Δευτέρα 18 Σεπτεμβρίου 2017

Η ΚΟ Καρύστου του ΚΚΕ για το θάνατο του Χρήστου Καλιόρη

Με θλίψη πληροφορηθήκαμε σήμερα το θάνατο το σ. Χρήστου Καλιόρη, μέλους του ΚΚΕ, αγωνιστή της ΕΑΜικής αντίστασης που γεννήθηκε στο Κατσαρώνι Καρύστου το 1922.

Ο σύντροφος Χρήστος Καλιόρης έφυγε πλήρης ημερών αφήνοντας ως παρακαταθήκη στο ΚΚΕ και στο εργατικό-λαϊκό κίνημα την 76χρονη αγωνιστική πορεία του ως μέλος του ΚΚΕ. Ιδιαίτερα μας εμπνέει και μας δίνει δύναμη η αλύγιστη στάση του τα 24 χρόνια που πέρασε στις φυλακές και τις εξορίες.

Η Κομματική Οργάνωση Καρύστου του ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά της συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Παραθέτουμε την Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ για το θάνατο του σ. Χρήστου Καλιόρη:

«Το ΚΚΕ αποχαιρετά το σ. Χρήστο Καλιόρη, ο οποίος έφυγε από τη ζωή σε ηλικία 95 ετών.

Ο σ. Χρήστος Καλιόρης γεννήθηκε το Μάη του 1922. Από νωρίς μπήκε στη βιοπάλη, σε ηλικία 13 ετών δούλευε ήδη σε φούρνο στην Αθήνα. Ο πατέρας του Δημήτρης Καλιόρης ήταν αγρότης κι εργάτης για πολλά χρόνια στη Γαλλική Εταιρεία στα Μεταλλεία Λαυρίου.

Το Φλεβάρη του 1941, σε ηλικία 19 ετών, οργανώθηκε στο ΚΚΕ. Στα χρόνια της κατοχής έδρασε ως μέλος του Κόμματος μέσα από το ΕΑΜ και τον ΕΛΑΣ. Στον ΕΛΑΣ είχε διάφορα πόστα, διατέλεσε μέχρι καπετάνιος λόχου. Επίσης, υπήρξε από τα πρώτα μέλη της ηρωικής Οργάνωσης Προστασίας Λαϊκών Αγωνιστών. Με την απελευθέρωση ήταν υπεύθυνος του τμήματος Αγίου Δημητρίου (Μπραχαμίου). 

Πήρε μέρος στα Δεκεμβριανά και συνελήφθη από τους Άγγλους. Οδηγήθηκε στην εξορία στην Ελ Ντάμπα. Επέστρεψε με τη συμφωνία της Βάρκιζας, οπότε και δούλεψε μέσα από τις Οργανώσεις των Αρτεργατών. Το 1946 εκλέχτηκε οργανωτικός γραμματέας στο γραφείο της ΚΟΒ και μέλος της Α' Εργατικής Αχτίδας, ενώ ήταν επίσης Γενικός Γραμματέας στο σωματείο σιμιτεργατών και αντιπρόσωπος στο ΕΚΑ.

Ο σ. Χρήστος Καλιόρης πέρασε από τρεις δίκες στη μία εκ των οποίων καταδικάστηκε σε θάνατο για την πολιτική του δράση. Φυλακίστηκε μέχρι το 1964 στις φυλακές της Κέρκυρας.

Αποφυλακίστηκε και το διάστημα 1964-1967 δουλεύει σε διάφορες χρεώσεις στην ΕΔΑ. Με την εγκαθίδρυση της δικτατορίας τον Απρίλη του 1967 φυλακίζεται ξανά και εξορίζεται από το 1967 ως το 1971 στη Γυάρο κι έπειτα στη Λέρο, στο Λακκί και το Παρθένι. 

Στις φυλακές και τις εξορίες στάθηκε αλύγιστος, είχε καθοδηγητικό ρόλο στην οργάνωση της ζωής στη φυλακή, στοιχείο κρίσιμο για την αντοχή των κομμουνιστών. Ήταν μέλος γραφείου και αντιπρόσωπος αχτίδας στις φυλακές της Κέρκυρας.

Με τη μεταπολίτευση συνεχίζει τη δραστήρια δράση του μέσα από τις γραμμές του Κόμματος αναλαμβάνοντας θέσεις ευθύνης. Παράλληλα, διετέλεσε Πρόεδρος του παραρτήματος ΠΕΑΕΑ - ΔΣΕ Κορυδαλλού.

Ο σ. Χρήστος Καλιόρης ήταν πάντα παρών στις μάχες που έδινε το Kόμμα, τον χαρακτήριζε η σεμνότητα και με την αταλάντευτη στάση του αποτέλεσε το παράδειγμα για τις νεότερες γενιές κομμουνιστών.

Το ΚΚΕ εκφράζει τα θερμά του συλλυπητήρια στην οικογένειά του.

Η κηδεία του θα γίνει την Τρίτη 19 Σεπτέμβρη 2017, στις 3 μ.μ., στο 3ο Νεκροταφείο και θα είναι πολιτική».

Κάρυστος, 18 Σεπτέμβρη 2017
Κ.Ο. Καρύστου του ΚΚΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...