Δευτέρα 19 Φεβρουαρίου 2018

Έρχονται αναδρομικά χαράτσια για το Κτηματολόγιο

Τα «ραβασάκια» σε χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν καταβάλει το τέλος κτηματογράφησης από τα πιλοτικά προγράμματα (1995-2005) θα αρχίσει να αποστέλλει τους επόμενους μήνες η Ελληνικό Κτηματολόγιο.
Οι πολίτες που υπέβαλαν δήλωση στα προγράμματα αυτά δεν κλήθηκαν μέχρι σήμερα να πληρώσουν το απαιτούμενο τέλος, κάτι που, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να γίνει σε λίγους μήνες. Πρόκειται για ποσό 35 και 20 ευρώ για κάθε δικαίωμα σε κύριους και βοηθητικούς χώρους, αντίστοιχα. Το ετεροχρονισμένο «χαράτσι» αφορά περίπου 2.000.000 ιδιοκτήτες ακινήτων. Το ίδιο διάστημα προσδιορίζεται ότι θα αρχίσει και η διαδικασία για την είσπραξη του αναλογικού τέλους, ένα τοις χιλίοις, που εκκρεμεί από την κτηματογράφηση του 2008. Σύμφωνα με υπολογισμούς, το συνολικό προβλεπόμενο έσοδο ανέρχεται σε περίπου 385.000.000 ευρώ, εκ των οποίων τα 95.000.000 ευρώ αφορούν τα μη καταβληθέντα κτηματόσημα και τα 290.000.000 ευρώ το αναλογικό τέλος.

Τα δύο προγράμματα αφορούν 8.700.000 δικαιώματα και οι ιδιοκτήτες ακινήτων θα λάβουν ηλεκτρονικό μήνυμα που θα τους ενημερώνει για την οφειλή και θα τους καλεί να προσέλθουν σε κάποια τράπεζα για να την τακτοποιήσουν. Οι ιδιοκτήτες θα μπορούν να παραλάβουν τα ειδοποιητήρια από την ιστοσελίδα της Ελληνικό Κτηματολόγιο με τους κωδικούς του TAXISnet που διαθέτουν για τον προσωπικό τους λογαριασμό στην Εφορία, για να πληρώσουν το τέλος κτηματογράφησης στις τράπεζες που συνεργάζονται με την εταιρία. Η απόφαση για την είσπραξη του τέλους κτηματογράφησης των παλιών προγραμμάτων έχει ληφθεί και απομένει να ξεκαθαρίσει πότε θα αρχίσει η αποστολή των μηνυμάτων προς τους ιδιοκτήτες ακινήτων. 

Η είσπραξη του κτηματόσημου για τα πιλοτικά προγράμματα εκκρεμεί εδώ και πολλά χρόνια, καθώς καμία κυβέρνηση δεν κίνησε τις σχετικές διαδικασίες. Πρόκειται για ακίνητα που μπήκαν στο Κτηματολόγιο στα τέλη της δεκαετίας του '90, αντιστοιχούν σε 6.700.000 και βρίσκονται σε περιοχές της Αττικής, της Θεσσαλονίκης, της Πάτρας, της Λάρισας, του Ηρακλείου και των Ιωαννίνων. Σε εκείνη την «πρώτη γενιά» κτηματογραφήσεων, που διενεργήθηκε πιλοτικά από το 1995 και χρηματοδοτήθηκε με κοινοτικά κονδύλια, δεν εισπράχθηκαν τέλη Κτηματολογίου, καθώς αυτό δεν προβλεπόταν στην τότε νομοθεσία. Την περίοδο 2001-2002 η Κομισιόν διαπίστωσε ότι η πρόοδος του Κτηματολογίου ήταν αντιστρόφως ανάλογη με τα κονδύλια που είχαν διατεθεί, κι έτσι ζήτησε την ανάκληση της χρηματοδότησης του έργου. Λίγο αργότερα αποφάσισε να «παγώσει» οποιαδήποτε οικονομική ενίσχυση του Κτηματολογίου για τη συνέχιση του έργου. Ετσι, οι νέες κτηματογραφήσεις προκηρύχθηκαν το 2007 με βασικό πόρο την καταβολή τέλους από τους πολίτες. Μεταξύ άλλων, ο νόμος Σουφλιά προέβλεπε την αναδρομική καταβολή του τέλους και από όσους εντάχθηκαν στο Κτηματολόγιο με τα πρώτα προγράμματα, προκειμένου να μην υπάρξει αδικία εις βάρος των νέων κτηματογραφήσεων.

Αναλογικό τέλος 

Την ίδια στιγμή, στις κτηματογραφήσεις που πραγματοποιήθηκαν από το 2008 και έπειτα, για τις οποίες καταβλήθηκε το κτηματόσημο των 35 ή των 20 ευρώ, αντιστοιχεί αναλογικό τέλος ίσο με το ένα τοις χιλίοις της αντικειμενικής αξίας του ακινήτου. Υπολογίζεται ότι ο αριθμός των δικαιωμάτων που συνδέονται με τα ακίνητα για τα οποία προβλέπεται αναλογικό τέλος ξεπερνά το 1.000.000. 

Το αναλογικό τέλος καταβάλλεται με την ολοκλήρωση της διαδικασίας κτηματογράφησης από τους κυρίους ή επικαρπωτές και καθορίζεται σε ποσοστό 1‰ επί της πέραν των 20.000 ευρώ αξίας του ακινήτου, που θα προκύπτει από την τιμή ζώνης, την παλαιότητα και τον όροφο. Αυτό σημαίνει πως οι ιδιοκτησίες μέχρι 20.000 ευρώ δεν θα επιβαρυνθούν με αυτό το σκέλος του τέλους κτηματογράφησης. 

Στην περίπτωση συνδικαιούχων, οι 20.000 εξαιρούνται για κάθε έναν συνδικαιούχο. Το μεταβλητό σκέλος αυτό επιμερίζεται στους τυχόν συνδικαιούχους (συγκύριος ή επικαρπωτής) και σε κάθε περίπτωση ως ανώτατο ύψος του αναλογικού αυτού σκέλους του τέλους κτηματογράφησης ορίζεται το ποσό των 900 ευρώ.

Ενοποιούνται τα υποθηκοφυλακεία, πόσο χρεώνονται τα πιστοποιητικά

Παράλληλα, με τη δημιουργία ενός ενιαίου φορέα, της Ελληνικό Κτηματολόγιο, αρχίζουν η σταδιακή κατάργηση και η ενσωμάτωση των 394 υποθηκοφυλακείων που λειτουργούν σήμερα. Ο νέος φορέας θα αποτελείται από μία κεντρική υπηρεσία, 17 κτηματολογικά γραφεία και 75 υποκαταστήματα. 

Σε αυτά τα 92 γραφεία θα περάσουν όλες οι αρμοδιότητες λειτουργίας και τήρησης του Εθνικού Κτηματολογίου, η τήρηση, η ενημέρωση και η λειτουργία του συστήματος μεταγραφών και υποθηκών. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι όλες οι συναλλαγές των πολιτών θα διενεργούνται πλέον εκεί. Για την εγγραφή κάθε δικαιοπραξίας, δικαστικής απόφασης, διοικητικής πράξης, αλλά και για τη χορήγηση αντιγράφων και πιστοποιητικών οι ενδιαφερόμενοι θα απευθύνονται στα κτηματολογικά γραφεία, με τις χρεώσεις να είναι σε κάποιες περιπτώσεις ιδιαίτερα «τσιμπημένες». Ειδικότερα:

1 Για τη χορήγηση πιστοποιητικού από τα βιβλία καταβάλλεται πάγιο τέλος 9,50 ευρώ. Οταν με την ίδια αίτηση χορηγούνται περισσότερα του ενός πιστοποιητικά για τον ίδιο τίτλο, καταβάλλεται πάγιο τέλος 6,50 ευρώ.
2 Για τη χορήγηση αντιγράφου στοιχείου από το αρχείο του κτηματολογικού γραφείου ή του υποκαταστήματός του καταβάλλεται πάγιο τέλος 9,50 ευρώ. Το τέλος του προηγούμενου εδαφίου προσαυξάνεται κατά 4,50 ευρώ για κάθε επιπλέον φύλλο.

3 Για τη χορήγηση αποσπάσματος κτηματολογικού διαγράμματος και κτηματογραφικού διαγράμματος καταβάλλεται πάγιο τέλος 15 ευρώ ή 33 ευρώ, αντίστοιχα.

4 Για την εγγραφή κάθε πράξης στα βιβλία καταβάλλεται πάγιο τέλος 12 ευρώ. Εξαιρούνται οι πράξεις: α) αγοραπωλησίας, β) ανταλλαγής, γ) διανομής, δ) εισφοράς ακινήτου σε εταιρία, ε) περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης, στ) δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται η κυριότητα λόγω έκτακτης χρησικτησίας, ζ) μίσθωσης. Για αυτές τις πράξεις καταβάλλεται πάγιο τέλος 23 ευρώ.

5 Καταβάλλεται επίσης αναλογικό τέλος ίσο με ποσοστό 5 τοις χιλίοις επί της αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος ή του ύψους του μισθώματος, για την εγγραφή των πράξεων αγοραπωλησίας, ανταλλαγής, διανομής, εισφοράς ακινήτου σε εταιρία, περίληψης κατακυρωτικής έκθεσης, δικαστικής απόφασης με την οποία αναγνωρίζεται η κυριότητα λόγω έκτακτης χρησικτησίας και μίσθωσης. Αναλογικό τέλος ίσο με ποσοστό 8‰ επί της αξίας του ακινήτου ή του δικαιώματος θα καταβάλλεται (εκτός από το πάγιο τέλος των 23 ευρώ) για την εγγραφή των πράξεων προικοσυμφώνου ή γονικής παροχής, δωρεάς εν ζωή ή αιτία θανάτου, σύστασης πραγματικής δουλείας, υποθήκης, προσημείωσης υποθήκης, κατάσχεσης, αναγγελίας απαίτησης που επέχει θέση κατάσχεσης, δήλωσης συνέχισης πλειστηριασμού.

Πηγή: Δημοκρατία (ΣΑ, 17/2/18)

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...