Παρασκευή 20 Ιουλίου 2018

Τι σχέση έχει η πολιτική με την αλήθεια; Είναι το ψεύδος συστατικό της πολιτικής πρακτικής;

│Η αλήθεια στην πολιτική είναι ένα ζητούμενο, διαχρονικά. Το πολιτικό ψεύδος αποτελεί συστατικό ενός σαθρού κράτους, με ανίσχυρους δημοκρατικούς θεσμούς και απαίδευτο λαό. 
Στο πολιτικό ψεύδος καταφεύγουν οι λαϊκιστές πολιτικοί από τους οποίους γοητεύεται ο λαός, που δεν έχει εκπαιδευτεί να σκέφτεται και να κρίνει.
Ως πολιτική πρακτική το ψεύδος γοητεύει, παραπλανά, παρασύρει το λαό, που αρέσκεται να ακούει τα «εύκολα» και όσα τον συμφέρουν ατομικά- η συλλογική συνείδηση απαξιώνεται και ενδυναμώνεται ο λαϊκισμός και η προσήλωση στο προσωπικό συμφέρον. Όμως, στο τέλος, αποδεικνύεται ότι το πολιτικό ψεύδος είναι επιζήμιο για το λαό και το κράτος. 

Στα καθ’ημάς, το ψεύδος στην πολιτική πρακτική είναι μια οδυνηρή πραγματικότητα, ιδιαίτερα  στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, που βιώνουμε επι μακρόν. Γιατί οι πολιτικοί καταφεύγουν στο ψεύδος ; γιατί οι πολιτικοί, με ελάχιστες εξαιρέσεις φοβούνται να μιλήσουν την αλήθεια στους πολίτες και όσοι τολμούν να πουν την αλήθεια παραγκωνίζονται, αποδυναμώνονται, τους "τρώει" το σύστημα ; γιατί οι πολιτικοί καταφεύγουν στο ψεύδος για να σπιλώσουν πολιτικούς αντιπάλους;

Ίσως επειδή οι πολιτικές που ασκούν όλα αυτά τα δύσκολα χρόνια της κρίσης δεν είναι δυνατές, δεν είναι οι ορθές, δεν είναι αυτές που οδηγούν στην ευημερία της κοινωνίας και την ανάπτυξη της χώρας.  Ίσως επειδή, οι ίδιοι οι πολιτικοί δεν έχουν την απαιτούμενη αυτοπεποίθηση και το σθένος για να στηρίξουν τις πολιτικές τους, ίσως επειδή η δημοκρατία στη χώρα μας χωλαίνει και ο λαϊκισμός έχει εισχωρήσει στη συνείδηση του λαού, που γοητεύεται στις μεγαλόστομες πολιτικές εξαγγελίες και υποσχέσεις για την δήθεν μετάβαση στην γη της Επαγγελίας,  ίσως επειδή εμείς οι ίδιοι δεν την αντέχουμε την αλήθεια, δεν είμαστε ώριμοι ως κοινωνία να την ακούσουμε, να τη δεχθούμε και να αναλάβουμε τις ευθύνες μας ως πολίτες απέναντι στο συλλογικό συμφέρον.

Με την επικράτηση του ψεύδους στην άσκηση της πολιτικής και στον πολιτικό λόγο, απαξιώνονται σταδιακά και μεθοδευμένα οι δημοκρατικοί θεσμοί της προστασίας του δημοσίου συμφέροντος, (π.χ. λογοδοσία) και αποδυναμώνονται οι αντιστάσεις των πολιτών στον λαϊκισμό, αφού το ψεύδος έχει τη δυνατότητα να γοητεύει και να εισχωρεί στις συνειδήσεις του λαού κατασπαράζοντας τη λογική και την κριτική σκέψη.

Η αλήθεια στην πολιτική διακρίνεται στις ανοιχτές, εύρωστες δημοκρατίες, με στιβαρή παιδεία, που πιστεύουν στον εαυτό τους και βαδίζουν με σταθερά βήματα προς την εξέλιξη και ευημερία, έχοντας στη φαρέτρα τους το ηθικό πλεονέκτημα του υψηλού πολιτικού ήθους. 

Η αλήθεια στην πολιτική και η μη ανοχή στο εσκεμμένο ψεύδος στην πολιτική πρακτική είναι καθήκον των πολιτικών και απαίτηση των πολιτών αντίστοιχα. 

Ευαγγελία Μιμίκου
Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...