Σάββατο 5 Οκτωβρίου 2019

Βεβήλωση Αρχαιολογικών Χώρων στην Νότια Καρυστία

ΠΑΛΑΙΟΠΥΡΓΟΣ ΠΛΑΤΑΝΙΣΤΟΥ ΜΕΡΟΣ 1ο
Στην Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την Προστασία της Αρχαιολογικής Κληρονομιάς (Νόμος 3378/2005) διαβάζουμε: 

"Η Αρχαιολογική Κληρονομιά (δηλαδή κατασκευές, οικοδομήματα, αρχιτεκτονικά σύνολα, οργανωμένοι χώροι και τόποι, κινητά αντικειμένα και μνημεία πάσης φύσεως, είτε αυτά βρίσκονται στη γη είτε μέσα στο νερό) αποτελεί βασικό παράγοντα για την γνώση της ιστορίας των πολιτισμών [...] και απειλείται σοβαρά με καταστροφή, τόσο από την αύξηση του αριθμού των μεγάλων αναπτυξιακών έργων [...] ή ακόμα και από την ανεπαρκή πληροφόρηση της κοινής γνώμης.

Τα τελευταία χρόνια στην Καρυστία λόγω της αδιάκοπης δημιουργίας αιολικών σταθμών, η Αρχαιολογική Κληρονομιά έχει πέσει θύμα της εσκεμμένης ή μη αδιαφορίας των αρμόδιων υπηρεσιών.

Τα παραδείγματα είναι πολλά και καλύπτουν σε έκταση όλο το Δήμο Καρύστου. 

Οι υπεύθυνοι είτε δεν βλέπουν εγκαίρως τις αρχαιολογικές θέσεις κατά τη διάρκεια της αυτοψίας, είτε τις βλέπουν και γνωμοδοτούν πάρα ταύτα θετικά, ακόμα και σε περιπτώσεις που ανεμογεννήτριες, πυλώνες και οδοποιία ακουμπούν (στην καλύτερη περίπτωση) ή πατούν πάνω σε ορατά αρχαιολογικά ευρήματα.

Τις τελευταίες εβδομάδες ξεκίνησαν έργα οδοποιίας για την κατασκευή Αιολικού Σταθμού στη θέση Παλιόπυργος που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από την γνωστή παραλία Ποτάμι Πλατανιστού. Κάτοικοι της περιοχής γνωρίζουν ότι από τα παλαιά χρόνια υπάρχουν εκεί διάσπαρτα θραύσματα από αρχαίες πύλινες κατασκευές και κομμάτια οψιανού. 

Το όνομα "Παλιόπυργος" από μόνο του δηλώνει ότι ενδεχομένως στο μέρος αυτό να υπήρχε από αρχαιοτάτων χρόνων κάποια οχύρωση ή πύργος. Οι εργασίες όμως γίνονται ΧΩΡΙΣ την επίβλεψη αρχαιολόγου! 

Οι δρόμοι κόβονται, το βουνό ισοπεδώνεται, σύντομα θα δημιουργηθούν τεράστιες πλατείες για τις ανεμογεννήτριες και αναρωτιέται κανείς με τι τρόπο προστατεύεται η αρχαιολογική κληρονομιά της συγκεκριμένης περιοχής που βρίσκεται στο έλεος των χωματουργών. 

Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε τη βεβήλωση της μνήμης των προγόνων μας; Μέχρι πότε θα ανεχόμαστε "αναπτυξιακά έργα της μιας θέσης εργασίας" να καταστρέφουν το μέλλον των παιδιών μας; ΜΕΧΡΙ ΠΟΤΕ;

Αντιαιολικο Μέτωπο Αντίστασης Καρυστίας (ΑΜΑΚ)




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...