Πέμπτη 17 Μαΐου 2018

Τα βουνά της Εύβοιας είναι για εμάς και οχι για την ανεξέλεγκτη εγκατάσταση Ανεμογεννητριών

Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας που όχι μόνο βλέπουν τον τόπο τους να καταστρέφεται αλλά κάθε μέρα που περνά γίνονται ξένοι στο σπίτι τους

ΕΟΣ ΧΑΛΚΙΔΑΣ - Εξωραϊστικός Περιβαλλοντικός Πολιτιστικός Σύλλογος Κανήθου - ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΔΑΣΟΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ & ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ ΚΥΜΗΣ - Περιβαλλοντικός Σύλλογος Ερέτριας "Αχινός" - Ιατρός Μπαραμπούτης Νικολάος - Σύλλογος Ενεργών Πολιτών Δήμου Ερέτριας "H ΜΕΔΟΥΣΑ" – ομάδα ΠΕΡΠΑΤΩΝΤΑΣ ΣΤΑ ΑΓΝΩΣΤΑ ΜΟΝΟΠΑΤΙΑ ΓΥΡΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΜΗ

Εδώ και χρόνια στο νησί μας έχουν δημιουργηθεί πολλά αιολικά πάρκα στα πλαίσια της ευρωπαϊκής και ελληνικής πολιτικής και οικονομικής επιλογής για προώθηση των
ΑΠΕ.


Χωρίς να μπαίνουμε στην ουσία της υπόθεσης της υπέρμετρης ανάπτυξης των ΑΠΕ, δηλαδή κατά πόσον αυτό όντως προστατεύει ουσιαστικά και μακροπρόθεσμα το περιβάλλον και κατά πόσον μας επιβαρύνει υπέρμετρα ως καταναλωτές και πολίτες, επισημαίνουμε τα πιο κάτω ζητήματα που θεωρούμε ότι έχουν τεράστια σημασία και πρέπει όλοι να τα έχουν στο νου τους όταν συζητούν, προβληματίζονται και αποφασίζουν για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων, ΑΠΕ κλπ.

1) Το διοξείδιο του άνθρακα είναι ένα αέριο που ούτως ή άλλως υπάρχει στην γήινη ατμόσφαιρα και πρέπει να υπάρχει για να μπορεί ο πλανήτης να είναι βιώσιμος. Στα πλαίσια φυσιολογικής λειτουργίας της Γης και για όσα εκατομμύρια χρόνια υπάρχει ζωή το CO2 το δεσμεύουν τα δάση και οι ωκεανοί του πλανήτη. 

Κάθε δάσος που χάνεται με οποιοδήποτε τρόπο σημαίνει δύο πράγματα: α) ότι το δεσμευμένο από αιώνες CO2 που υπάρχει σε αυτό αποδεσμεύεται στη γήινη ατμόσφαιρα και β) ότι στο μέλλον θα χαθεί η ωφέλεια που θα μας παρείχε από την δέσμευση περισσότερου CO2 (αλλά και από το Οξυγόνο που τα φυτά με τη φωτοσύνθεση μας χαρίζουν).

2) Καμία ανθρώπινη κατασκευή δεν δεσμεύει CO2, τουλάχιστον μέχρι σήμερα. Φυσικά και τα αιολικά πάρκα δεν δεσμεύουν σε καμία περίπτωση CO2. To όφελος από την συνολική ύπαρξη τους (κατασκευή, λειτουργία κλπ) είναι ιδιαίτερα αμφισβητήσιμο.

3) Κάθε ασύνετη παρέμβαση στα δάση και τα βουνά σε μία χώρα όπως η Ελλάδα αυξάνει ακόμη περισσότερο δύο από τους μεγάλους κινδύνους που αντιμετωπίζουμε: την ερημοποίηση των εδαφών μας εξαιτίας της απώλειας του χώματος και την μείωση των υδάτων (λόγω μείωσης των βροχοπτώσεων και του συγκρατούμενου νερού κατά την φυσική ροή του).

4) Τα βουνά της πατρίδας μας και τα βουνά της Εύβοιας είναι για εμάς τόποι γεμάτοι ομορφιά, ιστορία και τεράστια οικοσυστημική αξία (στο νησί μας υπάρχουν περίπου 1500 διαφορετικά είδη φυτών, σχεδόν όσα σε ολόκληρη την Αγγλία). Τα σεβάστηκαν οι αιώνες και οι κατακτητές, τα τραγούδησαν τα δημοτικά μας τραγούδια και σήμερα τα επισκέπτονται φυσιολάτρες, ορειβάτες, τουρίστες. 

Δίνουν ζωή σε κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αγρότες και πλήθος άλλο ανθρώπων. Αυτά τα βουνά δεν μπορεί σήμερα να καταστρέφονται στο όνομα της “πράσινης” ανάπτυξης. Ούτε μπορούμε να επιτρέψουμε στο όνομα της κλιματικής αλλαγής να αλλοιώσουμε ανεπανόρθωτα το φυσικό μας περιβάλλον.

5) Οι πολλών δεκάδων χιλιομέτρων δρόμοι που δημιουργούνται για τα αιολικά πάρκα, η κοπή των δασών, η εκρίζωση των θαμνοτόπων, οι εκβραχισμοί και τα εκρηκτικά, τα τεράστια μηχανήματα, η ισοπέδωση και το τσιμεντάρισμα εκατοντάδων στρεμμάτων για την στήριξη κολοσσιαίων ανεμογεννητριών και στην συνέχεια τα δίκτυα ηλεκτροφόρων καλωδίων που απλώνονται σαν τεράστια δίχτυα αράχνης, όλα αυτά καμία σχέση δεν έχουν με την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, με τις αρχές της αειφορίας και της βιωσιμότητας. 

Όλα αυτά είναι βαριές βιομηχανικές δραστηριότητες και η θέση τους δεν είναι πάνω στα βουνά της Ελλάδας και της Εύβοιας.

6) Η επιβάρυνση του νησιού μας είναι η μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Ο αριθμός αιολικών πάρκων και ανεμογεννητριών στην Νότια Εύβοια ο μεγαλύτερος στην Ευρώπη. Αυτό δεν μπορεί να συνεχισθεί γιατί στο τέλος αυτό που θα έχουμε θα είναι ένας τόπος κατεστραμμένος και ακατάλληλος για τους κατοίκους του, τόσο από πλευράς οικονομικής, όσο και από πλευράς υγείας και φυσικά και αισθητικής.

7) Ζητούμε λοιπόν από όλους τους αρμόδιους φορείς, την κεντρική κυβέρνηση και πολύ περισσότερο όλους τους εκπροσώπους της τοπικής αυτοδιοίκησης να σεβαστούν το φυσικό περιβάλλον του νησιού μας και να προστατεύσουν τα δάση και τα βουνά μας. 

Να εφαρμοσθεί πραγματικά η συνταγματική προστασία των δασών μας, του φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος και επίσης να αποκτήσουν ισχύ και κύρος οι ευρωπαϊκές προβλέψεις για τις περιοχές NATURA, προστασίας της ορνιθοπανίδας κλπ.

8) Δηλώνουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας στους κατοίκους της Νότιας Εύβοιας που όχι μόνο βλέπουν τον τόπο τους να καταστρέφεται αλλά κάθε μέρα που περνά γίνονται ξένοι στο σπίτι τους αφού οι εταιρείες έχουν βάλει ιδιωτική ασφάλεια στην Όχη και σε πολλές περιπτώσεις δυσκολεύουν την πρόσβαση στο βουνό.

9) Δηλώνουμε επίσης την αντίθεση μας στην εγκατάσταση των ανεμογεννητριών στο Σερβούνι Αμαρύνθου!

10) Ένα θέμα που επανέρχεται μετά από 8 χρόνια με την προσπάθεια εγκατάστασης 9 ανεμογεννητριών στις μοναδικές βουνοκορφές του πανέμορφου νησιού μας (Κοτύλαιο Όρος).

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...