Πέμπτη 29 Αυγούστου 2019

Πραγματοποιήθηκε η Γενική Συνέλευση του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μακρυμάλλης

Την Κυριακή 25 Αυγούστου 2019 πραγματοποιήθηκε Γενική Συνέλευση των μελών του Εκπολιτιστικού Συλλόγου Μακρυμάλλης, με θέμα «Αποτελέσματα της φωτιάς στην περιοχή μας και αντιμετώπισή τους».

Στην Γ.Σ. διατυπώθηκε με έντονο τρόπο η αγανάκτηση των κατοίκων για το ότι τελικά δεν «λειτούργησαν όλα καλά» και η καταστροφή πήρε μεγάλη έκταση (25.000 στρέμματα δάσους, καλλιεργειών, αγροκτηνοτροφικού εξοπλισμού και

εγκαταστάσεων). 

Με τραγικό τρόπο αναδείχθηκαν οι σοβαρές ελλείψεις προληπτικών μέτρων (αντιπυρικές ζώνες, καθαρισμός δάσους κ.α.), καθώς και προσωπικού και μέσων πυρόσβεσης. (σε κάποια διαστήματα) 

Η έλλειψη συντονισμού και οι λάθος εκτιμήσεις για την αντιμετώπιση της φωτιάς, παρά τις φιλότιμες προσπάθειες πυροσβεστών και κατοίκων, δεν απέτρεψε την καταστροφική μανία της που έφτασε και απείλησε και το χωριό. 

Πραγματικά νοιώθουμε την ανάγκη να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα όλους αυτούς που συμμετείχαν στη διάσωση της Ιεράς Μονής Μακρυμάλλης και του χωριού όταν η φωτιά έφτασε σ’ αυτό (πυροσβέστες, εθελοντές, χειριστές επίγειων και εναέριων μέσων), καθώς επίσης και όσους συγχωριανούς μας έμειναν στο χωριό και έδωσαν μάχη για τη διάσωσή του (έχοντας καθοριστικό ρόλο σ’ αυτό) 



Από τα μέλη του Συλλόγου τέθηκαν τα παρακάτω ερωτήματα που, δικαιολογημένα, περιμένουν απαντήσεις: 



· Τι μέτρα είχαν παρθεί αν υπολογίσουμε ότι και πέρυσι στην περιοχή μας κάηκαν 12.000 στρέμματα; 

· Πώς διατέθηκαν τα όποια χρήματα είχαν προϋπολογιστεί για την πυροπροστασία από τους εντεταλμένους γι’ αυτό φορείς; 

· Αρκεί ένα sms για την πρόληψη σε περιοχές που είναι «στο κόκκινο»; 

· Πώς αντιμετωπίσθηκαν οι προτάσεις των κατοίκων για την προστασία του χωριού και την αντιμετώπιση της φωτιάς συνολικά, με δεδομένο ότι πολλοί από αυτούς γνώριζαν άριστα την περιοχή; (βοσκοί, κυνηγοί, ρητινοσυλλέκτες κ.λ.π.) 



Η Γενική Συνέλευση των μελών θεωρεί για την επόμενη μέρα αναγκαία: 



1) Την άμεση αποζημίωση όλων των πληγέντων χωρίς περιορισμούς και κριτήρια αποκλεισμού. Ειδικότερα να ληφθεί μέριμνα για τους κατ’ αποκλειστικότητα κτηνοτρόφους και ρητινοκαλλιεργητές για τους οποίους η καταστροφή είναι ανεπανόρθωτη. 



2) Να ληφθούν εγκαίρως μέτρα αντιπλημμυρικής προστασίας. 



3) Να γίνει άμεση καταγραφή των καμένων εκτάσεων και να κηρυχθούν αναδασωτέες, με στόχο να μην αλλάξει η χρήση της γης ούτε για μια σπιθαμή δάσους. 



Από την πλευρά μας θα αναλάβουμε πρωτοβουλίες και κάθε αναγκαία δράση για να αποκατασταθούν η ζωή και το δάσος του τόπου μας. Πιστεύουμε ότι και οι υπόλοιποι φορείς (σύλλογοι) των χωριών που επλήγησαν καθώς και όλη η κοινωνία της περιοχής μας θα συμμετάσχουν σ’ αυτό. 



Για το σκοπό αυτό καλούμε σε ανοιχτή σύσκεψη την Κυριακή 1 Σεπτεμβρίου και ώρα 18:30, τους φορείς της περιοχής μας (Εκπολιτιστικοί – Περιβαλλοντικοί Σύλλογοι, Δασικοί Συνεταιρισμοί) στην πλατεία του χωριού (Πλάτανος), να συντονίσουμε τη δράσης μας για την προστασία του υπόλοιπου δάσους και του περιβάλλοντος, καθώς και την αντιμετώπιση των συνεπειών από τις φωτιές. 



Το Δ.Σ. του Συλλόγου 




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...