς αντιεπιστημονική, αναχρονιστική και επικίνδυνη μέθοδο!

Έτσι, η προηγούμενη και σημερινή Κυβέρνηση, με τη συμβολή της ΚΕΔΕ και του εκάστοτε Δήμου προωθούν τις μειωμένες απαιτήσεις και αναθέτουν μέρος των υπηρεσιών υγείας σε ΜΚΟ, "κοινωνικούς συνεταιρισμούς" και στη φιλανθρωπία. 

Επιδιώκουν την "εξοικονόμηση" κονδυλίων που είναι αναγκαία για την υγεία του λαού ώστε να δοθούν στους επιχειρηματικούς ομίλους ως το απαραίτητο "καύσιμο" για τη δήθεν "ανάπτυξη για όλους". 

Τέλος, το «ΚΕΠ Υγειάς» λειτουργεί με χρηματοδότηση του ΕΣΠΑ και του Δήμου - όπως είχαμε προειδοποιήσει και επιβεβαιώνεται από το θέμα που συζητάμε - και όχι από τον κρατικό προϋπολογισμό για την υγεία. Δηλαδή και οι όποιες υπηρεσίες, αμφιβόλου ποιότητας προσφέρονται πάλι θα πληρώνονται από την τσέπη των εργαζομένων.

Για τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε τη δαπάνη που προτείνεται».

Ορισμών Επιτροπών του Δήμου

Τη Λαϊκή Συσπείρωση εκπροσωπούν σε επιτροπές του Δήμου ο Δημήτρης Παρασκευάς, στην Σχολική Επιτροπή Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης και η Λίτσα Αθανασίου (με αναπληρωτή τον Γιώργο Οικονομόπουλο) στον πολιτιστικό οργανισμό «Ανεμοπύλες».

Κάρυστος, Δευτέρα 7 Οκτώβρη 2019

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...