Πέμπτη 22 Αυγούστου 2019

Έρχονται πλειστηριασμοί και κατασχέσεις από την Εφορία

Την έναρξη της φθινοπωρινής εξόρμησης εναντίον των οφειλετών του Δημοσίου εγκαινιάζει η ΑΑΔΕ με τον προγραμματισμό πλειστηριασμών ακινήτων και την αποστολή απειλητικών μηνυμάτων, για επικείμενες κατασχέσεις τραπεζικών λογαριασμών ή ακινήτων.

Ήδη προγραμμάτισε 17 πλειστηριασμούς ακινήτων έως τον Δεκέμβριο, ενώ από την περασμένη Δευτέρα καταφθάνουν «ραβασάκια» σε όσους δεν πλήρωσαν την 1η δόση του

φόρου εισοδήματος, η προθεσμία για την οποία έληξε στις 31 Ιουλίου.


Σε ό,τι αφορά στους πλειστηριασμούς η ΑΑΔΕ έχει προγραμματίσει 17, οι οποίοι θα είναι ηλεκτρονικοί και θα πραγματοποιηθούν στις ημερομηνίες 23 και 30 Οκτωβρίου, στις 6 Νοεμβρίου και στις 13 Δεκεμβρίου.

Αυτοί περιλαμβάνουν, διαμερίσματα, κατοικίες, οικόπεδα, καταστήματα, βιομηχανικοί χώροι, αγροτεμάχια τα οποία βγαίνουν στο σφυρί, λόγω χρεών προς την εφορία.

Οι πλειστηριασμοί αποτρέπονται μόνο εάν ο οφειλέτης εξοφλήσει ή ρυθμίσει την οφειλή του προς την Εφορία, ακόμα και λίγο πριν τον πλειστηριασμό.

Ειδικότερα, η νομοθεσία προβλέπει ότι με την υπαγωγή των οφειλών σε ρυθμίσεις τμηματικής καταβολής και για όσο χρονικό διάστημα τηρούνται οι όροι αυτών, αναστέλλεται κατά περίπτωση η λήψη των αναγκαστικών μέτρων ή η συνέχιση της διαδικασίας της αναγκαστικής εκτέλεσης (έκδοση προγράμματος πλειστηριασμού) και λοιπών μέτρων επί κινητών και ακινήτων, εφόσον η εκτέλεση αφορά ρυθμισμένα χρέη.

Η αναστολή ωστόσο, δεν καλύπτει τις κατασχέσεις που έχουν επιβληθεί στα χέρια τρίτων ή έχουν εκδοθεί οι σχετικές παραγγελίες κατάσχεσης, τα ποσά όμως που αποδίδονται από αυτές θα πιστώνονται σε δόση ή δόσεις της ρύθμισης, εφόσον καταβάλλονται εντός της προθεσμίας αυτών και δεν πιστώνονται σε άλλες ληξιπρόθεσμες μη ρυθμισμένες οφειλές.

Οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων βρίσκονται στις λίστες των μεγαλοοφειλετών της ΑΑΔΕ, όπου αναγράφονται τα στοιχεία όσων χρωστάνε στο Δημόσιο και στα ασφαλιστικά ταμεία ποσά πάνω από 150.000 ευρώ.

Πιέσεις για ένταξη στη ρύθμιση

Ταυτόχρονα το εισπρακτικό τμήμα της ΑΑΔΕ, από τη Δευτέρα ξεκίνησε την αποστολή μηνυμάτων σε όσους χρωστάνε στην Εφορία. Τα μηνύματα αφορούν αφενός όσους έχουν παλαιά χρέη τα οποία είναι αρρύθμιστα, αλλά κυρίως στις χιλιάδες των φορολογουμένων που δεν πλήρωσαν την 1η δόση του φόρου εισοδήματος, η προθεσμία για την οποία έληξε στις 31 Ιουλίου. Οι συγκεκριμένοι είναι αρκετοί, καθώς περιμένουν την υλοποίηση της κυβερνητικής εξαγγελίας για αύξηση του αριθμού των δόσεων της βασικής πάγιας ρύθμισης, από 12 σε 24 δόσεις.

Στα συγκεκριμένα μηνύματα αναγράφεται ότι έχουν προθεσμία 15 ημερών για να ρυθμίσουν την αποπληρωμή των οφειλών τους.

Το «ραβασάκι» της Εφορίας είναι το ακόλουθο:

"Σας υπενθυμίζουμε ότι, μετά από έλεγχο που διενεργήθηκε στα ηλεκτρονικά αρχεία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων την 21/08/2019, εκκρεμούν οφειλές σας, οι οποίες κατέστησαν ληξιπρόθεσμες, επειδή δεν καταβάλατε στις προβλεπόμενες προθεσμίες τα ποσά των δόσεων που αντιστοιχούν σε αυτές. 

Παρακαλούμε να φροντίσετε για την τακτοποίηση των οφειλών σας εντός 15 ημερών από την έκδοση της ειδοποίησης αυτής. 

Για την άμεση ενημέρωσή σας σχετικά με τις οφειλές σας, το είδος, το ποσό και τη Δ.Ο.Υ. στην οποία είναι βεβαιωμένες, μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την εφαρμογή στο myTAXISnet «Προσωποποιημένη Πληροφόρηση» και στη συνέχεια «Στοιχεία οφειλών εκτός ρύθμισης» από την αρχική ιστοσελίδα www.aade.gr ή να επισκεφθείτε την ηλεκτρονική διεύθυνση πατώντας εδώ. 

Εφόσον έχετε ανταπαίτηση κατά του Δημοσίου, θα πρέπει να προσκομίσετε στην αρμόδια Δ.Ο.Υ. όλα τα σχετικά έγγραφα, μέσα στην παραπάνω προθεσμία. Τέλος, σε περίπτωση που έχετε ήδη τακτοποιήσει με οποιονδήποτε τρόπο τις ληξιπρόθεσμες οφειλές σας, παρακαλούμε να αγνοήσετε την παρούσα ειδοποίηση. 

Για οποιαδήποτε περαιτέρω διευκρίνιση, μπορείτε να επικοινωνήσετε με την αρμόδια Δ.Ο.Υ.

Προσοχή: Για τις οφειλές που έχουν καταστεί ληξιπρόθεσμες, ο Προϊστάμενος της αρμόδιας για την είσπραξη της οφειλής Δ.Ο.Υ. δύναται να λαμβάνει όλα τα προβλεπόμενα κατά την κείμενη νομοθεσία διοικητικά, αναγκαστικά, διασφαλιστικά και λοιπά μέτρα."

Πηγή (ΤΕ 21/8/19).eisodima.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...