Τετάρτη 4 Οκτωβρίου 2017

Εκδικάστηκε η προσφυγή του ΣΠΠΕΝΚ στο ΣτΕ - Σε ένα δίμηνο- τρίμηνο η απόφαση για τα αιολικά της ENEL

Συζητήθηκε σήμερα στο ΣτΕ η προσφυγή του Συλλόγου Προστασίας Περιβάλλοντος Νότιας Καρυστίας κατά της ΕΝΕL, για το ''πάγωμα'' εργασιών των οκτώ αιολικών σταθμών που έχει επιβάλει με απόφαση του το ανώτατο δικαστήριο  από 11 Αυγούστου:

Με προσωρινή διαταγή του Συμβουλίου της Επικρατείας, από 11 Αυγούστου είχαν διακοπεί οι εργασίες κατασκευής των οκτώ αιολικών σταθμών της εταιρίας ENEL GREEN POWER HELLAS A.E. στην ορεινή Καρυστία, μετά από σχετική αίτηση του ΣΠΠΕΝΚ, για την αποφυγή άμεσης και ανεπανόρθωτης βλάβης στα προστατευόμενα συστατικά στοιχεία της περιοχής

Σήμερα 4/10/2017 έγινε η εκδίκαση της προσφυγής του ΣΠΠΕΝΚ κατά Υπουργού περιβάλλοντος για την ακύρωση των Αποφάσεων Έγκρισης Περιβαλλοντικών Όρων που αφορά τους 8 αιολικους σταθμούς εταιρίας ENEL GREEN POWER HELLAS A.E.

Η διαδικασία ξεκίνησε με τον εισηγητή που διάβασε το ιστορικό της υπόθεσης και μετά οι δικαστές άκουσαν με τη σειρά τις αγορεύσεις των δικηγόρων. Οι δικοί μας δικηγόροι αναφέρθηκαν συνοπτικά στους λόγους ακύρωσης που όλοι βασίζονται στο ευρωπαϊκό δίκαιο για τις προστατευόμενες περιοχές και ξεχωριστά έθιξαν τις πλημμέλειες των μελετών. Από την πλευρά τους οι αντίδικοι προσπάθησαν να αναιρέσουν τους ισχυρισμούς μας και να πείσουν ότι όλα είναι σύννομα και δεν προκύπτει καμιά βλάβη.

Ο πρόεδρος έκανε κάποιες ερωτήσεις κατά τη διάρκεια των αγορεύσεων και έδωσε περιθώριο κατάθεσης των τελευταίων υπομνημάτων μέχρι τις 18/10/2017.Η τελική απόφαση του Δικαστηρίου αναμένουμε να ανακοινωθεί μέσα σε ένα δίμηνο- τρίμηνο. Επειδή οι αντίδικοι δεν έθιξαν την αναστολή των εργασιών ισχύει κατά λογική συνέπεια η διακοπή των εργασιών μέχρι να εκδοθεί η τελική απόφαση επί της προσφυγής του ΣΠΠΕΝΚ.

ο ΣΠΠΕΝΚ, στα πλαίσια των καταστατικών του σκοπών, με όσες δυνάμεις διαθέτει, αγωνίζεται για την διάσωση και ανάδειξη του φυσικού και ανθρωπογενούς περιβάλλοντος της Καρύστου. Κατά παράβαση όλων των αρχών εδαφικού/αναπτυξιακού/περιβαλλοντικού σχεδιασμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της ισχύουσας νομοθεσίας καταλύονται όλες οι οικολογικές δομές της προστατευόμενης περιοχής του δικτύου Natura εφόσον έχουν αδειοδοτηθεί ήδη πάνω από 350 ανεμογεννήτριες διαφόρων εταιριών, εντός και γύρω από τη Ζώνη Ειδικής Προστασίας και την Ειδική Ζώνη Διατήρησης της Φύσης. Την περιβαλλοντική υποβάθμιση/καταστροφή θα συμπληρώσει η κατασκευή εναερίου και υπόγειου δικτύου υψηλής τάσης μέσα στην περιοχή του όρους Όχη και πέντε υποσταθμών αποκλειστικά για τους αιολικούς σταθμούς.

Ο αγώνας συνεχίζεται... 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...