Τρίτη 22 Μαΐου 2018

Παρέμβαση της Κούλας Βρανά στην συγκέντρωση διαμαρτυρίας για την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών

Σήμερα με την μεγάλη και ανεξέλεγκτη συγκέντρωση αιολικών πάρκων διαμορφώνεται στην περιοχή μας μια επικίνδυνη κατάσταση με ορατές πλέον τις αρνητικές συνέπειες.

Οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται δρουν σε συνθήκες Ελντοράντο. Δεν υπολογίζουν τίποτα, δε δίνουν λογαριασμό σε κανέναν. Καταστρέφουν το περιβάλλον, καταπατούν περιουσίες φτωχών ανθρώπων.

Δεν παίρνουν κανένα μέτρο προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος, αποτροπής των κινδύνων από

πλημύρες, πυρκαγιές κλπ. 

Οι κίνδυνοι για τη φετινή καλοκαιρινή περίοδο γίνονται ακόμη μεγαλύτεροι καθώς ο ΔΕΔΔΗΕ και ο ΑΔΜΗΕ δεν έχουν κάνει ακόμη τον απαραίτητο καθαρισμό των δικτύων μεταφοράς ρεύματος. 

Ακόμη, οι επιχωματώσεις και οι διανοίξεις δρόμων μέσα σε δασικές και ορεινές εκτάσεις έχουν άμεσες συνέπειες και θα έχουν στο κοντινό μέλλον ακόμη μεγαλύτερες. 


Το γεγονός πως δε λογαριάζουν κανέναν επιβεβαιώνεται και από την κατάσταση που αντιμετωπίζουν και οι εργαζόμενοι, στα έργα εγκατάστασης. Μεροκάματα από 25 και 30 ευρώ, ωράρια λάστιχο που φτάνουν και μερικές φορές ξεπερνούν το 10ωρο και αυτά σε συνθήκες βουνού. 

Η κατάσταση δεν πάει άλλο! 

Η κινητοποίηση μας στο λιμάνι της Καρύστου εμπόδισε τα σχέδια τους, τουλάχιστον προσωρινά. Δείχνει το δρόμο ενότητας και πάλης. 

Όλα αυτά γίνονται με τις πλάτες της δημοτικής αρχής που δηλώνει ότι αρμόδιος για το λιμάνι είναι ο ΟΛΝΕ και σαν άλλος Πόντιος Πιλάτος «νίπτει τας χείρας της». 

Στο αίτημα που έκανα, ως δημοτική σύμβουλος της Λαϊκής Συσπείρωσης, από τις 7-5-2018, μετά την κινητοποίηση στο λιμάνι, για έκτακτο δημοτικό συμβούλιο μέχρι σήμερα δεν έχει γίνει τίποτα. 

Αγαπητοί συμπατριώτες 

Το πραγματικό πρόβλημα είναι ότι ένα πολύτιμο αγαθό για την πρόοδο και την ευημερία των ανθρώπων, η ενέργεια, γίνεται εμπόρευμα για να κερδίζουν οι μονοπωλιακοί όμιλοι. 

Το αποτέλεσμα είναι πανάκριβο ρεύμα για το λαό και αρνητικές συνέπειες στους κατοίκους των περιοχών που κατασκευάζονται οι μονάδες παραγωγής, όπως τις βιώνουμε και εμείς εδώ. 

Εδώ θέλω να τονίσω πως δεν μπορούμε να έχουμε καμιά εμπιστοσύνη, πόσο μάλλον ελπίδα, στην ΕΕ και τα Ευρωπαϊκά Δικαστήρια. 

Με κατεύθυνση της ΕΕ έχουν καθοριστεί υψηλοί στόχοι για την εγκατάσταση αιολικών πάρκων και φωτοβολταϊκών ώστε η παραγωγή ενέργειας από της ΑΠΕ να φτάσει το 2030 στο 27%! Είναι ακριβώς η ΕΕ που, με τη σύμφωνη γνώμη των Ελληνικών Κυβερνήσεων, έχει ως στόχο την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας, την «απελευθέρωση» όπως την ονομάζουν. 

Θέλουν την πλήρη ιδιωτικοποίηση της ενέργειας για να θησαυρίζουν ακόμη περισσότερο οι μονοπωλιακοί όμιλοι του κλάδου. 

Αυτή είναι η πολυδιαφημιζόμενη ανάπτυξη που μας φέρνουν! 

Τρελά κέρδη για τους μονοπωλιακούς ομίλους, ενεργειακή φτώχεια για το λαό και σπίτια χωρίς ρεύμα. 

Συνυπεύθυνες είναι και οι δημοτικές αρχές του τόπου μας, τόσο η σημερινή του κ. Ραβιόλου, όσο και η προηγούμενη του κ. Μανώλη, που υποστηρίζουν την ανεξέλεγκτη δραστηριοποίηση αυτών των επιχειρήσεων και καθησυχάζουν τον λαό. 

Ο λαός της περιοχής πρέπει να συνεχίσει να βρίσκεται σε ετοιμότητα και οργανωμένα να απαιτήσει «ως εδώ και μη παρέκει»! 

Για το ιδιοκτησιακό 

Όσο αφορά το ιδιοκτησιακό πρόβλημα στην περιοχή μας, παρ’ ότι δεν προέκυψε τώρα, συνδέεται άμεσα με την άναρχη εγκατάσταση των αιολικών πάρκων καθώς οι εταιρίες που εγκαθιστούν τις ανεμογεννήτριες επιδιώκουν να χρησιμοποιήσουν τη γη με το μικρότερο δυνατό κόστος, επί τις ουσίας τζάμπα. 

Οι διαχρονικά χαμένοι από την υπόθεση του ιδιοκτησιακού είναι οι μικροί αγρότες και κτηνοτρόφοι της περιοχής μας. 

Την περίοδο της απελευθέρωσης της χώρας η μεγαλοϊδιοκτησία που τους εκμεταλλεύονταν, οι Οθωμανοί Πασάδες, Μπέηδες κλπ πούλησαν τα κτήματα τους στους μόνους Έλληνες που είχαν χρήματα εκείνη την εποχή, τους τσιφλικάδες. 

Έτσι το μόνο που άλλαξε ήταν η εθνικότητα του εκμεταλλευτή τους. Τώρα, η καπιταλιστική ανάπτυξη, την οποία υμνούν η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και τα άλλα αστικά κόμματα, απαιτεί η γη να συγκεντρωθεί σε λίγα χέρια και να την εκμεταλλεύονται για τα κέρδη τους οι μεγαλοεπιχειρηματίες της ενέργειας, της αγροτικής παραγωγής ή του τουρισμού. 

Γι αυτό το ΚΚΕ δε βάζει στο ίδιο τσουβάλι τους μικρούς αγροτοκτηνοτρόφους που κατέχουν ένα κομμάτι γης, μαζί με τους μεγαλοϊδιοκτήτες ή τους επίδοξους επενδυτές. 

Τους καλούμε να είναι πολύ προσεκτικοί και επιφυλακτικοί μπροστά σε αυτούς που λένε ότι θα τους λύσουν το πρόβλημα, τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και πρόσφατος τον ΣΥΡΙΖΑ, καθώς ήδη τους το έχουν τάξει πολλές φορές. Να είναι πολύ επιφυλακτικοί καθώς είναι οι ίδιοι που μας έχουν κάνει τη ζωή κόλαση με τα αντιλαϊκά μέτρα που ψηφίζουν συνεχώς για κάθε πτυχή της ζωής μας. 

Το μέλλον του μικρού αγρότη και κτηνοτρόφου σήμερα απειλείται από τους διάφορους μεγαλοεπιχειρηματίες. Τους μεγαλέμπορους που δεν του παίρνουν το γάλα και το κρέας ή το παίρνουν σε εξευτελιστικές τιμές και πληρώνουν όποτε θέλουν. Τις τράπεζες που τον απειλούν με πλειστηριασμούς και κατασχέσεις. Τώρα και από τις εταιρίες αιολικής ενέργειας, που με τις πλάτες του κράτους, επιδιώκουν να του στερήσουν τη γη από την οποία βγάζει το πενιχρό του μεροκάματο. 

Για τους παραπάνω λόγους δεν θα κουραστούμε να λέμε ότι το συμφέρον της μικρομεσαίας αγροτιάς είναι η πρόταση του ΚΚΕ που λέει ότι η γη δεν μπορεί να βρίσκεται στην εξυπηρέτηση των κερδών των μονοπωλιακών ομίλων. Η γη πρέπει να είναι κοινωνική ιδιοκτησία σε όφελος όλων και πρώτα απ’ όλα αυτών που την καλλιεργούν και ζουν από αυτή. 

Το μέλλον μικρού αγρότη και κτηνοτρόφου βρίσκεται στην συγκεντρωμένη συλλογική παραγωγή, που θα έχει σκοπό την ικανοποίηση των διατροφικών αναγκών του λαού μας, με τη στήριξη του κράτους σε αγροτικά μηχανήματα, εφόδια, φάρμακα κτηνιάτρους και εγγυημένη απορρόφηση της παραγωγής του. 

Μόνο έτσι μπορούν να ικανοποιηθούν οι ανάγκες της αγροτικής οικογένειας, μόνο έτσι μπορούν να απολαμβάνουν τον πλούτο που παράγουν. 

Μπροστά σε όλες αυτές τις εξελίξεις καλούμε τους εργαζόμενους, το λαό της Καρύστου και του Μαρμαρίου να διεκδικήσουμε από την Κυβέρνηση: 
  • Να επανεξετάσει άμεσα το σύνολο των αδειοδοτήσεων για την εγκατάσταση των αιολικών πάρκων στη Νότια Εύβοια. Να υπάρξει συνολική περιβαλλοντική μελέτη για τις επιπτώσεις στην περιοχή και όχι για κάθε ξεχωριστό αιολικό πάρκο όπως γίνεται ως τώρα. 
  • Να πάρει μέτρα για το δραστικό περιορισμό τους με κριτήριο την αντιμετώπιση όλων των αρνητικών συνεπειών που προκαλεί η ανεξέλεγκτη εγκατάσταση ανεμογεννητριών, υποσταθμών, δικτύων μεταφοράς. Βασικό μέτρο που συμβάλει σε αυτή την κατεύθυνση και απαιτείται να γίνει άμεσα είναι η υπογειοποίηση όλων των υπάρχοντων δικτύων. 
  • Να μην επιτραπεί η χρησιμοποίηση του Λιμανιού της Καρύστου για την μεταφορά ανεμογεννητριών. 
  • Να μη χρησιμοποιηθούν δυνάμεις καταστολής κατά του λαού που δικαιολογημένα αντιδρά σε αυτή την κατάσταση. 
Ο αγώνας για να έχει αποτελέσματα πρέπει να στραφεί ενάντια στις πραγματικές αιτίες, στους πραγματικούς υπεύθυνους και να διεκδικήσει: 
  • Η ενέργεια να είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα. Να αξιοποιηθεί υπέρ μιας φιλολαϊκής ανάπτυξης, για την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών με σεβασμό στο περιβάλλον και την υγεία των κατοίκων. Προϋπόθεση για αυτό είναι η μετατροπή της παραγωγής και των δικτύων μεταφοράς ενέργειας σε κοινωνική- λαϊκή περιουσία και ένταξή τους υπό ενιαίο κρατικό έλεγχο και σχεδιασμό. 
  • Μείωση της τιμής της ηλεκτρικής ενέργειας για τα εργατικά - λαϊκά νοικοκυριά, κατάργηση του πράσινου τέλους, καμιά διακοπή ρεύματος σε λαϊκά νοικοκυριά και μικρές επιχειρήσεις. 
  • Μέτρα προστασίας και αποκατάστασης του περιβάλλοντος
Τελειώνοντας θέλουμε να πούμε ότι ψηφίζουμε το ψήφισμα της συντονιστικής επιτροπής φορέων 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...