Τετάρτη, 9 Αυγούστου 2017

Λιγνίτης ή Αιολικά: Ένα κατασκευασμένο δίλημμα! Καλημέρα κ. Δήμαρχε


ʻʻΤο πανηγύρι στο κλειστό Γυμναστήριο Μώρου...  Το Δημαρχείο που βάφτηκε με χρήματα από Εταιρεία Ανεμογεννητριών.... Ποια εταιρεία κρύβεται πίσω από την ΔΩΡΕΑ  ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ... Ποια ΕΤΑΙΡΕΙΑ χάρισε ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ βαρέος τύπου..... Λιγνίτης ή Αιολικά: Ένα κατασκευασμένο δίλημμα!..ʼʼ

1.Δεν υπάρχει κανείς που να μη θέλει την απεξάρτηση από το λιγνίτη. Μαζί του κι εμείς. Όμως πρέπει να μας προβληματίσει το γεγονός ότι σχεδόν αποκλειστικός μας προμηθευτής σε αιολικά, η Γερμανία, δεν έχει μειώσει στο ελάχιστο την παραγωγή λιγνίτη. Η στοχαστική -τυχαία- αιολική ενέργεια μόνο επικουρικά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και δεν μειώνει την εξάρτηση από το λιγνίτη. Όταν δεν φυσάει, όταν φυσάει λίγο ή όταν φυσάει πολύ οι ανεμογεννήτριες δεν δουλεύουν.


Το να θεωρεί κανείς την αιολική ενέργεια ασφαλή λύση για το ενεργειακό πρόβλημα ισοδυναμεί με το να θεωρεί την επιστροφή στα ιστιοφόρα, ρεαλιστική λύση για τη σύγχρονη ναυσιπλοΐα! Και εμείς αυτό το θεωρούμε πριμιτιβισμό.

2. Σχετικά με την «πράσινη ανάπτυξη» είναι ανακριβής ο ισχυρισμός ότι «είμαστε υποχρεωμένοι να βάλουμε β-ΑΠΕ, το οποίο απαιτεί η Ευρώπη για να πιάσουμε το 2020 το στόχο του 20%». 

Ο εθνικός στόχος για το 2020 είναι το 18% και μάλλον τον έχουμε ήδη ξεπεράσει, όταν άλλες, πλουσιότερες χώρες όπως το Λουξεμβούργο, η Γαλλία, το Βέλγιο και η Γερμανία (!) που μας τα μοσχοπουλάει, είναι πολύ πίσω. Και δεν συμμερίζονται την ανησυχία και τη βιασύνη μας να αγοράσουμε τα περισσότερα αιολικά στην Ευρώπη (ναι εμείς είμαστε αυτοί!).

3. Το ρεύμα που παράγεται από τα αιολικά πάρκα δεν σκοπεύει στην κάλυψη των τοπικών αναγκών, αλλά πωλείται στη ΔΕΗ και εισέρχεται γενικά στο δίκτυό της. Επιπλέον, δεν προβλέπεται η απομάκρυνση των γιγαντοκατασκευών μετά το πέρας λειτουργίας τους (περίπου 15 χρόνια).

4. Η κατασκευή βιομηχανικών αιολικών πάρκων έχει υπαχθεί στον ν. 3299/04 ο οποίος τις επιδοτεί έως και για το 100% του έργου, ενώ εξασφαλίζει στους «επενδυτές» σταθερή εγγυημένη τιμή 87,5 ευρώ ανά Μεγαβατώρα για 25 χρόνια (ν. 3851/2010). Εύκολα αντιλαμβάνεται κανείς ποιος επιβαρύνεται με αυτό το κόστος. 

Να σημειώσουμε εδώ ότι για τις πρώτες 42 ανεμογεννήτριες που προβλέπεται να εγκατασταθούν στη Μάνη, το κόστος ανέρχεται στα 120 εκ. ευρώ, από τα οποία 90-100 καταλήγουν στη γερμανική βιομηχανία προς αγορά του εξοπλισμού και τα υπόλοιπα 20 θα αναλωθούν εδώ.

5. Το Ειδικό Τέλος Μείωσης Αερίων Ρύπων (ΕΤΜΕΑΡ) στο λογαριασμό μας της ΔΕΗ από 0,8 ευρώ ανά 1000Kw το 2006, φτάνει σήμερα τα 26 ευρώ. Ένα μέσο νοικοκυριό δίνει ανά δίμηνο ένα σαραντάρι στο λογαριασμό της ΔΕΗ για να γυρίζουν οι ανεμογεννήτριες. Και θα δώσει και περισσότερα γιατί παρά ταύτα το έλλειμμα στις ΑΠΕ είναι ήδη 281,24 εκατ. ευρώ και υπολογίζεται ότι έχει εκτιναχθεί στα 434,85 εκατ. στο τέλος του 2017.

Ο καταναλωτής αντί να φαντασιώνεται δωρεάν ρεύμα όταν γυρίζουν τα φτερά των αιολικών, βλέπει πλέον το ταξίμετρο που βρίσκεται από πίσω. 

Οι επιχειρηματίες των αιολικών, για να καρπωθούν τα μέγιστα αιολικά δυναμικά, φυσικά και επιλέγουν τις βουνοκορφές της νότιας Βαλκανικής, αυτές που επιλέγει υποχρεωτικά και η ορνιθοπανίδα (πολλά προστατευόμενα είδη από την ευρωπαϊκή και εθνική νομοθεσία) ως διαδρόμους μετανάστευσης.

Καλημέρα κ. Δήμαρχε,

Στο Δημοτικό Συμβούλιο 10/4/2017, εισηγηθήκατε να μη συμμετάσχει ο Δήμος Καρύστου, στη Συγκέντρωση Διαμαρτυρίας, η οποία έγινε στην Πλατεία και σκοπό είχε να εκφράσουν την αντίθεσή τους, Ομάδα Κατ’ Οίκον, στην τοποθέτηση των Ανεμογεννητριών.

Ζητήσατε ακόμα να αποσυρθεί από τα θέματα του ως άνω Δ.Σ. το θέμα αυτό. Κ. Δήμαρχε, αποσπάσατε ένα μεγάλο ποσοστό 60% του Καρυστινού Λαού, ο οποίος σας πίστεψε.

Ειλικρινά ποια είναι η Δέσμευσή σας και σε ποιους και ποιοι είναι οι Πάτρωνές σας.

Τώρα τελευταία μάθαμε ότι το Δημαρχείο βάφτηκε με χρήματα από Εταιρεία Ανεμογεννητριών και Σας χάρισε μια ΑΛΛΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ ΜΗΧΑΝΗΜΑΤΑ βαρέος τύπου.

Στο πανηγύρι που έγινε, στο κλειστό Γυμναστήριο Μώρου, ο Αντιδήμαρχος Κος Βώσσος Ανήγγειλε τη ΔΩΡΕΑ ΕΝΟΣ ΑΣΘΕΝΟΦΟΡΟΥ από την ΕΤΑΙΡΕΙΑ, Le Reve Estates Ανώνυμος Κτηματική.

Αλλά πίσω απ’ αυτήν κρύβεται η ΘΗΤΑ ΑΝΕΜΟΣ ΜΕΣΟΒΟΥΝΙ ΑΕ, η οποία είναι εταιρεία με ανεμογεννήτριες.

Πληροφοριακά σας λέω, ότι ο Δήμαρχος ΜΗΛΟΥ, προσπαθεί να συγκεντρώσει 1000 υπογραφές και να διεκδικήσει, από το ΜΟΥΣΕΙΟ του ΛΟΥΒΡΟΥ την Αφροδίτη της Μήλου.

Πριν λίγο καιρό, έξω από το Υπουργείο συγκεντρώθηκαν, 2300 ΑΤΟΜΑ ΑΠΟ ΤΗ ΜΑΝΗ, και διαμαρτύρονταν για την τοποθέτηση 42 Ανεμογεννητριών.

Αλλά τι λέω; Στη Μάνη δεν πάτησε Τούρκος, ενώ σε μας είμαστε ΦΙΛΟΙ ΜΕ ΤΟΥΣ ΚΑΤΑΚΤΗΤΕΣ και έχουμε ΠΟΛΛΟΥΣ ΚΟΤΖΑΜΠΑΣΗΔΕΣ.

ΑΛΗΘΕΙΑ, η μείζων Αντιπολίτευση του τέως Δημάρχου κυρίου ΜΑΝΩΛΗ, ΣΤΟ Δημοτικό Αυτό συμβούλιο ή δεν ήταν ΠΑΡΟΥΣΑ, ή ΣΙΩΠΗΣΕ ΓΙΑ ΤΗ ΘΕΣΗ ΣΑΣ ΑΥΤΗ.

Τα συμπεράσματα δικά σας.

Γιώργος Ευφροσύνης

1 σχόλιο:

 1. Είναι ντροπή να αφήνουμε μία χούφτα ανέντιμων ανθρώπων που εξαγοράζονται από τις εταιρίες αντί πινακιου φακής,να υπονομεύουν το παρόν και το μέλλον του τόπου.
  Εμείς σαν δημότες, τι κάνουμε?
  Γιατί τους αφήνουμε?Τα παιδιά μας δεν τα σκεφτόμαστε?Θα τους κληροδοτήσουμε "κρανίου τόπο"?
  Είναι επίσης ντροπή να επαναπαυόμαστε και να αφήνουμε χωρίς συμπαράσταση έναν Περιβαλλοντικό Σύλλογο που αντιδρά με τις μικρές του δυνάμεις στην καταστροφή που έρχεται.
  Μπράβο στον ΣΠΠΕΝΚ!
  ΝΑ ΠΑΡΑΙΤΗΘΕΙ ΤΩΡΑ ο Δήμαρχος.Να ενισχύσουμε με κάθε τρόπο τον ΣΠΠΕΝΚ.
  Και όσον αφορά την αντιπολίτευση, ντροπή επίσης!Στις σημερινές συνθήκες η σιωπή είναι εγκληματική.

  ΑπάντησηΔιαγραφή

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...