Τρίτη 10 Ιουλίου 2018

12ωρη ημερήσια εργασία...Μια πραγματικότητα στην οποία η πολιτεία εθελοτυφλεί

Με αφορμή την νομοθέτηση από την Αυστριακή Βουλή της 12ωρης ημερήσιας και 60ωρης εβδομαδιαίας απασχόλησης, παραθέτω τις παρακάτω σκέψεις:

Γράφει η Ευαγγελία Μιμίκου Δικηγόρος Παρ'Αρείω Πάγω

Η 12ωρη ημερήσια εργασία στη χώρα μας είναι μια πραγματικότητα, ιδιαίτερα στα δύσκολα χρόνια της κρίσης, που όλοι γνωρίζουμε και πολλοί απο εμάς τη βιώνουμε, ενώ οι εκάστοτε κυβερνήσεις και αρμόδιοι Υπουργοί Εργασίας κρύβονται πίσω από το

δάκτυλό τους. 

Σύμφωνα με ιατρικές μελέτες, ο άνθρωπος δεν πρέπει να εργάζεται πάνω από 40 ώρες την εβδομάδα, προκειμένου να διατηρεί την ψυχική και πνευματική του υγεία και ισορροπία και να αποφύγει το σύνδρομο της επαγγελματικής εξάντλησης, που οδηγεί σε χρόνιες ψυχοσωματικές διαταραχές. 

Στον ιδιωτικό τομέα η υπέρβαση της 8ωρης ημερήσιας εργασίας και της 48ωρης εβδομαδιαίας εργασίας, που προβλέπεται από την εργατική νομοθεσία, χωρίς την αντίστοιχη πρόσθετη αμοιβή, είναι γεγονός αδιαμφισβήτητο. 

Στον αντίποδα, η Σουηδία πειραματίζεται στην εφαρμογή νέου μοντέλου εργασίας, που θέλει τους εργαζόμενους να απασχολούνται 6 ώρες ημερησίως, με επιτυχή αποτελέσματα για την οικονομία και την κερδοφορία των επιχειρήσεων. 

Πώς μπορούμε να ανατρέψουμε αυτή την πραγματικότητα ? 

Όχι πάντως με ευχολόγια και παραινέσεις προς τους «κακούς « εργοδότες. 

Στην προκειμένη περίπτωση απαιτούνται σοβαροί χειρισμοί από την Πολιτεία και τα συναρμόδια Υπουργεία, έτσι ώστε να διασφαλίζεται η τήρηση της εργατικής νομοθεσίας ταυτόχρονα με τη βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. 

- Κίνητρα και όχι αντικίνητρα προς τις επιχειρήσεις, τους εργοδότες και τους εργαζόμενους 

- Μείωση ασφαλιστικών εισφορών εργοδοτών και εργαζομένων 

- Μείωση φορολογίας επιχειρήσεων 

- Μείωση κόστους προς ΔΕΚΟ 

- Μπόνους (φορολογικές ελαφρύνσεις, ασφαλιστικές ελαφρύνσεις, περίοδο χάριτος κ.λ.π.) προς τις επιχειρήσεις που τηρούν την εργατική νομοθεσία και διατηρούν τις θέσεις εργασίας. 

- Σταθερό φορολογικό πλαίσιο και βελτίωση της ανταγωνιστικότητας. 

- Αναπτυξιακή πολιτική με στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας, την απορρόφηση περισσότερων ατόμων στην αγορά εργασίας, τον υγιή ανταγωνισμό και την μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων. 

- Κίνητρα για τη δημιουργία παιδικών σταθμών εντός των επιχειρήσεων και χώρων ψυχαγωγίας και σωματικής άσκησης των εργαζομένων. 

- Κίνητρα προς τους εργαζόμενους (αμοιβή με ποσοστά επί του τζίρου, μπόνους, επιπλέον ημέρες ανάπαυσης, ιδιωτική ασφαλιστική κάλυψη, κ.λ.π.) για την ενίσχυση της παραγωγικότητας, την μείωση του κόστους εργασιών και την αύξηση των κερδών. 

- Αλλαγή εργασιακού μοντέλου (λιγότερες ώρες εργασίας με αντίστοιχη αύξηση της παραγωγικότητας). 

- Πάταξη της γραφειοκρατίας και αλλαγή της νοοτροπίας στο δημόσιο τομέα, με την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων ως προς την αντιμετώπιση των εργοδοτών και επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα. 

- Το σύνθημα για τον εκσυγχρονισμό των δημοσίων υπηρεσιών και την εκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων ως προς την εξυπηρέτηση του πολίτη και των επιχειρήσεων είναι « You pay my salary «. 

Αυτή τη νοοτροπία πρέπει να προωθήσουμε στον δημόσιο τομέα, εάν πραγματικά θέλουμε να τον αλλάξουμε, προς όφελος των πολιτών και της οικονομίας. 

-Απενοχοποίηση του «επιχειρείν». 

Χαρούμενοι και καλά αμειβόμενοι εργαζόμενοι σε συνάρτηση με ένα σταθερό φορολογικό και ασφαλιστικό πλαίσιο και ένα υγιές επιχειρηματικό περιβάλλον είναι το μυστικό της αύξησης της παραγωγικότητας και της κερδοφορίας. 

Ευαγγελία Μιμίκου 
Δικηγόρος Παρ’Αρείω Πάγω 
Χαλκίδα

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...