Δευτέρα 17 Δεκεμβρίου 2018

Τρίμηνη παράταση στον Νόμο Κατσέλη

Για 90 ημέρες -δηλαδή τους τρεις πρώτους μήνες του 2019- οι δανειολήπτες θα μπορούν να "κοιμούνται" κάτω από το δικό τους κεραμίδι, όπως προκύπτει από συγκλίνουσες πληροφορίες, για τις συζητήσεις του οικονομικού επιτελείου με τους θεσμούς, σχετικά με την προστασία της πρώτης κατοικίας.

Μέσα σ΄αυτό το χρονικό διάστημα εκτιμάται ότι θα βρεθεί προσέγγιση των δύο πλευρών αλλά και λύση για την παράταση του νόμου Κατσέλη, με εκ νέου
νομοθέτηση.

Οι ίδιες πληροφορίες κάνουν λόγο για "μεγάλο ψαλίδι" στο ύψος της αξίας της πρώτης κατοικίας, με στόχο αφ’ ενός να "χάσουν" την προστασία του νόμου οι συστηματικοί "μπαταχτσήδες" (οι οποίοι μπορούν αλλά με τεχνάσματα αποφεύγουν να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, ενώ έχουν την οικονομική δυνατότητα). 

Κι αφετέρου να "αναπνεύσουν" και οι τράπεζες από τον βρόγχο των κόκκινων δανείων και συνεπώς και οι ειλικρινείς δανειολήπτες, και να πάρει μπροστά η οικονομία οδεύοντας προς την ανάπτυξη.

Στο πλαίσιο του νέου νόμου που θα αντικαταστήσει δια της "βελτιστοποίησης" τον υπάρχοντα Ν.Κατσέλη- Σταθάκη, συζητείται το σενάριο, όπως η δόση του δανείου να επιδοτείται από το Δημόσιο, με τρόπο παρόμοιο με εκείνον που ισχύει στην Κύπρο.

Ο νόμος Κατσέλη εκπνέει στις 31 Δεκεμβρίου και η Φρανκούφτη μαζί με τις τράπεζες ξεκαθαρίζουν ότι τα όρια προστασίας έναντι των πλειστηριασμών, πρέπει να πέσουν κάτω από τις 100.000 ευρώ. 

Ήδη, έχουν προγραμματιστεί πάνω από 25.000 πλειστηριασμοί για το επόμενο εξάμηνο και η κυβέρνηση εξετάζει μεταξύ άλλων το μοντέλο Κύπρου για την πρώτη κατοικία, που προβλέπει επιδότηση από τον Κρατικό Προϋπολογισμό, μέρους της δόσης που θα πληρώνουν εφεξής στις τράπεζες τα πιο αδύναμα νοικοκυριά. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...