Τρίτη 16 Ιουλίου 2019

Β.Αποστόλου: Παραδώσαμε επιτυχημένες διαπραγματεύσεις για τη νέα ΚΑΠ

Οι προσεγγίσεις για τη νέα ΚΑΠ, που αποτελεί το 50% περίπου των πόρων του Ταμείου Συνοχής, μπήκαν επίσημα στην ατζέντα του Συμβουλίου Υπουργών Γεωργίας το Μάρτιο του 2017 και έκτοτε έχουν γίνει πολλές συζητήσεις, που ανέδειξαν πολλά και σοβαρά ζητήματα για τον αγροτικό χώρο της Ε.Ε. και ιδιαίτερα της χώρας μας.

Θα σταθώ μόνο σε αυτά που αφορούν στους πόρους και είναι η μείωση του προϋπολογισμού της ΚΑΠ, η πλήρης σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων και η επαναφορά, έστω και σε μικρό βαθμό, της συγχρηματοδότησης των άμεσων ενισχύσεων από εθνικούς

πόρους. 


Σε αυτές τις απόψεις αντιταχθήκαμε χωρίς εκπτώσεις και επιμείναμε από την πρώτη στιγμή ότι διαφωνούμε κάθετα με οποιαδήποτε πρόταση που θα στερήσει έστω και ένα ευρώ από τον Έλληνα αγρότη. 

Η Ε.Επιτροπή το καλοκαίρι του 2018 κατέθεσε τις δικές της προτάσεις για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο (ΠΔΠ) της συγκεκριμένης περιόδου ( τα άλλα δύο βασικά θέματα τα άφησε για περαιτέρω επεξεργασία στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας), από τις οποίες, με τις πιο μετριοπαθείς εκτιμήσεις καθίσταται σαφές ότι η ΚΑΠ μειώνεται, σε τρέχουσες τιμές, συνολικά πάνω από 6%. Υπάρχουν βέβαια και αναλύσεις, σε σταθερές τιμές, που μιλούν για απώλειες που ξεπερνούν το 10%. 

Μετά από αυτή την εξέλιξη εκτιμήσαμε ότι έπρεπε να δημιουργήσουμε ένα μέτωπο με εκείνα τα κράτη-μέλη ,αλλά και τη πλειοψηφία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που ζητούσαν να διατηρηθεί η χρηματοδότηση της ΚΑΠ, τουλάχιστον στα επίπεδα του τρέχοντος προϋπολογισμού 2014-2020. 

Σε αυτή την κατεύθυνση βρεθήκαμε καταρχήν η Ελλάδα, η Ισπανία, η Γαλλία, η Πορτογαλία, η Ιρλανδία και η Φιλανδία... ακολούθησαν κι άλλες χώρες και τελικά γίναμε πλειοψηφία στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας. Η τελική απόφαση θα ληφθεί σε επίπεδο κορυφής, όπου ήδη έχει γίνει μια συζήτηση με τη χώρα μας να επαναλαμβάνει τη θέση μας . 

Η άλλη πρόταση για την πλήρη εξωτερική σύγκλιση των άμεσων ενισχύσεων είναι αίτημα πολλών κρατών – μελών και μας δημιουργεί μέγιστο πρόβλημα, γιατί οι άμεσες ενισχύσεις που λαμβάνουν οι γεωργοί μας ανά εκτάριο είναι 570 € περίπου και βρίσκονται στην κορυφή της Ε.Ε. και πάνω από το διπλάσιο του μέσου όρου των 258 € ευρωπαϊκά, για μια σειρά από λόγους που δεν είναι της παρούσης. 

Όλο το διάστημα μετά την ανακοίνωση της Ε.Επιτροπής για την ΚΑΠ και πριν κατατεθούν οι προτάσεις της Ε.Επιτροπής για το ΠΔΠ και την ΚΑΠ, δουλέψαμε συστηματικά για να πείσουμε τα κέντρα λήψης αποφάσεων στις Βρυξέλλες ότι, η ενίσχυση με βάση την έκταση δεν αποτελεί την συνολική και την πιο αντικειμενική εικόνα για την κατανομή των ενισχύσεων μεταξύ των γεωργών της ΕΕ. 

Αυτό το σκεπτικό έχει αποτυπωθεί στις προτάσεις της Ε. Επιτροπής, κατανέμοντας το βάρος της μερικής εξωτερικής σύγκλισης αναλογικά σε πολλά Κράτη-Μέλη. 

Με το νέο τρόπο κατανομής του κόστους οι απώλειες για τη χώρα μας λόγω εξωτερικής σύγκλισης περιορίζονται στο 1% περίπου ή 150 εκατ.ευρώ σε όλη την επόμενη προγραμματική περίοδο, τη στιγμή που με τον προηγούμενο τρόπο κατανομής θα ανερχόταν στο 5,7% ή στα 746 εκατ. ευρώ. Και αυτό ανεξάρτητα με τις όποιες άλλες περικοπές προτείνονται για τον προϋπολογισμό της ΚΑΠ. 

Είναι κατανοητό νομίζω το μέγεθος της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ των δύο αυτών προσεγγίσεων αν αναλογιστούμε τι θα σήμαινε η εξομοίωση των άμεσων ενισχύσεών μας με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Βεβαίως τίποτα δεν έχει κριθεί ακόμη αφού η πρόταση της Ε.Επιτροπής βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση στο Συμβούλιο και το Ευρ. Κοινοβούλιο, ενώ οι πιέσεις από τις βαλτικές χώρες, τη Ρουμανία, Πορτογαλία, Σλοβακία και Πολωνία για πλήρη εξωτερική σύγκλιση εντείνονται. 

Η επιμονή μας, σε συνεργασία με άλλα κράτη-μέλη για την απόρριψη της πρότασης, έστω και μερικής επαναφοράς των εθνικών ενισχύσεων, που σημαίνει ουσιαστικά την επανεθνικοποίηση της ΚΑΠ, έφερε τη δέσμευση του Επιτρόπου Γεωργίας, με την οποία αποκλείστηκε, τουλάχιστον για την επόμενη προγραμματική περίοδο. 

Οι κοινοτικοί πόροι του αγροτικού χώρου πρέπει να διασφαλιστούν όχι μόνο γιατί διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στη στήριξη της απασχόλησης και της κοινωνικής συνοχής της υπαίθρου αλλά και γιατί λειτουργούν συμπληρωματικά και με άλλες πολιτικές της Ε.Ε. 

Αυτό που οφείλει άμεσα να κάνει η Κυβέρνηση είναι να αξιοποιήσει όλες τις διαπραγματεύσεις που έχει κάνει ηΚυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...