Τετάρτη 16 Αυγούστου 2017

Η ENEL «στήνει» το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο στον Καφηρέα με διπλές επιδοτήσεις και ειδική νομοθεσία

Ο διαπλεκόμενος ΣΥΡΙΖΑ και τα αιολικά της ENEL. Μια ιστορία διασπάθισης δημοσίου χρήματος...

Μια από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις των τελευταίων ετών, μπήκε μπροστά από τον περασμένο Ιούνιο, με την Ιταλική εταιρεία που αναπτύσσει το έργο να πλέκει το εγκώμιο της κυβέρνησης για τη συμβολή της στην υλοποίηση του έργου. Πρόκειται για την ιταλική Enel η οποία ξεκίνησε την κατασκευή του μεγαλύτερου και πιο πολύπλοκου αιολικού συμπλέγματος πάρκων στον Καφηρέα στην Εύβοια, με συνολική ισχύ 167 MW και συνολικό ύψος επένδυσης τα 300 εκατ. ευρώ.

Για να ξεκινήσει το έργο πάντως καθοριστική στάθηκε η απόφαση της κυβέρνησης να δώσει συγκεκριμένες χρονικές παρατάσεις - κάποιες εκ των οποίων αφορούσαν ειδικά στο συγκεκριμένο έργο - προκειμένου να μη χαθεί η σύμβαση για την εγγυημένη τιμή αποπληρωμής της πράσινης ενέργειας που θα παράγεται.

Πληροφορίες μάλιστα αναφέρουν ότι η ιταλική εταιρεία που είναι διεθνής κολοσσός και μια από τις μεγαλύτερες στον κόσμο στον τομέα της ανανεώσιμης ενέργειας έχει απευθυνθεί στην κυβέρνηση προκειμένου να πραγματοποιήσει το Σεπτέμβριο ειδική τελετή εγκαινίων για την έναρξη της επένδυσης.

Το πάρκο

Το έργο που ξεκίνησε να κατασκευάζεται στις 28 Ιουνίου, αναπτύσσεται από τη θυγατρική της Enel, Enel Green Power Hellas, στη νότια Εύβοια κοντά στην περιοχή Καφηρέας στο δήμο Καρύστου. Πρόκειται να ολοκληρωθεί στο πρώτο εξάμηνο του 2019 και θα αποτελεί το μεγαλύτερο αιολικό πάρκο της χώρας, με παραγωγή 483GWh ετησίως, ποσότητα ικανή να καλύψει τις ανάγκες 129 χιλιάδων νοικοκυριών και η οποία θα οδηγεί στην αποφυγή εκπομπής 433 χιλιάδων τόνων CO2 ετησίως. Σημειώνεται ότι το έργο θα συνοδεύεται με υποβρύχια διασύνδεση 150 kV που θα μεταφέρει την ενέργεια στο ηπειρωτικό σύστημα.

Η εταιρεία λειτουργεί ήδη δύο πάρκα ισχύος 7,5 και 9 MW στην Κάρυστο, ενώ συνολικά στη χώρα διαθέτει έργα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (αιολικά, φωτοβολταϊκά και υδροηλεκτρικά) ισχύος 308MW.

Τέλος να σημειωθεί ότι το έργο συνοδεύεται με 20ετή σύμβαση (PPA) για την αγορά από το λειτουργό της αγοράς ΛΑΓΗΕ της παραγόμενης από το πάρκο ενέργειας σε εγγυημένη τιμή πώλησης (feed in tariff).

Η έναρξη κατασκευής του έργου, που εκκρεμούσε πάνω από 3 χρόνια έχοντας περάσει από αρκετά στάδια αβεβαιότητας, ιδιαίτερα όταν υπήρχε αβεβαιότητα στην ελληνική αγορά και οι επενδυτές δεν αποφάσιζαν ακόμη να ρισκάρουν μια τόσο μεγάλη επένδυση, κατέστη εφικτή εξαιτίας των ειδικών νομοθετικών παρατάσεων που δόθηκαν σε επενδυτές που ήθελαν να ξεκινήσουν αιολικές επενδύσεις, που είχαν εξασφαλίσει συμβάσεις με βάση το προηγούμενο καθεστώς αποπληρωμής (feed in tariff) το οποίο έχει τροποποιηθεί. Ωστόσο λόγω διαφόρων προβλημάτων (καθυστερήσεις στις αδειοδοτήσεις, δυσκολίες στην εξασφάλιση χρηματοδότησης, περιβάλλον αβεβαιότητας) οι επενδύσεις αυτές δεν ξεκίνησαν εντός των χρονικών ορίων που όριζε ο νόμος. Δόθηκαν λοιπόν κάποιες παρατάσεις και μεταξύ των έργων που επωφελήθηκαν ήταν και το έργο της Enel.




8 σχόλια:

  1. 300 εκ επένδυση στην Ελλάδα... Δεν φτάνει που βάζουν λεφτά σε μια χώρα με τεράστιο ρίσκο, τα ακούν και από επάνω... Έτσι έτσι... Είναι ωραίο να μοιράζεσαι τη φτώχεια...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ζαχος Χατζηνικολης17 Αυγούστου 2017 στις 7:44 π.μ.

    Τι οφελειται σπο τα 300 εκατομμυρια ,επιδοτουμενα,ο τοπος μας ;Αυτο να μας πεις .Και σταματηστε την ανωνυμια επιτελους .

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εσύ γιατί απαντας ανώνυμα?

      Διαγραφή
    2. Ζαχος Χατζηνικολης17 Αυγούστου 2017 στις 9:08 μ.μ.

      Δεν ξερεις αναγνωση;

      Διαγραφή
    3. Ζαχό είσαι ιδιοκτήτης γής; Σε ποιό σημείο αν επιτρέπεται;

      Διαγραφή
  3. Για να δούμε τι θα κάνει ο ΣΠΕΝΚ και με την rf.
    http://www.worldenergynews.gr/index.php/ανανεώσιμες/item/12456-«prasino-fws»-apo-ypen-sto-project-anaptyxhs-11-aiolikwn-parkwn-225-mw-sthn-karysto

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Εδώ υπάρχει ανώνυμος κόσμος που απαντά με δόλο.
    Τί υποκρύπτουν;
    Τί περιμένουν από τα Αιολικά και τις Ξένες εταιρείες;
    Είναι Έλληνες ; Είναι ξένοι;
    Ζάχο και όλοι εσείς μην απαντάτε σε ανώνυμα κακοήθοι σχόλια.
    Προσπαθούν να μας αποσυντονήσουν, να μας αποδυναμόσουν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Δυστυχως σε τουτο τον τοπο,οταν το προβλημα ειναι του αλλου λεμε εξυπναδες ,οταν ειναι διπλα μας και μας δημιουργει προβληματα,οπως θορυβο,αλλιωση τοπιου,αντιαισθητικοτητα που σε κανουν να μην θελεις τον τοπο σου,τοτε αντιδρουμε,αλλα θελει μαζικοτητα που στην προκειμενη δεν φαινεται.Δυστυχως αυτο ειναι η αρχη μετατροπης του χαρακτηρα της περιοχης μας,απο τουριστκης-αγροκτηνοτροφικης σε βιομηχανικη ,με καθε λογης μολινση και σχεδον μηδεν απασχοληση απο τους ντοπιους.Λοιπον ας συνεχισουν να δινουν τα κτηματα τους οι μαγκες,αλλα να ξερουν οτι η φακα επεται(ολα δασικα)και επιστροφη ολων οσων εχουν λαβει και με τοκους.Ξυπνατε ρεεεεεεε,εμεις οι αλλοι δεν φταιμε σε τιποτα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...