Παρασκευή, 12 Απριλίου 2019

120 δόσεις: Ποιοι εντάσσονται στη ρύθμιση

Μπορεί η ελάχιστη μηνιαία δόση για τους οφειλέτες που θα ενταχθούν στις 120 δόσεις να είναι 50 ευρώ αλλά για να επωφεληθεί κάποιος από αυτό το μέτρο δεν πρέπει η νέα του οφειλή να υπερβαίνει τα 6000 ευρώ.

Σύμφωνα με το ΚΕΑΟ ένα μεγάλο μέρος των ελεύθερων επαγγελματιών οφείλει 20.000-30.000 ευρώ με αποτέλεσμα ακόμα και με το γενναίο «κούρεμα» του επαναυπολογισμού, η δόση να ανέρχεται πάνω από 100 ευρώ μηνιαίως.

Ως βάση του επανυπολογισμού των ποσοστιαίων ασφαλίστρων του ΕΦΚΑ υιοθετείται ο κατώτατος μισθός των 586,08 ευρώ. Συνεπώς όλοι οι οφειλέτες «πέφτουν» στην ελάχιστη εισφορά του νόμου Κατρούγκαλου. Υπενθυμίζεται πως ο επανυπολογισμός εφαρμόζεται σε χρέη της περιόδου 2002 – 2016, ενώ οι παλαιότερες (έως και το 2001) και οι μεταγενέστερες οφειλές (των ετών 2017 και 2018) παραμένουν ως έχουν χωρίς επανυπολογισμό, αλλά με κούρεμα προσαυξήσεων 85%.

Με τον μηχανισμό αυτό περίπου 600.000 οφειλέτες στα πρ. ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ που χρωστούν συνολικά 14,5 δις. ευρώ θα μπορέσουν να ωφεληθούν από το «κούρεμα» της οφειλής έως και 67%.

1. Για παράδειγμα αν η αρχική οφειλή με τις προσαυξήσεις ανέρχεται σε 67.426 ευρώ (οφειλή 133 μηνών) με τον επανυπολογισμό των εισφορών με βάση το νόμο Κατρούγκαλου, η οφειλή μειώνεται στα 22.118 ευρώ ( -67%). Η μηνιαία δόση για τον συγκεκριμένο οφειλέτη διαμορφώνεται στα 184 ευρώ. Ωστόσο για να εξυπηρετεί τις δόσεις του , θα πρέπει να είναι καταβάλλει και τις τρέχουσες εισφορές ( 185 ευρώ η κατώτατη εισφορά)

2. Για παράδειγμα, αν ένας ελεύθερος επαγγελματίας οφείλει συνολικά 22.361 ευρώ ( οφειλή 58 μηνών) με τον επανυπολογισμό , η νέα του οφειλή θα ανέρχεται σε 9.475 ευρώ (-57.6%) και η δόση του θα ανέρχεται σε 78 ευρώ μηνιαίως.

Η διάταξη για τις 120 δόσεις – όπως τονίζουν οι εκπρόσωποι των μικρομεσαίων - δίνει οπωσδήποτε μια ανάσα σε όσους μπορούν να είναι συνεπείς αλλά είναι δώρο άδωρο για όσους εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν δεινή οικονομική κατάσταση αφού πρέπει να πληρώνουν και τις τρέχουσες εισφορές. Προϋπόθεση για την ένταξη στη ρύθμιση αποτελεί η πληρωμή των εισφορών του 2019.

Η ηλεκτρονική πλατφόρμα αναμένεται να ανοίξει στο τέλος Απριλίου και θα παραμείνει σε λειτουργία έως τις 30 Σεπτεμβρίου.

Κομβικό σημείο αποτελεί η δυνατότητα που δίνει το νομοσχέδιο στην νέα ρύθμιση να υπαχθούν και όσοι είναι σήµερα ενταγµένοι σε άλλη ρύθµιση (π.χ. στην πάγια των 12 δόσεων), καθώς στο νοµοσχέδιο προβλέπεται ότι στο νέο σχήµα «υπάγεται υποχρεωτικά και το υπολειπόµενο ποσό οφειλής που έχει ήδη υπαχθεί σε ρύθµιση τµηµατικής καταβολής, η οποία είναι σε ισχύ, µε απώλεια των διευκολύνσεων των προηγούµενων ρυθµίσεων». 

Μάλιστα προβλέπεται πως αν εκκρεµεί διαδικασία υπαγωγής οφειλών προς τα Ταµεία στον νόµο του Εξωδικαστικού ή των υπερχρεωµένων, τότε ο οφειλέτης µπορεί να ενταχθεί στη νέα ευνοϊκότερη ρύθµιση εφόσον παραιτηθεί.

Στη νέα ρύθµιση υπάγονται νοµικά και φυσικά πρόσωπα, ανεξάρτητα από την ύπαρξη εµπορικής ιδιότητας, τη διακοπή της επιχειρηματικής δραστηριότητας ή/και τη διακοπή ή αλλαγή της ιδιότητας, λόγω της οποίας δηµιουργήθηκε η οφειλή.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...