Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Μειώνεται το χαράτσι του ΕΝΦΙΑ

Ολόκληρο το σχέδιο του υπουργείο Οικονομικών για τη στήριξη των ιδιοκτητών ακινήτων. Πώς θα μειωθεί ο ΕΝΦΙΑ σε τρία διαφορετικά στάδια. Τι θα προβλέπεται για το 2020 και το 2021. Από τα εκκαθαριστικά του Αυγούστου ξεκινά η ελάφρυνση του φόρου και… ανάσα στη μεσαία ακίνητη περιουσία. Πώς θα πληρωθεί ο φετινός φόρος, σε πόσες δόσεις και πότε.
Το σχέδιο της σταδιακής μείωσης του ΕΝΦΙΑ ενεργοποιείται από τα τέλη Αυγούστου με μείωση του φόρου 10% μεσοσταθμικά, η οποία θα αγγίξει περισσότερο τους έχοντες

μικρή ακίνητη περιουσία.



Το 2020 ο φόρος ακινήτων, ο οποίος λύγισε κυρίως τη μεσαία τάξη θα μειωθεί κατά 20%, μείωση η οποία θα ισχύσει για όλους τους ιδιοκτήτες ακινήτων ανεξάρτητα από το ύψος της ακίνητης περιουσίας τους. Άλλη μια μείωση της τάξης του 10% θα ξεκλειδώσει το 2021. Και την ελάφρυνση αυτή θα δουν όλοι οι ιδιοκτήτες.

Η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% εντός της ερχόμενης διετίας που υποδέχθηκε προεκλογικά η Νέα Δημοκρατία αναμένεται να συμπεριληφθεί στο πρώτο φορολογικό νομοσχέδιο της κυβέρνησης Μητσοτάκη, το οποίο θα έρθει στη Βουλή έως τις αρχές Αυγούστου.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν «Τα Νέα» η ελάφρυνση του ΕΝΦΙΑ, θα συνοδευτεί με τρία ακόμα μέτρα που θα στηρίζουν την οικοδομή και θα δώσουν ώθηση στην οικονομία:

– Πάγωμα για μια τριετία του ΦΠΑ κατά τις μεταβιβάσεις νεόδμητων ακινήτων

– Αναστολή για ακόμη μια τριετία του φόρου υπεραξία στις αγοροπωλησίες ακινήτων

– Έκπτωση φόρου ίση με το 40-50% της δαπάνης για ενεργειακή λειτουργική ή αισθητική αναβάθμιση των κτιρίων.

Τα φετινά εκκαθαριστικά και ο μειωμένος ΕΝΦΙΑ

Οι φορολογούμενοι που έχουν στην κατοχή τους ακίνητη περιουσία θα δουν στα τέλη Αυγούστου τον λογαριασμό του φετινού φόρου. Μέχρι τις 30 Αυγούστου θα έχουν αναρτηθεί στο Taxisnet τα εκκαθαριστικά του ΕΝΦΙΑ 2019. Το… ραβασάκι θα είναι ελαφρύτερο και συγκεκριμένα κατά 30% για τους έχοντες πολύ μικρή ακίνητη περιουσία έως 60.000 ευρώ και κατά 10% μεσοσταθμικά για όσους διαθέτουν ακίνητα έως 200.000 ευρώ.

Οι ιδιοκτήτες ακινήτων με ακίνητη περιουσία που υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ δεν έχουν να περιμένουν τίποτα καθώς για φέτος δεν προβλέπεται καμία μείωση του ΕΝΦΙΑ.

Σε ατομικό επίπεδο κανείς δεν μπορεί να κερδίσει πάνω από 100 ευρώ ενώ για την πλειονότητα των μικροϊδιοκτητών ακινήτων το όφελος θα είναι της τάξης τω 50-70 ευρώ.

Ο ΕΝΦΙΑ του 2019, ο οποίος θα είναι μειωμένος κατά 265 εκατομμύρια ευρώ σε σχέση με τον φόρο του 2018, θα εξοφληθεί σε πέντε ίσες μηνιαίες δόσεις, εκ των οποίων η πρώτη μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου και η τελευταία έως τα τέλη Ιανουαρίου 2020.
europost.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...