Δευτέρα 21 Μαΐου 2018

Ανακοίνωση αλληλεγγύης στον αγώνα της Καρυστίας ενάντια στα αιολικά

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΤΗΣ ΟΜΑΔΑΣ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ: Αλληλεγγύη στον αγώνα των κατοίκων της Καρυστίας ενάντια στα αιολικά πάρκα

Η ομάδα πολιτών για τη διάσωση του υγροβιότοπου του Κολοβρέχτη εκφράζει τη συμπαράστασή της στον αγώνα πολιτών και φορέων της Καρύστου που αγωνίζονται για να μην μετατραπεί η περιοχή τους σε μια άγονη και άνυδρη βιομηχανική ζώνη εξαιτίας της
ανεξέλεγκτης εγκατάστασης αιολικών πάρκων. 


Οι κάτοικοι το τελευταίο διάστημα έχουν εντείνει τις κινητοποιήσεις τους ώστε να μην προχωρήσει η παραπέρα επέκταση αιολικών πάρκων, από έναν ενεργειακό σχεδιασμό τον οποίο δεν έχουν οι ίδιοι επιλέξει. 

Έναν σχεδιασμό που δεν εξυπηρετεί τις κοινωνικές ανάγκες (είναι χαρακτηριστικό ότι παρότι οι βουνοκορφές «πλημμυρίζουν» με ανεμογεννήτριες, δεν δικαιούνται καν – ακόμη και για τα μάτια του κόσμου-φτηνότερου ηλεκτρικού ρεύματος!), έναν σχεδιασμό που στοχεύει να γεμίσει τα ταμεία των ιδιωτικών εταιρειών, σχεδιασμό που επιβάλλεται με πολιτικές αποφάσεις, κατ’ εντολή των κερδοσκόπων της ενέργειας, ερήμην των πολιτών. 

Η συμπαράστασή μας στους αγώνες των κατοίκων της Νότιας δεν σημαίνει αποδοχή του κυρίαρχου ενεργειακού μοντέλου, το οποίο βασίζεται στα ορυκτά καύσιμα και πρέπει να αλλάξει ριζικά γιατί μολύνει και καταστρέφει τη φύση και την ανθρώπινη ζωή. 

Θεωρούμε επείγουσα την ανάγκη υιοθέτησης εναλλακτικών πηγών ενέργειας που θα σέβονται το φυσικό και ανθρώπινο περιβάλλον. Ασκούμε λοιπόν κριτική στην πολιτική εγκατάστασης ανεμογεννητριών στο όρος Όχη γιατί στην πραγματικότητα γίνεται με τους όρους των οικονομικών συμφερόντων τα οποία ενώ υποκριτικά επικαλούνται το περιβάλλον, στην ουσία το λεηλατούν. 

Η ενεργειακή πολιτική της χώρας θα έπρεπε να συμβαδίζει πρώτιστα με μια πολιτική εξοικονόμησης ενέργειας και ανάπτυξης οικολογικής παιδείας των πολιτών που θα συνδυάζεται με τους παραγωγικούς τομείς όπως οικολογική γεωργία, βιοκλιματική αρχιτεκτονική, ευρεία χρήση των Μαζικών Μέσων Μεταφοράς κ.λ.π., καθώς και την επιδότηση βιοτεχνιών για παραγωγή οικιακών και αγροτικών ανεμογεννητριών και φωτοβολταικων, στα πρότυπα των ηλιακών θερμοσιφώνων. 

Έχοντας ήδη κορεστεί από τη λειτουργία 352 ανεμογεννητριών εγκατεστημένων σε 34 αιολικά πάρκα, η νότια Kαρυστία και η ευρύτερη περιοχή της νότιας Εύβοιας πιέζονται να δεχτούν άμεσα επιπλέον 209 ανεμογεννήτριες που θα εγκατασταθούν σε 27 νέα αιολικά πάρκα. 

Κι όλα αυτά μέσα στην προστατευόμενη περιοχή NATURA στο όρος Όχη και την ευρύτερη περιοχή που αποτελούν ένα σπάνιο σε ομορφιά και βιοποικιλότητα κομμάτι της ελληνικής φύσης, με πολλούς ποταμούς και ρέματα, με 800 διαφορετικά είδη βοτάνων, πλούσια ορνιθοπανίδα, σπήλαια (π.χ. το σπήλαιο της Αγίας Τριάδας) και πανέμορφα φαράγγια (φαράγγι του Δημοσάρη, του Αγίου Δημητρίου κ.ά.). 

Αναρωτιόμαστε μάλιστα πώς συμβαδίζει η παραπάνω επιλογή με τις πρόσφατες τυμπανοκρουσίες του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ) περί ίδρυσης φορέα διαχείρισης περιοχών Natura στην Εύβοια; 

Τι θέση παίρνουν για το φλέγον θέμα ο Δήμος Καρυστίων, η Περιφέρεια Στερεάς Ελλάδας (γνωμοδοτεί για τις μελέτες περιβαλλοντικών επιπτώσεων) και οι εκλεγμένοι αντιπρόσωποι του νομού; Για ποιον λόγο προτιμούν τη σιωπή; 

Ο αποκλεισμός μάλιστα των κτηνοτρόφων, των μελισσοκόμων, των περιπατητών από τις περιοχές όπου σχεδιάζεται η ανάπτυξη των αιολικών πάρκων αποδεικνύει περίτρανα ότι πλέον δημιουργούνται ειδικές ζώνες εξαίρεσης και εταιρικής κυριαρχίας, όπως το βιώνουν κάτοικοι και σε άλλες περιοχές της χώρας στις οποίες επιτίθεται η «ανάπτυξη» όπως οι Σκουριές στη Χαλκιδική, όπως σχεδιάζεται να συμβεί όπου αλλού έχει προγραμματιστεί να φυτευτούν ανεξέλεγκτα ανεμογεννήτριες (Μάνη, Άγραφα, Σαμοθράκη κ.ά.). 

Κάτοικοι και φορείς παλεύουν κατά συνέπεια για την ελεύθερη πρόσβαση στη γη, το νερό, στα κοινά αγαθά, για την προστασία της φύσης και της αξιοπρέπειας τους. Και είναι ένας αγώνας που αφορά ολόκληρη την Εύβοια η οποία βιώνει τις κοινωνικές και οικολογικές επιπτώσεις της χρόνιας υποβάθμισης του περιβάλλοντος. 

ΟΜΑΔΑ ΠΟΛΙΤΩΝ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΣΩΣΗ ΤΟΥ ΥΓΡΟΒΙΟΤΟΠΟΥ ΤΟΥ ΚΟΛΟΒΡΕΧΤΗ 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...