Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου 2017

Ποιός μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά;

Άρθρο του Τομεάρχη Επαγγελματιών της ΝΟ.Δ.Ε. Ευβοίας, κ. Σπύρου Γεροντίτη για την επιχειρηματικότητα, με αφορμή την ομιλία του προέδρου κ. Κυριάκου Μητσοτάκη στη ΔΕΘ

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, στην ομιλία του στη ΔΕΘ αναφέρθηκε σε τρείς βασικές προϋποθέσεις για την βελτίωση του επιχειρηματικού κλίματος στη χώρα μας. Η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας, αλλά
και της κοινωνίας, χρειάζεται νέες επενδύσεις, νέες επιχειρήσεις, νέες και καλύτερα αμειβόμενες θέσεις εργασίας. 

Τα παραπάνω έχουν τα εξής προαπαιτούμενα: (1) μείωση της φορολογίας, (2) ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά και (3) βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος, που τελικά θα οδηγήσουν στην προώθηση ενός εθνικού σχεδίου παραγωγικών μεταρρυθμίσεων.


Μείωση της φορολογίας

Η κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας θα προωθήσει τολμηρή μεταρρύθμιση με νέο, απλό, σταθερό για μια 5ετία, φορολογικό νόμο, με μείωση της φορολογίας στις επιχειρήσεις από το 29% στο 20%, μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 30% μέσα σε 2 χρόνια, μείωση του φόρου στα μερίσματα στο 5% και αύξηση του ορίου για υποβολή Φ.Π.Α. στις 25.000 ευρώ, με υπεραποσβέσεις για επενδύσεις κεφαλαίου, μεταφορά φορολογικών ζημιών για περίοδο 10 ετών, φορολογικά κίνητρα για επενδύσεις σε έρευνα και καινοτομία, όπως και επιπλέον μείωση φορολογίας ανάλογα με τις νέες θέσεις εργασίας. 

Επίσης σε δεύτερο χρόνο κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης και κατάληξη σε 2 συντελεστές Φ.Π.Α. 11% και 22%.

Για την αγορά ακινήτων, αναστολή του Φ.Π.Α. στην οικοδομική δραστηριότητα για 3 χρόνια και έκπτωση φόρου ίση με το 40% της δαπάνης κυρίως για ενεργειακή αναβάθμιση, συντήρηση και αξιοποίηση υφιστάμενων κατοικιών ως κίνητρο ανακαίνισης του αποθέματος των παλιών ακινήτων. Να σημειωθεί ότι οι μειώσεις συνοδεύονται με ισόποσες περικοπές δαπανών, έτσι ώστε το συνολικό αποτύπωμα να είναι ουδέτερο.

Ενίσχυση της ρευστότητας στην αγορά

Το ζητούμενο είναι η καλύτερη αξιοποίηση των ευρωπαϊκών πόρων, η γρήγορη εξόφληση των ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και η αποκατάσταση της ρευστότητας από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα στην πραγματική οικονομία. Κλειδί αποτελεί το ζήτημα του ιδιωτικού χρέους και των «κόκκινων» δανείων ώστε οι τράπεζες να εκκαθαρίσουν το χαρτοφυλάκιό τους. 

Προτείνεται ο Πτωχευτικός Κώδικας να παρέχει ουσιαστική «δεύτερη ευκαιρία» και η επιχειρηματική αποτυχία να μην οδηγεί νομοτελειακά σε αποκλεισμό από την οικονομική δραστηριότητα. Παράλληλα εισάγεται το λευκό μητρώο επιχειρήσεων, προσφέροντας κίνητρα ως επιβράβευση της συνέπειας αλλά και της τήρησης των νόμων από μέρους τους.

Βελτίωση του επενδυτικού περιβάλλοντος

Η βελτίωση ξεκινά με την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης, καθώς κάθε δημόσια Αρχή θα έχει αποκλειστική προθεσμία για την άσκηση της αρμοδιότητάς της και κατόπιν αυτή θα ασκείται σε επίπεδο Υφυπουργού χωρίς πλέον καθυστερήσεις με άμεση προτεραιότητα των εκκρεμών υποθέσεων υλοποίησης μεγάλων επενδύσεων. 

Παράλληλα, θα γίνεται εκδίκαση με τη μέγιστη δυνατή ταχύτητα υποθέσεων που αφορούν μεγάλες στρατηγικές επενδύσεις όπου υπάρχει δικαστική εμπλοκή. 

Βελτιώνεται το χωροταξικό και πολεοδομικό πλαίσιο που καθορίζει τις οικονομικές δραστηριότητες με τις χρήσεις γης να διακρίνονται πλέον σε 4 βασικές κατηγορίες και απλοποίηση της κατηγοριοποίησης των βιομηχανικών δραστηριοτήτων με βάση τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις και όχι το επίπεδο όχλησης. 

Όλα τα παραπάνω έχουν στόχο τα επόμενα 6 με 7 χρόνια να έχουμε 100 δις ευρώ επενδύσεις, για να μπορέσουμε να φτάσουμε στον μέσο όρο της Ε.Ε.

Το εθνικό σχέδιο παραγωγικών μεταρρυθμίσεων αφορά όλους τους τομείς της οικονομίας που βρίσκουν έδαφος και στον Νομό μας:

Από τον πρωτογενή τομέα, όπου προωθούνται με κάθε τρόπο τα νέα συνεργατικά σχήματα παραγωγών που θα διέπονται από αυστηρά επιχειρηματικά κριτήρια και θα διεκδικούν θέση για τα προϊόντα μας στις αγορές του εσωτερικού και του εξωτερικού, ενώ η καλύτερη πρόσβαση σε ρευστότητα θα τους δίνει τη δυνατότητα να πολλαπλασιάσουν την παραγωγικότητά τους και τις εξαγωγές τους. 

Από τον τομέα του τουρισμού, όπου εκτός από την προώθηση των μεγάλων επενδύσεων προτάσσεται ιδιαίτερα η «δεύτερη κατοικία» προσφέροντας φορολογικά κίνητρα σε όσους ξένους επιλέξουν την Ελλάδα ως τόπο φορολογικής κατοικίας, υπό την προϋπόθεση ότι έχουν αποκτήσει ακίνητη περιουσία στη χώρα μας, όπως έχουν κάνει όλες οι χώρες του ευρωπαϊκού νότου. 

Από την παιδεία, όπου τα ιδιωτικά πανεπιστήμια μπορούν όχι μόνο να προσφέρουν εξειδικευμένη γνώση προσαρμοσμένη στις σύγχρονες ανάγκες μας, αλλά και να γίνουν ταυτόχρονα το μέσο για να αντιστραφεί η ροή του συναλλάγματος που αποστραγγίζει πολλές Ελληνικές οικογένειες τα τελευταία 30 χρόνια. 

Από τις υποδομές και υπηρεσίες, όπου παίρνουμε θέση υπέρ της παραχώρησης περισσότερων λειτουργιών στον ιδιωτικό τομέα μέσω ΣΔΙΤ. 

Από τη μεταποίηση, όπου το ζητούμενο είναι μια επιχειρηματικότητας που στοχεύει στις αγορές, όχι στις επιδοτήσεις και τις κρατικές προμήθειες, που βασίζεται στην καινοτομία και στην κατάκτηση νέων αγορών και όχι στη στενότερη γνωριμία με την εκάστοτε εξουσία.

Ποιος μπορεί να πάει τη χώρα μπροστά; Ποιος μπορεί να χτίσει μια Ελλάδα με ευκαιρίες για τους πολλούς; Ποιος είναι ικανός να πραγματοποιήσει τα παραπάνω ώστε να κλείσει επιτέλους η ‘’περίοδος της αυταπάτης’’ που διανύουμε; 

Αναμφίβολα, η Νέα Δημοκρατία και ο Κυριάκος Μητσοτάκης αποτελούν την μοναδική λύση. Υπάρχει η πολιτική βούληση, η κοινωνική αποδοχή και επιδοκιμασία, και επιτέλους γίνεται άνοιγμα και σε ιδέες και προτάσεις, αλλά και σε νέα πρόσωπα που μπορούν να φέρουν τη δική τους πολλαπλασιαστική δυναμική. 

Το ανοιχτό Μητρώο Στελεχών είναι ένα κάλεσμα σε καινούρια στελέχη, σε ανθρώπους ικανούς, που διστάζουν, που έχουν μια άλλη καριέρα, που πρέπει όμως να πεισθούν να υποστηρίξουν ενεργά τη συλλογική προσπάθεια, παραμερίζοντας την καχυποψία απέναντι στην πολιτική. 

Η Νέα Δημοκρατία είναι η παράταξη που δίνει έμπρακτα ευκαιρίες σε νέους ανθρώπους, ένας σύγχρονος πολιτικός οργανισμός, ο οποίος παράγει καινοτόμες και τολμηρές λύσεις σε πραγματικά προβλήματα. 

Το αξίζουμε όλοι μας και το οφείλουμε στα παιδιά μας.

Σπύρος Γεροντίτης
Τομεάρχης Εμπόρων, Βιοτεχνών και Επαγγελματιών ΝΟ.Δ.Ε. Ευβοίας

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...